Στις 23/1 του 24 η δημοσιογραφική ομάδα« Κατά…τείχη» επισκεφτήκαμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών και πήραμε μέρος σε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξενάγησης στους χώρους της βιβλιοθήκης. Γνωρίσαμε κανόνες οργάνωσης και βιβλιοθηκονομίας. Επίσης, συμμετείχαμε σε δράση ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας. Η υπεύθυνη του προγράμματος κα Νίκη Κοεμτζή – παρουσίασε στα παιδιά με διαδραστικό τρόπο ένα τρυφερό οικουμενικό παραμύθι – , Το παραμύθι αυτό αφηγείται μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ένα μικρό παιδί που είχε αναπτύξει το φιλοπερίεργο για τον κόσμο γύρω του….
Χριστίνα Τσατμά
Ήταν καταπληκτικά και εντυπωσιακά στους χώρους της βιβλιοθήκης. Οι κυρίες Χαρούλα και Νίκη μας υποδέχτηκαν με χαρά και μας ξενάγησαν στους δύο ορόφους της βιβλιοθήκης. Εντυπωσιαστήκαμε από την τάξη και την οργάνωση του χώρου. Τα βιβλία ήταν τοποθετημένα με τη σειρά αλφαβητικά και υπήρχαν βιβλία για όλες τις ηλικίες, για όλους τους ανθρώπους ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο και τα ενδιαφέροντά τους.
Ξεχωριστή εμπειρία ήταν για μας η συμμετοχή μας σε μία μίνι λέσχη ανάγνωσης… Η κα Νίκη Κοεμτζή μάς διάβασε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους. Το παραμύθι «Το αγόρι ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» του Charlie Μackesy. Πολλά είναι τα μηνύματα που αποκομίσαμε από την ανάγνωση του βιβλίου. Κάποια τα σκέφτομαι ακόμα, όπως την ερώτηση του αγοριού: «τι θεωρείς το χειρότερο χάσιμο χρόνου; ρώτησε το αγόρι τον τυφλοπόντικα και εκείνος απάντησε: «το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους…»
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη λοιπόν, στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη ήταν μία εξαιρετική εμπειρία. Κατάλαβα ότι αξίζει να την επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία, να δανειζόμαστε βιβλία, να τα διαβάζουμε είτε μόνοι μας στο σπίτι μας, είτε και στους χώρους της βιβλιοθήκης. Σας μεταφέρουμε αγαπητοί συμμαθητές μας αυτή την εμπειρία! Ενδιαφέρουσα είναι μια επίσκεψη μας εκεί!
Ελένη Σιβρίδη
Είμαι πολύ χαρούμενη που επισκεφτήκαμε με την δημοσιογραφική ομάδα «Κατά… τείχη» την Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών. Λατρεύω να πηγαίνω στη βιβλιοθήκη γενικά, αλλά με τους φίλους μου δημοσιογράφους ήταν καλύτερα. Συνέχεια φέρνω στον νου μου τον τυφλοπόντικα, τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου που με διαδραστικό τρόπο μας παρουσίασε η εμψυχώτρια της βιβλιοθήκης, κα Νίκη Κοεμτζή. Λοιπόν, ο τυφλοπόντικας μπορεί να είναι ποντίκι, αλλά έχει καλή καρδιά! Λάτρεψα και το πάθος του για τα γλυκά. Είναι τόσο αισιόδοξος, τόσο άφοβος. Ωστόσο, και η αλεπού, μια άλλη βασική ηρωίδα του παραμυθιού, ενώ στην αρχή ήταν σιωπηλή και απόμακρη στην συνέχεια άλλαξε όταν κάποιος χρειάστηκε τη βοήθεια της. Επίσης, το άλογο είναι καλός χαρακτήρας, όπως και ο τυφλοπόντικας και όλοι νοιάζονται για τους άλλους. Το αγόρι νομίζω συμβολίζει όλους μας, τον καθένα χωριστά, είναι πολύ αισιόδοξο καθώς ξεκινάει το ταξίδι της ζωής. Μαθαίνει να εμπιστεύεται ένα άλογο, έναν τυφλοπόντικα και μια αλεπού. Μου αρέσει τόσο που ο συγγραφέας με συναρπαστικό τρόπο και ταυτόχρονα διδακτικό περιγράφει το ταξίδι της ζωής!
