Έχει αλλάξει μορφή η οικογένεια τα τελευταία χρόνια; Πόσο διαφέρει η σύγχρονη οικογένεια από την παλιά; Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχόλησαν τους μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Γεωργία Μαλέσιου
Στην σημερινή οικογένεια φαίνεται να υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Αρχικά τα μέλη της αποτελούνται κυρίως από τον πατέρα, την μητέρα, ένα έως δύο παιδιά και σπάνια να υπάρχουν παραπάνω από τρία. Η οικογένεια αυτή ονομάζεται Πυρηνική. Μια ακόμα μορφή οικογένειας που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, είναι η Μονογονεϊκή. Η οικογένεια αυτή αποτελείται από ένα μόνο γονέα και το παιδί ή τα παιδιά. Ο γονέας φέρει την απόλυτη ευθύνη για το μεγάλωμα και την ανατροφή του παιδιού και πολύ συχνά και για την οικονομικής τους εξασφάλιση καθώς ο άλλος γονιός απουσιάζει για προσωπικούς λόγους. Επίσης υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Επιπλέον ακόμη πιο συχνή οικογένεια είναι η θετή. Μια θετή οικογένεια είναι όταν δύο ξεχωριστές οικογένειες ενώνονται σε μία. Αυτό συμβαίνει είτε όταν δύο χωρισμένοι γονείς με ένα ή περισσότερα παιδιά δημιουργούν οικογένεια, είτε ένας χωρισμένος γονέας με παιδί παντρεύεται κάποιον που έχει παντρευτεί και δεν είχε παιδιά.
Ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις σύγχρονες οικογένειες. Τα προβλήματα αυτά είναι: Η γυναίκα εργάζεται με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο κοντά στα παιδιά της, αδυναμία ελέγχου των παιδιών και να επιστρέφει εξαντλημένη στο σπίτι αλλά και εκεί φαίνεται να μην ξεκουράζεται, καθώς έχει να αναλάβει τις οικιακές δουλειές του σπιτιού. Επιπρόσθετα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη, η αποξένωση, η έλλειψη συζυγικής πίστης και τα συναισθηματικά κενά, χαλαρό δέσιμο οικογένειες. Τέλος η σύγχρονη εποχή προβάλλει νέα πρότυπα διαβίωσης στους νέους και οι νέοι έχουν την τάση να αμφισβητούν το οικογενειακό πρότυπο.
Ιωάννης Φωτιάδης
Η σημερινή οικογένεια είναι τελείως διαφορετική από την παλιά. Στην παλιά οικογένεια κυρίαρχος ήταν ο πατέρας, ενώ στην σημερινή παίρνουν τις αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια και οι δύο γονείς. Μια ακόμα διαφορά της παλιάς με τη σημερινή οικογένεια είναι ότι στην παλιά στο σπίτι ζούσαν και οι παππούδες και οι γιαγιάδες με την οικογένεια, ενώ στην σημερινή συμβαίνει ελάχιστες φορές αυτό. Η μητέρα, επίσης, συνήθως δεν εργαζόταν εκτός σπιτιού, ενώ σήμερα εργάζεται και βοηθάει στο εισόδημα της οικογένειας.
Αντουέλ Πρέγκα
Πλέον οι σύγχρονες οικογένειες είναι κυρίως πυρηνικές, δηλαδή ζουν στην οικογένεια οι γονείς και τα παιδιά και συνήθως εργάζονται και οι δυο γονείς για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας.
Οι σύγχρονες οικογένειες έχουν πολύ περισσότερες ανέσεις στο σπίτι σε σχέση με τις παλιές, όπως ηλεκτρονικές συσκευές για μια καλύτερη και ευκολότερη ζωή.
Τα πιο πολλά παιδιά πηγαίνουν σχολείο για να διδάσκονται, να μαθαίνουν κάτι, ώστε να αποκτήσουν μόρφωση που θα τα ωφελήσει με πολλούς τρόπους στο μέλλον, είτε για να σπουδάσουν είτε για να δουλέψουν .
Οι παππούδες ζουν σε ξεχωριστά σπίτια και εξυπηρετούν τις ανάγκες του σπιτιού μόνοι τους.
Η ζωή γενικά έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία. Υπάρχουν περισσότερα νοσοκομεία αλλά και σχολεία και τα παιδιά περισσότερο απολαμβάνουν την ασφάλεια και τη φροντίδα.
Ευθύμης Συμεωνίδης
Οι οικογένειες έως και τον περασμένο ήταν πατριαρχικές και έτρεφαν απόλυτο σεβασμό στον πατέρα. Στον πατέρα, αρχηγό και κολόνα του σπιτιού, όπως τον χαρακτήριζαν. Ο ρόλος της μητέρας περιοριζόταν να φροντίζει και να υπηρετεί την οικογένεια. Συνήθως η οικογένεια αποτελούνταν από πολλά παιδιά και έμεναν μαζί τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Συγγενικές οικογένειες μέναν στο ίδιο οικόπεδο με κοινή αυλή ή τα σπίτια τους βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Νομίζω πως γενικά, αν και η ζωή τους δεν ήταν εύκολη οι ρυθμοί ήταν χαλαρότεροι, χωρίς το σημερινό άγχος και με περισσότερη ηρεμία.
