Με αφόρμηση  το δεύτερο κεφάλαιο (με τίτλο Αδέσποτος) του βιβλίου της Ελένης Πριοβόλου «Φως σε μαύρο ουρανό» οι μικροί μας δημοσιογράφοι αναρωτήθηκαν πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς χρήματα…

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Υπάρχουν τρόποι για να κατορθώσουμε καθετί. Κι αν έχουμε αρκετή θέληση, θα έχουμε πάντοτε αρκετά μέσα.»

Λα Ροσφουκώ

«Ηθική, αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά εκφράζουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα αναπτύσσεται και προοδεύει, στηριγμένη μόνο σ’ αυτές τις αρχές, διαφορετικά χάνεται.»

Σου Για Σεν

Ένας κόσμος χωρίς χρήματα… 

Καρκατζελάκης Ορέστης

Θα ήταν τέλειο να ζεις σε έναν κόσμο χωρίς χρήματα. Να μπορείς να ταξιδεύεις χωρίς λεφτά, να έχεις ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ κάθε είδους, να μπορείς να βγαίνεις έξω για φαγητό άνετα και χωρίς δεύτερη σκέψη! 

Από την άλλη θα πρέπει κάπως να δίνεις κάτι, για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις όλες τις παραπάνω ανάγκες σου και να είσαι αυτάρκης. Ίσως το μοντέλο να στηριχθεί στην λογική του ανταλλάγματος, κάτι σαν το ανταλλακτικό εμπόριο που μάθαμε στο μάθημα της Ιστορίας. Θα μπορούσαμε δηλαδή να κάνουμε χρηστικές ανταλλαγές. Θα μπορούσαμε να δίνουμε κάτι δικό μας, που φτιάχνουμε εμείς και οι άλλοι συνάνθρωποι μας με τη σειρά τους να επιστρέφουν δημιουργήματα της δικής τους εργασίας. 

Σίγουρα βέβαια, ακόμα και αν όλα κυλάνε καλά, θα δημιουργούνταν καθημερινά άλλου είδους προβλήματα. Νομίζω πως θα υπάρχουν και πάλι αυτοί που θα εκμεταλλεύονται την καινούργια πραγματικότητα και μπορεί, για παράδειγμα, να διαλέγουν πράγματα ή αντικείμενα με δύσκολη επεξεργασία και κόπο φτιαγμένα και να επιστρέφουν πράγματα φτιαγμένα με απλά υλικά. Έτσι θα δημιουργούνται πολλές δυσαρέσκειες. Ποιος ξέρει; Άραγε, θα σκεφτούν ποτέ οι άνθρωποι να λειτουργήσουν χωρίς χρήματα, χωρίς ανταγωνισμό και χωρίς κάθε είδους εκμετάλλευση;

Παναγιώτης Μαραγκός

Πιστεύω ότι αν ζούσαμε σε έναν κόσμο χωρίς χρήματα η κοινωνία μας θα ήταν πιο δίκαιη. Επίσης, δεν θα υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των κοινωνικών τάξεων καθώς όλα τα πράγματα θα μοιράζονταν δίκαια. Από την άλλη πλευρά, δεν θα υπήρχε το κίνητρο να αναπτυχθούμε όσο σήμερα, διότι θα μειωνόταν η αίσθηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ανθρώπων, αν και αυτό καλό μου ακούγεται… Ένας κόσμος χωρίς ανταγωνισμούς!!!

Μπούλκου Ελισάβετ 

Ένας κόσμος χωρίς χρήματα θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Αν δεν υπήρχαν χρήματα, όλα θα ήταν δωρεάν, το ρεύμα, το νερό, τα τρόφιμα, όλος ο εξοπλισμός για το σπίτι μας! Θα μπορούσαμε να φάμε και να πάρουμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να αγχωνόμαστε για το κόστος. Επίσης, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα είχαν δεύτερη ευκαιρία για μια άνετη ζωή. Ο καθένας θα μπορούσε να μείνει σε εξωτικά μέρη αλλά και σε υπέροχες βίλες…

 Όλες οι εργασίες θα είχαν άλλη μορφή. Αντί για μισθό θα μπορούσαμε να πληρωνόμαστε σε είδος πχ διακοσμητικά, έπιπλα, ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα… Θα ήταν όντως άνετη η ζωή για όλους. 

