Από τη Μαρία Γεωργαλή

Βιβλίο! Άραγε ,ποια είναι η σημασία που αντιστοιχεί σ΄ αυτή τη λέξη; Από τι είδους συναισθήματα και σκέψεις κατακλύζεται ο άνθρωπος, ακούγοντάς την; Τί οφέλη εισπράττουν οι έφηβοι, όταν κάνουν  «Βουτιά» στον κόσμο του; Υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα που εμπεριέχονται σ΄ αυτή τη λέξη και που οδηγούν τον άνθρωπο στο δίλλημα, για το αν υπάρχει εφικτή απάντηση για όλα ή όχι.

Όπως αναφέρεται σε όλα τα λεξικά της κοινής νεοελληνικής γλώσσας: «Βιβλίο» είναι ένα σύνολο χαρτιών τυπωμένα και ενωμένα, έτσι ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σώμα που εκδίδεται, για να διαβαστεί από το κοινό.

Είναι όμως αυτή η μοναδική του σημασία; Σαφώς και όχι. «Βιβλίο» θα πει και συναίσθημα, φαντασία, ελευθερία  λόγου και κυρίως προσωπικής άποψης!!! Υπάρχουν άνθρωποι ,για τους οποίους η λέξη αυτή είναι κάτι ασήμαντο και ανιαρό .Αντιθέτως, αρκετοί άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν ούτε λίγες ώρες χωρίς  τον μαγικό κόσμο του βιβλίου?

Το βιβλίο προσφέρει συντροφιά και ηρεμία, παρηγοριά, βοηθάει στο «πέταγμα» της φαντασίας και ενδυναμώνει το λόγο. Κυρίως όμως, παρέχει γνώσεις για τον κόσμο. Επομένως, ορισμένες φορές έχει στοιχεία ρεαλισμού, ιδιαίτερα καλό αυτό για τους  έφηβους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα στάδιο της ζωής τους , που απαιτεί ανεφοδιασμό με τις απαραίτητες πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή. Δυστυχώς  όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ένας από τους παράγοντες που τους οδηγεί  σε απομάκρυνση  από το μαγικό κόσμο του βιβλίου. Ορισμένοι εθίζονται μανιωδώς στα pc και κάθε είδους smart phone,  ζουν σαν ρομπότ που εισπράττουν εντολές και τις εκτελούν. Εξαιτίας αυτού, δεν κερδίζουν από τα οφέλη που προσφέρει το βιβλίο, αν και σε αυτά κρύβεται το νόημα της ζωής, άλλο σημαντικό κεφάλαιο επίσης?

Συνοψίζοντας, είμαι της άποψης ότι οι άνθρωποι έχουν πολλά να  κερδίσουν  από τα βιβλία και ιδίως οι έφηβοι. Πιστεύω ότι οι συμμαθητές μου διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θα προσθέσουν το βιβλίο στη ζωή τους, τώρα που τους είναι απαραίτητο!!!

 

 

 

 

Leave a Comment