Μαθητές και μαθήτριες σχολιάζουν την επικαιρότητα…καθόλου ανέμελα!

Ηλιάνα Τσολάκη Α4

Ένα αγοράκι έντεκα χρονών σκοτώθηκε. Από τι; Από ένα ατύχημα, από μία έκρηξη του καυστήρα στο σχολείο την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του ανέμελα. Γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν πολλά. Έφταιγε ο δήμαρχος και ο συντηρητής του καλοριφέρ που δεν συντήρησαν σωστά τις ελλείψεις του σχολείου; Οι μηχανικοί που έκαναν λάθη απροσεξίας; Το γεγονός είναι ένα, μία ισχυρή έκρηξη εκτίναξε την πόρτα ενός προστατευτικού χώρου και αυτή καταπλάκωσε το παιδί.

Έφυγε άδικα ο μικρός μαθητής. Ας εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του μαθητή, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα των Σερρών. Νιώθουμε τη λύπη όλων. Ας βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Από αυτό το τραγικό λάθος ας καταλάβουν οι μεγάλοι και οι  υπεύθυνοι πως πρέπει όλα που αφορούν τη σχολική ζωή να γίνονται οργανωμένα και πολύ προσεκτικά.

Αλλά κι άλλο δυσάρεστο περιστατικό συνέβη το προηγούμενο διάστημα. Άραγε άξιζε να σκοτωθεί ένα δεκαεξάχρονο αγόρι επειδή δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ; Δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι επειδή έκανε το λάθος να μην πληρώσει για την βενζίνη που έβαλε στο αυτοκίνητό του.

Και αυτό το συμβάν μας λύπησε. Να χάσει τη ζωή του δεν άξιζε, γιατί ήταν ένα παιδί φτωχό, ίσως δυστυχισμένο, ένας Ρομά και όπως διαβάσαμε ζούσε αρκετά φτωχικά. Οι αστυνομικοί θα έπρεπε να τον βοηθήσουν, όχι να τον φοβίσουν και πολύ περισσότερο να τον σκοτώσουν.

Ο Κώστας Φραγκούλης δεν άξιζε να πεθάνει. Ας είμαστε όλοι δίπλα στην οικογένειά του, να τους στηρίξουμε με ένα καλό λόγο, να βρούνε το δίκιο τους μέσα στην αδικία της ζωής τους.

Κλορίσα Τσακόνι Α4

Μία μέρα ένας δεκαεξάχρονος Ρομά σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο για να βάλει  βενζίνη στο αυτοκίνητο του. Ο βενζινάς που τον εξυπηρέτησε και έβαλε βενζίνη στο αυτοκίνητο του δεν αναρωτήθηκε πώς ο οδηγός του αυτοκινήτου οδηγεί αφού είναι ανήλικος και δεν έχει δίπλωμα! Στη συνέχεια ο Κώστας Φραγκούλης έφυγε γρήγορα χωρίς να πληρώσει τον λογαριασμό. Ο βενζινάς θύμωσε και κάλεσε την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο αστυνομικός θέλοντας να σταματήσει το όχημα του παραβάτη οδηγού πυροβόλησε και όπως μάθαμε σκότωσε τον δεκαεξάχρονο.

Αυτό το περιστατικό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Είναι δυνατόν να χάνει τη ζωή του ένα νέο παιδί δεκαέξι χρονών επειδή ήταν ίσως φτωχό και δεν είχε να πληρώσει τον βενζινά, ακόμα και το ποσό των 20 ευρώ; Σίγουρα και ο βενζινάς είχε δίκιο. Όμως, δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος με τη ζωή του ένα χρέος των 20 ευρώ!!!