Ήταν πολύ ωραία και δυνατή αυτή η εμπειρία που είχαμε! Ζήσαμε την μαγεία μιας λέσχης ανάγνωσης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών.
Κωνσταντίνος Τοργιαλίδης
Κάτι που μου έκανε εντύπωση όταν πήγαμε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών ήταν ότι στα ράφια υπήρχαν βιβλία, πολλά από αυτά ήταν πάρα πολύ παλιά. Αυτά τα βιβλία μπορεί να τα δανειστεί κανείς ,να τα διαβάσει είτε σπίτι του είτε και στον χώρο της βιβλιοθήκης. Διατηρούνταν σε μία πολύ καλή φυσική κατάσταση. Επίσης, μου άρεσε πολύ η συμμετοχή μας σε λέσχη ανάγνωσης που δημιούργησε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Παρακολουθήσαμε με διαδραστικό τρόπο την αφήγηση ενός παραμυθιού. Το περιεχόμενό του ήταν πολύ συναισθηματικό. Έπειτα ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από το παραμύθι, τα συναισθήματα που νιώσαμε, φράσεις που θυμόμασταν, μηνύματα που έγιναν δικά μας για πάντα. Αυτό για μένα όλο ήταν κάτι πολύ δημιουργικό.
Χριστίνα Στόγου
Μου άρεσε πολύ το παραμύθι του Charlie Μackesy: «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο». Μια φράση που ξεχώρισα είναι: «Η πιο γενναία πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του είναι το να καλέσει σε βοήθεια». Αυτό που άκουσα το σκέφτομαι συνέχεια και διαπιστώνω πως δεν είναι εύκολο να καλέσεις σε βοήθεια τον άλλον, όταν έχεις κάποιο πρόβλημα. Επίσης, μου άρεσε η όλη διαδικασία της εκπαιδευτικής εκδρομής, το ότι ήμασταν όλη η δημοσιογραφική ομάδα «Κατά… τείχη», το ότι «χαθήκαμε» στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης…Από τώρα και στο εξής σίγουρα θα επισκέπτομαι την δημοτική μας βιβλιοθήκη πιο συχνά.
Άγγελος Ταρπάγκος
Αφού περιηγηθήκαμε στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης, κατευθυνθήκαμε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ισογείου, όπου η κυρία Νίκη μας διάβασε ένα παραμύθι. Ήταν το καλύτερο παραμύθι που έχω ακούσει στη ζωή μου!
Η καλύτερη στιγμή του παραμυθιού ήταν όταν όλοι οι πρωταγωνιστές συζητούσαν και μοιράζονταν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους. Μόνο η αλεπού δεν μιλούσε. Ήταν η πιο έξυπνη και ήθελε πάντα να λέει σοφίες.
Μου άρεσε πολύ και ο περίπατος που κάναμε στη δενδροφυτεία, στην προσπάθεια να πάρουμε συνεντεύξεις για θέματα της επικαιρότητας από τους περαστικούς…
Αλίσια Τσερίκου
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η δημοσιογραφική ομάδα «Κατά… τείχη» επισκεφτήκαμε την Δημοτική μας Βιβλιοθήκη.
Πήγαμε ως εκεί περπατώντας. Στην είσοδο της βιβλιοθήκης μας καλωσόρισαν οι εργαζόμενες, η κα Νίκη και η κα Χαρούλα. Περιηγηθήκαμε στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης και παρατηρούσαμε τα ατελείωτα βιβλία που βρίσκονταν γύρω μας. Βιβλία ξενόγλωσσα, ελληνικά, παλιά, καινούργιες εκδόσεις… Στη συνέχεια, σε μία όμορφα διαμορφωμένη γωνιά, η κα Νίκη Κοεμζή μας διάβασε ένα καταπληκτικό βιβλίο. Κεντρικός χαρακτήρας, το αγόρι που είχε διαρκώς απορίες για τα πάντα… Αλλά ευτυχώς οι φίλοι τού απαντούσαν με σοφία σε κάθε ερώτηση.
Πολλά ήταν τα μηνύματα για τον αναγνώστη… Πολλές φράσεις του βιβλίου τις σκέφτομαι ακόμα! Τέλος, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και αρχίσαμε να ζωγραφίσουμε σε ένα μεγάλο λευκό χαρτί, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε δύο πανέμορφες αναμνηστικές αφίσες.
