Το φαγητό: Απόλαυση ή μέσο επιβίωσης;
Διανύουμε άλλον έναν δύσκολο χειμώνα. Πόλεμοι σε εξέλιξη, ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, ακρίβεια, βία… προβάλλονται στην εποχή μας ως τίτλοι ειδήσεων που αφορούν κάποιους άλλους και όχι εμάς τους ίδιους. Καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Διαβάζουμε στον τύπο: «Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων από την άνοδο των τιμών στα βασικά είδη διατροφής και την εκτόξευση των λογαριασμών ηλεκτροδότησης-θέρμανσης…Η ακρίβεια εξωθεί την λαϊκή οικογένεια στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής». Οι μαθητές και οι μαθήτριες στις παρακάτω εργασίες αντιμετωπίζουν το θέμα της υγείας και των διατροφικών συνηθειών τους υπό το πρίσμα των καιρών…
Ηρακλής Φιλοκώστας
Το φαγητό είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους. Καθένας μας τρέφεται για να ζήσει όμως κάποιοι ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τη διατροφή τους και για να ζήσουν περισσότερο και πιο απολαυστικά. Έτσι εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζονται από την οικονομική κατάσταση του καθενός.
Εύλογη είναι η ερώτηση: Το φαγητό είναι απόλαυση ή μέσο επιβίωσης; Στις σύγχρονες κοινωνίες διαπιστώνουμε να υπάρχουν πολλές αντιθέσεις, άλλοι άνθρωποι ψάχνουν για τροφή ακόμα και στα σκουπίδια για να ζήσουν, και άλλοι έχουνε τροφή μπροστά τους και πετάνε το περίσσευμα επειδή χόρτασαν και δεν θέλουν άλλο. Κάποιοι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να κρατήσουν τα αποφάγια για την επόμενη μέρα και κάποιοι πιο λίγοι αποθηκεύουν το περίσσευμα για να το δώσουν σε κάποιον άστεγο ή άπορο.
Επομένως, εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καλή οικονομική κατάσταση και μπορούν όχι μόνο να τρέφονται χωρίς άγχος ,αλλά και να απολαύσουν το φαγητό τους. Αντίθετα, για τους φτωχούς και τους πολύ φτωχούς ανθρώπους η τροφή είναι άμεση ανάγκη, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής και φυσικά σχεδόν ποτέ δεν την απολαμβάνουν. Και μόνο η ύπαρξη της είναι πολύ σημαντική.
Ρωσίδη Ελένη
Κατά τη γνώμη μου το φαγητό είναι πρώτα από όλα μέσο για επιβίωση. Όμως, αν κανείς έχει εξασφαλίσει το καθημερινό του, συχνά το παρακάνει και δεν χαίρεται το φαγητό του, απλώς καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από συνήθεια. Στο τέλος, αν κανείς τρώει πολλά φαγητά ανθυγιεινά, θα έχει πρόβλημα και με την υγεία του. Έτσι στις σύγχρονες κοινωνίες μας το φαγητό πολλές φορές δεν είναι απόλαυση, γιατί εύκολα οδηγεί σε παχυσαρκία και ασθένειες. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που είναι πολλοί στον πλανήτη, για τους οποίους το φαγητό είναι μόνο μέσο επιβίωσης και σχεδόν ποτέ δεν το απολαμβάνουν. Υποσιτίζονται και δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Εμμανουήλ Μαγδαληνή
Παλαιότερα το να έχεις φαγητό ήταν ξεκάθαρα μέσο για επιβίωση. Στις μέρες μας το φαγητό είναι απόλαυση για όσους έχουν οικονομική άνεση. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν οικονομική άνεση, δεν έχουν φαγητό για να επιβιώσουν…Και είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι: ασθενέστεροι οικονομικά, άνεργοι, άστεγοι, φτωχοί, δούλοι στην κυριολεξία αλλά ακόμα και μικρά παιδιά. Εφόσον δεν έχουν αρκετά χρήματα για υγιεινό, μαγειρευτό φαγητό, λογικά καταλήγουν στην εύκολη και γρήγορη λύση. Ποια είναι αυτή; Φυσικά τα fast food. Έτσι, επιβαρύνεται περισσότερο υγεία τους και από τα fast food αλλά και από τη δύσκολη ζωή τους.
Αντίθετα, όσοι έχουν οικονομική άνεση, όσoι δηλαδή έχουν μια σταθερή εργασία με καλό μισθό, έχουν τη δυνατότητα για υγιεινό μαγειρευτό φαγητό. Αλλά μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο. Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που δεν προλαβαίνουν λόγω του ωραρίου της δουλειάς τους να μαγειρέψουν σπιτικό φαγητό, γιατί δεν έχουν χρόνο.
Ξεκάθαρα λοιπόν το φαγητό που τρως εξαρτάται από την οικονομική σου κατάσταση και το κατά πόσο μπορείς να συνδυάζεις οικονομική άνεση και ελεύθερο χρόνο.
