Η δημοσιογραφική ομάδα της «Κατά… τείχη» την Τρίτη 14 Μαρτίου παρακολούθησε την εκδήλωση μνήμης με τον τίτλο :«Ποτέ ξανά.” Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς, 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», προς τιμήν των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αφορμή για την εκδήλωσή αποτέλεσε η επέτειος των 80 χρόνων από την συγκέντρωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας και τον πρώτο εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα Άουσβιτς Μπιρκενάου.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και εντάχθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού.

Από την εκδήλωση ξεχωρίσαμε:

Την χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που πραγματικά μας μάγεψε με την ερμηνεία του schalom, ενός τετράφωνου κανόνα με αυτοσχεδιασμό.

Την ομιλία της  Βεατρίκης  Σαϊας -Μαγρίζου  που κατόρθωσε να μας μεταφέρει με τρόπο ζωντανό, λογοτεχνικό, βιωματικό,  τη ζοφερή και απάνθρωπη πραγματικότητα που έζησαν οι εβραίοι την εποχή του ναζισμού, διαπιστώνοντας «πόσοι Έλληνες πολίτες χάθηκαν επειδή απλά… ήταν Εβραίοι, πόσοι ρομά ή άτομα με ειδικές ανάγκες…. «Η λησμονιά πονάειπερισσότερο από τη θύμηση…» τόνισε η ομιλήτρια.

Την παρουσία του συνόλου «Μεσογειακά σταυροδρόμια» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η χορωδία ερμήνευσε παραδοσιακά σεφεραδίτικα τραγούδια της Θεσσαλονίκης. Η απόδοσή τους ήταν εξαιρετική!

Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ της Δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100 «Στο φεγγίτη του Μπέργκεν -Μπέλσεν η ιστορία της Ρίνας Μπαρζιλάι-Ρεβάχ»

Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και χαρήκαμε που πήραμε μέρος σε αυτήν. φεύγοντας υποσχεθήκαμε: « ποτέ ξανά ναζισμός, γιατί η λησμονιά πονάει περισσότερο από τη θύμηση».

Leave a Comment