Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγηση της δημοσιογραφικής μας ομάδας «Κατά…τείχη» στο διοικητήριο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης… Στις 20/12 πεζή ξεκινήσαμε από το σχολείο και διασχίζοντας τα γραφικά σοκάκια της Άνω πόλης φτάσαμε στο «Υπουργείο», όπως συνηθίζουν να λένε οι θεσσαλονικείς το διοικητήριο…

Ξεναγηθήκαμε από την κυρία Αποστολίδου, αρχικά στο ισόγειο του κτιρίου, αλλά και στον πρώτο όροφο, θαυμάσαμε το αίθριο και την εσωτερική αυλή, εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθός του, τον εσωτερικό διάκοσμο και φανταστήκαμε την πολυτέλεια του κτιρίου την εποχή της κατασκευής του.

Μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα: Το διοικητήριο της Θεσσαλονίκης οικοδομήθηκε το 1891 και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη ως αρχιτέκτονας του σουλτάνου.

Μπροστά από το κτίριο υπήρχε μία εντυπωσιακή μαρμάρινη πλατεία που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας και 30.

Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός πως το διοικητήριο ανέκαθεν ήταν επίκεντρο πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Στις 26.10.1912, στο Διοικητήριο υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης μεταξύ του στρατηγού των οθωμανών Χασάν Ταχσίν Πασά και του ελληνικού στρατού.

Ίδιο ρόλο εξακολουθεί να παίζει και σήμερα στη ζωή της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς πολιτικοί, επαγγελματικοί, κοινωνικοί φορείς συμμετέχουν σε συνάντηση στους χώρους του. Επίσης, εδώ καταλήγουν πορείες διεκδίκησης εργαζομένων, συνδικαλιστικών σωματείων και πολιτικών οργανώσεων. Μάθαμε όμως, πως ήταν ένας σταθμός στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της ζωής της πόλης από τότε που κατασκευάστηκε! Για παράδειγμα, εδώ συγκεντρώθηκαν ζητώντας λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι πυρόπληκτοι της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917!

Για τη χρήση του: Ήταν έδρα του Οθωμανού διοικητή της Θεσσαλονίκης και στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες εκείνης της εποχής, δηλαδή το δημοτολόγιο, το υποθηκοφυλακείο, το λογιστήριο, το κτηματολόγιο, το Ειρηνοδικείο. Δίπλα στο διοικητήριο υπήρχε ένα τζάμι, στο οποίο έγινε η περιβόητη σφαγή των προξένων της Γερμανίας και της Γαλλίας το 1876.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου ξεναγηθήκαμε σε μία έκθεση ζωγραφικής, με έργα διατηρητέων κτισμάτων από περιοχές ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης.  Μάθαμε πως υπάρχουν περίπου 3.000 κτίρια και 70 παραδοσιακοί οικισμοί και πάνω από 20 περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας και της Θράκης!

Leave a Comment