Από την Παναγιώτα Δελιανίδου  και Εύη Ζώτου

Ώρες , ώρες  αισθάνομαι  πως  οι  γονείς  μου  ζούνε  σ? έναν  άλλο  κόσμο.

Όλα τα παιδιά της  ηλικίας μου νιώθουν, πως οι γονείς τους πολλές φορές δεν τους καταλαβαίνουν και ότι δυσκολεύονται να τους βοηθήσουν! Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει ηλικιακή διαφορά μεταξύ τους , που το  αποτέλεσμα του, είναι να απομακρύνονται οι γονείς από τα παιδιά. Για παράδειγμα δεν είναι λίγες οι φορές που έχω μαλώσει με τους γονείς μου για διάφορα θέματα που οφείλονται στο χάσμα γενεών  

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι δεν δίνουν σημασία σε αυτά που λέω, καθώς τα θεωρούν ασήμαντα ζητήματα, ενώ για εμένα μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Η διαφορά ηλικίας δεν  βοηθάει και πολύ να με κατανοήσουν οι γονείς μου, αλλά και το  αντίστροφο. Εγώ όταν γυρίζω από το σχολείο έχω κάνει πολλά πράγματα που θα ήθελα να μάθουν οι γονείς μου. Θέλω τόσο πολύ να τους τα πω όλα , μα δεν μπορώ. Τις πιο πολλές φορές είναι κουρασμένοι από την δουλεία τους. Επίσης έχουν δύο παιδιά με πολλές και διαφορετικές ανάγκες και δεν μπορούν να μοιράσουν ίσα τον χρόνο τους σε εμάς. Η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται προς τον αδερφό μου. Είναι πιο μικρός και χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. 

Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο η εξωτερική μου εμφάνιση, τι θα συζητήσω με τις φίλες μου στα διαλείμματα, αν θα πάμε βόλτα, στο σινεμά ( να δούμε την καινούρια ταινία που μόλις βγήκε), α! και να  μην ξεχάσω και τα μαθήματα! Τους γονείς μου τους ενδιαφέρουν εντελώς διαφορετικά θέματα. Τους γονείς, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε όλοι οι Έλληνες, τους ενδιαφέρει πώς θα ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Όπως είναι για παράδειγμα  η περίθαλψή μας, τα είδη πρώτης ανάγκης, η πληρωμή των φροντιστηρίων μας, καθώς και η πληρωμή φόρων κ.τ.λ. 

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η  συνήθης αιτία που οι γονείς αγνοούν τα παιδιά τους είναι ότι πλέον και οι δυο γονείς αναγκάζονται να εργάζονται και μάλιστα για πολλές ώρες.  Γυρίζοντας σπίτι  είναι ήδη κουρασμένοι ,πολλές φόρες και εκνευρισμένοι. Φυσικά στο σπίτι τους περιμένουν και άλλες δουλειές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν με τα παιδιά. Να τα βοηθήσουν με τα μαθήματα τους, να τα ακούσουν και να συζητήσουν μαζί τους. 

 Δεν τους κατηγορώ απλά ζητώ την κατανόηση τους.

Leave a Comment