Τσερίκου Αλίσια
Τελικά το φαγητό είναι απόλαυση ή μέσο για επιβίωση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σίγουρα όλοι μας χρειαζόμαστε το φαγητό, όμως βλέπουμε όλοι μας με το ίδιο μάτι το φαγητό μας; Σίγουρα το καθημερινό σταθερά στρωμένο τραπέζι εξαρτάται από την οικονομική μας κατάσταση. Αν έχεις λεφτά το φαγητό είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και απόλαυση. Το απολαμβάνεις, ξέροντας ότι κάθε μέρα, όποτε θες, έχεις τη δυνατότητα να το δοκιμάσεις, να το γευτείς. Από την άλλη, κάποιος που δεν έχει σταθερή οικονομική κατάσταση, δουλεύει και δεν πληρώνεται αρκετά, είτε επειδή είναι φτωχός, στους δρόμους άστεγος, για αυτόν το φαΐ είναι πολυτέλεια και μέσο επιβίωσης, ανάγκης. Το φαγητό λοιπόν άλλοι το βλέπουμε σαν απόλαυση, ενώ άλλοι σαν μέσο για επιβίωση, σίγουρα όμως αυτό που έχουμε όλοι κοινό είναι ότι μας είναι απαραίτητο.
Ντάγκα Δήμητρα
Διατροφή και έφηβοι: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας;
Μία από τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η κατανάλωση τροφής. Ανήκει δηλαδή στα εγγενή ένστικτα του ανθρώπου. Η ισορροπημένη και σωστή λήψη κατανάλωσης όλων των τροφίμων αποτελεί μία σημαντική ενέργεια, ώστε να διατηρηθούμε υγιείς και να λάβουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και ουσίες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Το σωστό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα θα προσφέρει αρκετά οφέλη στον οργανισμό μας. Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Επίσης, η σωστή διατροφή προστατεύει από την παχυσαρκία και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντικαρκινική δράση και αντιοξειδωτικές ουσίες με αποτέλεσμα να μπορούν να καταπολεμούν την γήρανση των κυττάρων και επομένως να αυξάνουν τη μακροβιότητά τους. Φυσικά μία σωστή διατροφή είναι αρκετά απολαυστική, νόστιμη και υγιεινή.
Το σώμα μας, κυρίως στην εποχή της εφηβείας, χρειάζεται μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών και για αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να εφοδιάσουμε σωστά τον οργανισμό μας με ενέργεια και πολλές βιταμίνες.
Πώππου Ελένη
Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας είναι αρκετοί και σημαντικοί: Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι η αποφυγή των ασθενειών και η μακροζωία. Επόμενοι στη λίστα λόγοι: Είναι το όμορφο σώμα, το λαμπερό δέρμα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, για να είναι καλή η ψυχολογία μας, η τόνωση του μυϊκού συστήματος, η αύξηση της αντοχής, η συγκέντρωση μας που θα είναι πιο καλή. Και για να τα πάμε καλύτερα στα μαθήματα και στη δουλειά μας, για την γρήγορη και λιγότερο επίπονη επούλωση τραυμάτων, την καλή ποιότητα ύπνου και την αύξηση της αυτοπεποίθησής μας.
Για να συμβούν όμως όλα αυτά χρειάζεται η καλή διατροφή και η άσκηση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευημερία μας πραγματοποιείται μόνο με γυμναστική και άσκηση. Αλλά αυτό είναι λάθος. Για να έχει αποτελέσματα η γυμναστική υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Θα πρέπει να υπάρχει σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκγύμναση του σώματος… Ούτε είναι σωστό για μας τους εφήβους να τρώμε λίγα πράγματα σε ελάχιστη ποσότητα, αντιθέτως σημαίνει πως τρώμε τα πάντα, αλλά με μέτρο και σε συγκεκριμένο χρόνο.
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας με τον προτεινόμενο από τους διατροφολόγους τρόπο.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας;
Χριστίνα Τσατμά
Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Υπάρχουν όμως αρνητικοί παράγοντες που την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Οι κακές διατροφικές μας συνήθειες, όπως τα λιπαρά, τα γλυκά, το έτοιμο φαγητό- fast food- το ότι δεν τρεφόμαστε την κατάλληλη ποσότητα φρούτων, λαχανικών, οσπρίων δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, το ποτό, το ξενύχτι, είναι και αυτοί παράγοντες που κλονίζουν την υγεία μας. Ένας ακόμα βασικός παράγοντας που πιστεύω ότι επηρεάζει την υγεία μας είναι το άγχος. Μάλιστα, το άγχος μπορεί να είναι η αιτία που αυξάνονται τα αυτοάνοσα στους πληθυσμούς. Η ακρίβεια, η κακή οικονομική κατάσταση, η ανεργία, η βία κάθε είδους, το άγχος για την επιβίωση, η επίδοση στο σχολείο και στις εξετάσεις και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα δημιουργούν στρεσογόνες καταστάσεις στην ζωή των ανθρώπων. Τέλος, η πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή, στο κινητό και στην τηλεόραση δημιουργεί προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, αλλά ελπίζω όχι αξεπέραστα τις περισσότερες φορές. Στο χέρι μας είναι να θωρακίζουμε τον εαυτό μας.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.