Τζέσικα Μπαμπασούλι και Έγκλι Ρούπλι
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Τα παλιά χρόνια οι οικογένειες έμεναν σε μονοκατοικίες πολλές φορές με λίγα δωμάτια παρόλο που ζούσαν πολλά άτομα μαζί.
Αποτελούνταν από πολλά άτομα… Έμεναν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι ή σε σπίτια που ήταν δίπλα και είχαν κοινή αυλή. Στο σπίτι έμεναν ο παππούς, γιαγιά, οι γονείς, τα παιδιά (που τα παλιά χρόνια ήταν
συνήθως πολλά 4 – 5 ακόμη και περισσότερα) και πολλές φορές ο θείος και η θεία με τα δικά τους τα παιδιά.
Οι οικογένειες θέλαν να κάνουν αγόρια και όχι τόσο κορίτσια, αυτό συνέβαινε γιατί τα αγόρια τους βοηθούσαν στις δουλειές τους, στα κτήματα, στο εμπόριο ενώ στα κορίτσια δεν έδιναν και πολλή
σημασία. Τα κορίτσια τα παλιά τα χρόνια δεν τα έστελναν σχολείο
και πίστευαν ότι δεν χρειάζεται να ξέρουν γράμματα. Αυτό που τους μάθαιναν ήταν να κάνουν δουλειές στο σπίτι, να μαγειρεύουν να πλέκουν, να κεντούν, να ράβουν.
Ο παππούς και η γιαγιά ήταν πρόσωπα που τα σέβονταν όλοι.
Όλη η οικογένεια τους άκουγε και ό,τι έλεγαν ήταν σωστό και το
έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τις αποφάσεις στο σπίτι τις έπαιρνε συνήθως ο παππούς σε συνεργασία με το μπαμπά και η υπόλοιπη οικογένεια τις ακολουθούσε.
Κάθε Κυριακή η οικογένεια έβαζε τα καλά της και πήγαιναν όλοι μαζί στην εκκλησία.
Μαρία Μαρκάδα
Σύγχρονη οικογένεια
Η ελληνική οικογένεια άφησε πίσω της την διευρυμένη πατριαρχική οικογένεια στα τέλη της δεκαετίας του 70′, περνώντας σιγά σιγά στην σύγχρονη πυρηνική οικογένεια. Ωστόσο στις μέρες μας η οικογένεια καλείται ξανά να αλλάξει την μορφή της βιώνοντας σε αυτήν την φάση μια μεγάλη αποθαστεροποίηση, αβεβαιότητα και ασάφεια η οποία βρίσκει την σύγχρονη οικογένεια σε κρίση.Μέσα σε αυτήν την αποσταθεροποίηση που βιώνει η οικογένεια, οι γονείς καλούνται να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Οι γονείς περισσότερο από ποτέ, αναζητούν να ενημερωθούν και να επεξεργαστούν καλύτερα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα τους σε σχέση με τα παιδιά του,ς, έτσι ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά τον μοναδικό και απαιτητικό τους ρόλο.Η καλύτερη γνώση σε θέματα που αφορούν το γονικό ρόλο, προσφέρει ασφάλεια στους γονείς για το πως θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα των παιδιών τους και γενικά τα προβλήματα που προκύπτουν εντός και εκτός οικογένειας
Σμέη Αναστασία
Η ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης και υπάρχει σαν θεσμός από τα πρώτα σχεδόν βήματα του ανθρώπου. Η μορφή της άλλαξε στη διάρκεια του χρόνου και σήμερα παρατηρούμε πολλές και βασικές διαφορές, αν συγκρίνουμε τις παλαιότερες με τις σύγχρονες οικογένειες.
Οι περισσότερες σύγχρονες οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την επαφή και την επικοινωνία είτε των παιδιών με τους γονείς, είτε των δύο γονέων μεταξύ τους.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξαντλητική εργασία των γονέων και στην υπερφορτωμένη σχολική ζωή των παιδιών, που περιλαμβάνει εκτός από τα μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Λόγω αυτού του αδιέξοδου τα τελευταία χρόνια τα παιδιά κλείνονται στους προβληματισμούς τους, αφού δεν μπορούν να εκφραστούν με απεύθυνση στους γονείς τους, ενώ από την πλευρά των γονέων δημιουργείται σύγχυση, αφού δεν περισσεύει πολύτιμος χρόνος για ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Αν συγκρίνουμε την επικοινωνία της οικογένειας σε σχέση με παλαιότερες εποχές, θα καταλάβουμε πως τότε ήταν ανύπαρκτη αυτή η ανησυχία, καθώς οι μητέρες δεν εργάζονταν και τα παιδιά, λόγω των συνθηκών, δεν είχαν την επιλογή να παρακολουθούν άλλα μαθήματα και να απασχολούνται με πολλές δραστηριότητες. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας σήμερα, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η αλλαγή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Οφείλουμε να τους κατανοήσουμε και να βοηθήσουμε στη βελτίωσή τους, ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.