Όταν ακούω το όνομα της πόλης μου σκέφτομαι πολλά πράγματα.

Αρχικά αυτό που συμβολίζει την πόλη μου είναι ο Λευκός Πύργος ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα πόλεων στην Ελλάδα

Portnet - Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε ο καθαρισμός του Θερμαϊκού

Επίσης ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ιδανικό μέρος για περπάτημα καθώς έχει πολύ μεγάλη παραλία και όμορφη θέα.

Το φαγητό και συγκεκριμένα το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, το τσουρέκι Τερκενλή και τα τρίγωνα Πανοράματος είναι κάποια από τα καλύτερα γευστικά δημιουργήματα της πόλης μου.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχος και προστάτης της πόλης, είναι ο μεγαλύτερος ναός στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος το περίφημο και επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης  κοντά στον Λευκό Πύργο το οποίο αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο να ιππεύει το άλογό του τον Βουκεφάλα είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.                        

(Σαββουλίδης Απόστολος – Ταρελλάρι Κρίστι)

ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;

Υπάρχουν πολλά σημεία στην πόλη μας με την πιο όμορφη θέα. Αλλά το ωραιότερο κατά την γνώμη μας είναι τα κάστρα  γιατί  μας προσφέρει μια μοναδική θέα . Βλέπουμε όλο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης , τον Όλυμπο και γενικά είναι ένα ωραίο σημείο όπου μπορούμε να  απολαύσουμε την όμορφη θέα που μας παρέχει η πόλη μας.

( Μπόσμου Δέσποινα- Σάτρι Λουένα)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;

Κατά την γνώμη μας η πιο όμορφη πλατεία της πόλης μας , είναι η Αριστοτέλους .  Η Αριστοτέλους είναι μια πλατεία η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι κοντά στο λιμάνι . Η πλατεία αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα , όπως ότι βρίσκεται κοντά στον Λευκό Πύργο , έχει πολλά καταστήματα που μπορείς να τα επισκεφτείς και να βρεις τα πάντα , τα Χριστούγεννα είναι όμορφα στολισμένη επίσης είναι  ένας χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων .Η Αριστοτέλους ξεκινά από τα ημικυκλικά κτίρια στα βόρεια της οδού Μητροπόλεως, η οποία την διασχίζει στο σημείο αυτό, και συνεχίζεται μέχρι την λεωφόρο Νίκης, στην θάλασσα. Αυτή είναι μια πλατεία που μπορεί ο καθένας να πάει και να την επισκεφτεί.

(Μπισκιτζίδου Κική-  Μπογιατζή Ελεάννα)

 ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ή αλλιώς ..μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ ιστορική πόλη με πολλά ιστορικά μνημεία όπως: 

1. Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου .Για εμάς τους Έλληνες είναι ένα μνημείο- εκκλησία και έχει μεγάλη ιστορική και θρησκευτικής αξία για τους πολίτες της πόλης μας.

2. Ο Λευκός Πύργος είναι το σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή λειτουργούσε ως φυλακή και μέρος βασανιστηρίων, σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

3. Το μουσείο Ατατούρκ, ήταν το σημείο που γεννήθηκε ο ίδιος ο Ατατούρκ λειτουργεί  ως μουσείο και είναι το τουρκικό προξενιό.

4.Το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,βρίσκεται στη παραλία και απεικονίζει, τον Μέγα Αλέξανδρο πάνω στο άλογό του τον Βουκεφάλα

5.Η Ελληνορωμαϊκή Αγορά αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς της πόλης, καθώς και διοικητικό κέντρο.        

(Μπλιάμης Πολυδεύκης -Ναουμίδης Θανάσης)

C:\Users\ntant\Pictures\ΜΝΗΜΕΙΑ-ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ-ΡΩΜΑΙΚΗ-ΑΓΟΡΑ-3-800x600-1.jpg
C:\Users\ntant\Pictures\5.jpg

ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

Στην πόλη μας την Θεσσαλονίκη υπάρχουν  παντού μαγαζιά με ποικιλία  παραδοσιακών ελληνικών πιάτων  όπως  καφενεία, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες τα οποία  τραβούν την προσοχή όχι μόνο των κάτοικων της πόλης αλλά και των τουριστών . Στις καφετέριες της παραλιακής  μπορείτε  να απολαύσετε όλων  των ειδών τους καφέδες με συνοδευτικά, βλέποντας την όμορφη θέα του Θερμαϊκού. Τα ζαχαροπλαστεία  είναι ένας χώρος που γεμίζει τον πελάτη όχι μόνο με μυρωδιές και γεύσεις αλλά και με συναισθήματα και αναμνήσεις . Στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας  μπορούμε να εντοπίσουμε ένα από τα παλαιοτέρα  ζαχαροπλαστεία που άνοιξαν στην Θεσσαλονίκη το οποίο φτιάχνει τα καλύτερα παραδοσιακά κουλούρια της Θεσσαλονίκης. Το κουλούρι είναι ένα αγαπημένο πρωινό για πολλούς από εμάς. Είναι  νόστιμο, τραγανό και πολύ εύκολο να το προμηθευτούμε. Αν μετακινηθούμε πιο κάτω στην Αριστοτέλους υπάρχουν  πολλά μικρά μαγαζάκια τα οποία πουλάνε όλων  των ειδών φαγητά: γυράδικα , μεξικάνικα, ιαπωνικά κλπ όπου έχουμε την ικανότητα να σταματήσουμε και να τσιμπήσουμε κάτι. Συμπερασματικά το κέντρο της Θεσσαλονίκη είναι μια βολική λύση αν θέλουμε  να βγούμε και να φάμε. 

(Σπιριντονίντι Αλεξάνδρα-  Νικολαϊδης Χριστόφορος)

ΟΙ ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

Οι ήχοι της Θεσσαλονίκης είναι διάφοροι .Πολλοί από αυτούς όμως δεν είναι και τόσο ευχάριστοι . Για παράδειγμα οι δυνατές φωνές των ανθρώπων στην λαϊκή αγορά , τα κουδούνια των σχολείων κάθε μεσημέρι ,οι πορείες στον δρόμο άλλα ακόμα και το fly over που χτίζεται προκαλεί κίνηση στον δρόμο,  με αποτέλεσμα να ακούγονται οι κόρνες και τα λάστιχα των μεταφορικών μέσων .Όπως καταλάβατε οι δυσάρεστοι ήχοι είναι αρκετοί άλλα δεν έχει μόνο δυσάρεστους ήχους ,έχει και ευχάριστους . Τα πουλάκια που κελαηδούν, οι γλάροι στην παράλια , τα πλοία που δίνουν σινιάλο όταν φεύγουν από το λιμάνι, τα πυροτεχνήματα στις γιορτινές μέρες ή ακόμα και οι παιδικές φωνές στα πάρκα της γειτονιάς.

 (Τσαρουχίδου Σπυριδούλα – Τσιφλάκη Χριστίνα

ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

Η αλήθεια είναι πως η πόλη μας έχει πολλές χαρακτηριστικές μυρωδιές. Η πιο χαρακτηριστική αν και αρκετά δυσάρεστη  μυρωδιά της Θεσσαλονίκης είναι η μυρωδιά του Θερμαϊκού κόλπου. Μια άλλη μυρωδιά που θα συναντήσετε συχνά στην Θεσσαλονίκη είναι η δυσοσμία που προέρχεται από τις λαϊκές αγορές οι οποίες έχουν συχνά πάγκους με ψάρια οι οποίοι έχουν την ανάλογη μυρωδιά. Συχνά όμως περνώντας ανάμεσα από τα στενάκια της πόλης θα συγκρουστείτε με την έντονη μυρωδιά φαγητού που θα προέρχεται από την μαγειρική των πολυάσχολων νοικοκυρών, που θα δείτε παντού όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε όλη χώρα μας. Κάποιες οικογένειες όμως προτιμούν τα φαγητά από έξω, παραγγέλνουν έτσι το πιο φημισμένο «ετοιματζίδικο» φαγητό σε όλη την χώρα τον γύρο, ο οποίος δεν μπορεί να μην αφήσει το στίγμα του λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Έτσι η πόλη μας λόγω των έντονων μυρωδιών που προανέφερα και λόγω των καυσαερίων έχει δυστυχώς πολύ βαριά ατμόσφαιρα

(Τσολάκη Ηλιάνα – Φωτιάδου Σοφία)

Leave a Comment