Κατερίνα Μουτάκη  Μαριαλένα Βαλαβάνη Α3

Στις μέρες μας συμβαίνουν δυσάρεστα περιστατικά και μάλιστα στα σχολεία όλου του κόσμου. Όπως για παράδειγμα η έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών. Έτσι, διαβάσαμε στον τύπο αλλά και είδαμε στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης και σε αναφορές σε διάφορες ιστοσελίδες στο Internet πως ένα 11χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου του, από ανθρώπινο λάθος, όπως αποδείχθηκε. Εκτινάχθηκε η εξωτερική πόρτα ενός προστατευτικού χώρου και τραυματίστηκε θανάσιμα ο μαθητής, ο οποίος και μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο.

Διαβάσαμε πολλά σχόλια, κάποιοι ισχυρίστηκαν πως έφταιγε ο εργολάβος, ο οποίος με το συνεργείο του έκανε εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο. Άλλα σχόλια έριχναν την ευθύνη στον διευθυντή του σχολείου ή και στο δήμαρχο, μια και στα σχολεία όλης της χώρας είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και αυτές αφορούν πολλές φορές τη θέρμανση αλλά κι άλλα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Το βέβαιο είναι ένα, ένας μικρός μαθητής έχασε άδικα την ζωή του. Τέτοια περιστατικά μας στεναχωρούν ιδιαίτερα. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στις εργασίες που γίνονται στα σχολεία και να διορθώνονται άμεσα, αλλά σε ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία, όλες οι ζημιές που προκύπτουν από την λειτουργία τους. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται ένας σχεδιασμός από τους υπεύθυνους και η συντήρηση των σχολείων καθώς και η ενίσχυση με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους να γίνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού.

Πολύ λυπόμαστε που χάθηκε πολύ άδικα ο μικρός μαθητής. Μακάρι να βγάλουμε όλοι μας τα απαραίτητα συμπεράσματα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Αγγελική Στόγιου Α4

Είναι τραγικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αστυνομία. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Πριν από λίγες μέρες όλοι εμείς οι μαθητές μείναμε άφωνοι με το περιστατικό που συνέβη, όταν ένας Ρομά, ο Κωνσταντίνος Φραγκούλης χτυπήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό. Μπορεί να οδηγούσε παράνομα και μπορεί να έκλεψε 20 ευρώ. Αλλά πιστεύω πως κανένας και καμία δεν έχει το δικαίωμα να σηκώσει το όπλο και να χτυπήσει τον οποιονδήποτε άοπλο πισώπλατα. Ένας δεκαεξάχρονος Ρομά λοιπόν, έχασε τη ζωή του άδικα ίσως αν ήταν λευκός δεν θα σκοτώνονταν. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, νιώθω όμως την αδικία. Όλοι ξέρουμε πόσο φτωχικά ζούνε οι Ρομά στις πόλεις μας. Αυτό το περιστατικό μας έχει αφήσει όλους άφωνους.

Γαλήνη Ορφανίδου Α4

Διαβάζουμε στον τύπο: «Ένας δεκαεξάχρονος Ρομά σκοτώθηκε ύστερα από καταδίωξη αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη». Ο ρατσισμός λοιπόν, έχει γίνει θανατηφόρος. Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Ένας αστυνομικός πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος, να ξέρει πότε και πώς θα χρησιμοποιήσει το όπλο του. Ποτέ σε άοπλους, ποτέ πισώπλατα, ποτέ στο κεφάλι. Άξιζε άραγε η ζωή του νεαρού Ρομά για 20 ευρώ; Άραγε αν ένας από μας ήταν στην θέση του Κωνσταντίνου Φραγκούλη θα πάθαινε το ίδιο; Μάλλον αυτό θα συμβεί αν στην κοινωνία μας επικρατήσει το άδικο, θα φοβόμαστε να περπατάμε στους δρόμους μας και θα κρυβόμαστε στα σπίτια μας από τον τρόμο μας.

Προβατίδης Νίκος Α4

Ένα νέο παιδί ποτέ δεν θα περπατήσει ξανά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, δεν θα δει τους φίλους του, δεν θα διασκεδάσει, δεν θα κάνει βόλτες με το αυτοκίνητο που μάλλον πολύ αγαπούσε. Ο δεκαεξάχρονος Κώστας Φραγκούλης πέθανε γιατί πυροβολήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι. Όποιος οπλοφορεί δεν μπορεί να σκοτώνει όποιον θέλει, ακόμα και κάποιον παραβάτη. Και το «κατά λάθος» μας στεναχωρεί πολύ.