Αλλά υπάρχει πάντα ο αντίλογος. Αν δεν υπάρχουν χρήματα αυτό μπορεί να είναι και καταστροφικό, γιατί ίσως οι άνθρωποι καταναλώνουν το καθετί χωρίς σκέψη. Το αποτέλεσμα θα ήταν να συνεχιστεί η εξαφάνιση ζώων, ή άλλων φυτών, ίσως υπήρχε περισσότερη ρύπανση  και να συνεχιζόταν η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Λικολάρι Διονύσης

Καταρχάς, αν δεν υπήρχαν χρήματα στον κόσμο, αυτό θα σήμαινε πως όλα θα ήταν δωρεάν. Πιστεύω πως στην αρχή θα μας έπιανε μια καταναλωτική μανία: οι άνθρωποι θα είχαν πάνω από δύο σπίτια και θα υπήρχαν περισσότερα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια και με τη συνήθεια μας να καταναλώνουμε χωρίς σκέψη, θα βαριόμασταν γρήγορα και η εναλλαγή προϊόντων θα ήταν συνεχής. 

Θα ζούσαμε όλοι οι άνθρωποι και οικογένειές μας χωρίς άγχος και χωρίς καμία ανησυχία για το πόσο θα κοστίσει η θέρμανση, η ακρίβεια, οι τροφές, το γάλα και όλα τα έξοδα του σπιτιού. Και αυτό σίγουρα είναι λυτρωτικό για όλους μας. Σίγουρα όλες οι πόλεις θα ανακαινίζονταν. Όλοι οι πολίτες χωρίς φόβο θα επέλεγαν με την ψήφο τους έναν καλύτερο δήμαρχο. Στην κεντρική πολιτική σκηνή θα διακρίνονταν πολιτικοί με ήθος και πολύ καλύτεροι σε προσφορά από αυτούς που τώρα μας κυβερνούν. Χωρίς το άγχος για το μισθό μας και για το αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε, το κριτήριο για την επιλογή των εκπροσώπων μας στα κοινά θα ήταν η προσφορά των πολιτικών και μόνο. 

Πιστεύω πως αν δεν υπήρχαν χρήματα, θα εννοούσαμε τη φράση «το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία». Πραγματικά το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, όντως η αγάπη, η ευτυχία δεν αγοράζονται. Όμως, στην σύγχρονη πραγματικότητα αν κάποιος δεν έχει χρήμα και δυσκολεύεται να επιβιώσει, δεν μπορεί να ονειρεύεται την ευτυχία. Αν κέρδιζε ένα λαχείο, τότε πραγματικά δεν θα είχε το άγχος της καθημερινότητας και της επιβίωσης. Κατά τη γνώμη μου σίγουρα ένας κόσμος χωρίς χρήματα είναι ο καλύτερος.

Λένα Πώππου

Ένας κόσμος χωρίς χρήματα θα ήταν πιο δίκαιος, ήρεμος, αλληλέγγυος, γιατί αν δεν υπήρχαν οικονομικά προβλήματα ή ο πλούτος που διακρίνει τους ανθρώπους σε κοινωνικές τάξεις η κοινωνία δεν θα μαστίζονταν από τη βία. Δεν θα υπήρχαν αυτές οι πολλές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων. Δεν θα υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί. Θα ζούσαμε όλοι  χωρίς να υπάρχει κάποιος ανώτερος ή κατώτερος από εμάς και αυτό πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο, θα ήταν λυτρωτικό.

Leave a Comment