Από τη Ράνια Μανδαλάκη

 

Οι καλές σχέσεις μας με τους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό κομμάτι τόσο στην καθημερινή ζωή μας  (δουλειά, σπίτι, σχολείο) όσο και στις ομάδες με τις οποίες επιλέγουμε να ασχοληθούμε στον ελεύθερό μας χρόνο ( άθλημα, τέχνη ). Από προσωπική εμπειρία θα ήθελα να σας εξηγήσω πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους προπονητές και τους αθλητές του, αλλά και ανάμεσα σε συναθλητές.

Ο αθλητισμός για πολλά παιδιά είναι τρόπος ζωής και όχι απλά ένα άθλημα. Είναι ένα συναίσθημα? αγάπη, πάθος, αγώνας, ξεκούραση, εκτόνωση, συγκίνηση. Ο αθλητισμός σου προσφέρει μια υγιή ζωή και ταυτόχρονα διαπλάθεις χαρακτήρα: μαθαίνεις να παλεύεις στην ζωή σου, να μην τα παρατάς ποτέ, να δίνεις τον αγώνα σου καθημερινά και να προσπαθείς για την επίτευξη των στόχων σου. Κοινωνικοποιείσαι και αναπτύσσεις σχέσεις σεβασμού, αλληλεγγύης, ομαδικότητας και φιλίας με τους συνοδοιπόρους σου.

Ο προπονητής για πολλά παιδιά μπορεί να είναι ένα πρότυπο και να πιστεύουν ότι αυτός μπορεί να τους προσφέρει πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο τους (βόλεϊ σε εμένα) και να εξελιχθούν σε θέματα που αφορούν την τεχνική και το μυαλό. Πρέπει πάνω από όλα να είναι παιδαγωγός και να μιλάει όσο πιο συχνά γίνεται, να εξηγεί για ποιο λόγο τιμωρεί και για ποιο λόγο επιβραβεύει, να καθοδηγεί, να πιστεύει την κάθε τους προσπάθεια, να επικροτεί αλλά και να διορθώνει. Στην χαρά να χαίρεται μαζί τους αλλά και στην λύπη να ανεβάζει το ηθικό τους. Αν κάποιος προπονητής τα έχει αυτά, θα κερδίσει τους αθλητές του αλλά θα κερδίσει και ο ίδιος μέσα από την επίτευξη των στόχων τους. Γι ?αυτό και πολύ αθλητές βλέπουν τον προπονητή τους σαν γονιό που θέλει πάντα το καλό τους, ένα πολύ σημαντικό πρόσωπό μέσα από το οποίο έχουν να κερδίσουν πολλά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ένα δυνατό δεσμό μαζί του.

Τώρα για τους συναθλητές? ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεσαι τον ιδρώτα, την χαρά, την λύπη, την συγκίνηση, τον αγώνα; Τους αισθάνεσαι αδέλφια μετά από κάποιο διάστημα και τους αγαπάς πολύ, περνάς τις καλύτερες στιγμές μαζί τους γιατί μοιράζεσαι τον ίδιο στόχο, το καλύτερο για την ομάδα και την καλή επίδοση μέσα από τις διακρίσεις αλλά και την προσωπική εξέλιξη. Ακόμα και τον ελεύθερο σου χρόνο θες να τον μοιραστείς μαζί τους γιατί ξέρεις ότι θα περάσεις τέλεια και θα γελάσεις πολύ. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να έχεις συναθλητές που αγαπάνε και αυτοί αυτό που αγαπάς και εσύ!!!

Ο αθλητισμός, λοιπόν δεν είναι μόνο ωραίο κορμί, αλλά είναι κάτι πιο βαθύ που θα σε βοηθήσει στην μετέπειτα ζωή σου σαν άνθρωπο?

Να αγαπάτε αυτό που κάνετε και να μην τα παρατάτε ποτέ!

Leave a Comment