Αλέξανδρος ΤζομαΪλης  Α4

Αχ τι ωραία μέρα για να πας μία βόλτα με το αυτοκίνητό σου; Ο ήλιος ανατέλλει, έχει πολύ καλό καιρό, το αεράκι φυσάει ανάλαφρα, τα πουλιά κελαηδούν, κι όμως όλα δεν είναι ωραία, γιατί συμβαίνει κάτι πολύ δυσάρεστο. Η αστυνομία εκτός ελέγχου σκοτώνει ένα δεκαεξάχρονο, επειδή έκανε μία παράβαση των 20 ευρώ. Είναι λογικό να πυροβολείς έναν άνθρωπο στο κεφάλι θανάσιμα επειδή δεν πλήρωσε βενζίνη; Ο απλός άνθρωπος θα σκεφτόταν να σταματήσει το αυτοκίνητό του δεκαεξάχρονου πυροβολώντας την ρόδα του αγροτικού. Όμως, όλοι μας νομίζουμε τους Ρομά απατεώνες, όλοι σκεφτόμαστε ότι κάνουν παρανομίες και εμείς οι καλοί θα πρέπει να το συνεχίσουμε ακόμα και πυροβολώντας τους. Πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος μας…

Φωτιάδου Σοφία  Α4

Είναι απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη πριν λίγες μέρες. Ένας δεκαεξάχρονος σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού!!! Πόσο οδυνηρά έφυγε από αυτή τη ζωή ο νέος αυτός άνθρωπος! Ο αστυνομικός προσπάθησε να ακινητοποιήσει το αμάξι του δεκαεξάχρονου καθώς τον καταδίωκε, επειδή δεν πλήρωσε την βενζίνη που έβαλε για το αμάξι του. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να σκεφτεί καλά ο αστυνομικός πριν πυροβολήσει προς τον δεκαεξάχρονο. Για κανένα λόγο δεν πυροβολείς εύκολα έναν απλό άνθρωπο.

Τσαρουχίδου Σπυριδούλα Α4

Αυτό το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα μας συγκίνησε πραγματικά. Κάποιος σχολιάζοντας την πράξη του αστυνομικού θα μπορούσε να πει ότι το έκανε επίτηδες, κάποιος άλλος ότι έγινε κατά λάθος… Όμως το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και στην ουσία ξέρουμε όλοι πως υπάρχει και ρατσισμός απέναντι στους Ρομά και επίσης όλοι μας δίνουμε πολύ μεγάλη αξία στο χρήμα. Πάρα πολλές φορές μπορούμε να βάλουμε πιο πάνω την αξία του χρήματος από την ίδια μας την ζωή. Έχουν αλλάξει οι αξίες μας, έχει αλήθεια αξία στην κοινωνία μας η ανθρώπινη ζωή; Ο βενζινάς ήθελε να πληρωθεί για την βενζίνη που του πούλησε. Το καταλαβαίνω. Όμως, πόσο αξίζει η ζωή ενός νέου ανθρώπου; Είναι δυνατόν να χάνει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος για 20 ευρώ;

Διομήδης Στειακάκης  Α4

Πριν από κάποιες μέρες μάθαμε πως ένας Ρομά, ο Κώστας Φραγκούλης σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού που τον πέτυχε πισώπλατα στο κεφάλι. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το νέο παιδί να χάσει την ζωή του. Είναι πολύ λυπηρό ένας νέος άνθρωπος να πεθαίνει. Αυτό το νέο παιδί δεν θα ξανά περπατήσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και δεν θα μπορεί να απολαύσει τις αγαπημένες του βόλτες με το αγροτικό του αυτοκίνητο!

Leave a Comment