Η επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών θα μας μείνει αξέχαστη!
Τσιριάδου Ζωή
«Οι πιο πολλοί γέροι τυφλοπόντικες που γνωρίζω εύχονται να είχαν ακούσει λιγότερο τους φόβους τους και πιο πολύ τα όνειρα τους». Αυτή είναι μία φράση πολύ ωραία και με βαθύ νόημα του Charlie mackesy από το βιβλίο του «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο». Αν ο καθένας μας ξεπερνούσε τον φόβο του και άκουγε τα όνειρά του σίγουρα θα ζούσαμε σε ένα πιο όμορφο κόσμο!
Φιλοκώστας Ηρακλής
Η βιβλιοθήκη είναι ένα μέρος που μπορείς να περάσεις ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα σου, διαβάζοντας και μαθαίνοντας… Αυτό που με εντυπωσίασε κατά την επίσκεψή μας εκεί είναι ότι υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλοί τίτλοι βιβλίων, συλλογές βιβλίων συγκεκριμένων δημιουργών και ειδικοί χώροι προς τιμή τους. Υπάρχουν συλλογές με πολύ παλιά βιβλία, τα οποία μπορεί κανείς να δανειστεί ως και σήμερα…
Η επίσκεψη μας αυτή στην βιβλιοθήκη ήταν για μένα μια πολύ ωραία εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Χατζηεμμανουήλ Μάγδα
Υπέροχη ήταν η επίσκεψή μας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο χώρος ήταν ζεστός και φιλόξενος. Η ευγενική κυρία Νίκη μάς διάβασε ένα βαθυστόχαστο παραμύθι. Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Μου χαράχτηκε από το βιβλίο η εξής φράση: «Τα δάκρυα έχουν λόγο που κυλούν και είναι η δύναμή σου και όχι η αδυναμία σου». Το μήνυμα είναι πως όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή πληγωμένοι και θέλουμε να κλάψουμε, πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δύναμή μας, ο τρόπος μας να δείξουμε στους γύρω μας τα συναισθήματά μας, πώς νιώθουμε. Έτσι, αυτοί μπορεί να μας καταλάβουν και να μας βοηθήσουν, αν χρειάζεται. Αν δεν εκφράσουμε τα συναισθήματά μας θα είμαστε μόνοι και στεναχωρημένοι. Τα δάκρυά μας είναι η δύναμή μας.
Χατζηπολύζης Βασίλης
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην επίσκεψή μας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ήταν στο σύνολο της, όλη αυτή η εμπειρία. Όμως, περισσότερο από όλα θα θυμάμαι το υπέροχο παραμύθι που μας διηγήθηκε η κα Νίκη. Το παραμύθι ήταν πολύ συναισθηματικό, με πολλές φράσεις που τις θυμάμαι και τις ξανασκέφτομαι. Αγαπημένη φράση αυτού του παραμυθιού ήταν η εξής: «Οι πιο πολλοί γέροι τυφλοπόντικες που γνωρίζω εύχονται να είχαν ακούσει λιγότερο τους φόβους τους και πιο πολύ τα όνειρα τους». Προτείνω λοιπόν σε όλους να επισκεφτείτε τη δημοτική μας βιβλιοθήκη! Αξίζει…
Τζίκα-Ελευθεριάδου Παυλίνα
Με εντυπωσίασαν οι πολλοί διάδρομοι της βιβλιοθήκης, η ταξινόμηση των βιβλίων κατά είδος, αλλού τα παιδικά βιβλία, αλλού τα εφηβικά, αλλού αυτά των ενηλίκων. Αυτά που κέρδισαν το ενδιαφέρον μου ήταν τα πολύ παλιά βιβλία, παμπάλαιες συλλογές αλλά και αυτά της κυπριακής λογοτεχνίας. Φυσικά στάθηκα πιο πολύ στα εφηβικά μυθιστορήματα. Από το παραμύθι του Charlie mackesy: «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» θα θυμάμαι πάντα την φράση: «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Ρώτησε ο τυφλοπόντικας και το αγόρι απάντησε «καλός». Σκέφτηκα πως κάθε άνθρωπος που μεγαλώνει θα πρέπει να νιώθει ελεύθερος και καλός, να μη νιώθει πόνο και μίσος για κανέναν. Ο καθένας είναι καλός όταν είναι πραγματικά ελεύθερος!
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.