Από τον  Κυριάκο Βάσσιο και το Φίλιππο Δημητριάδη (Α1)

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ?

Η Πριμέρα Ντιβιζιόν, η οποία ονομάζεται επίσης Λα Λίγκα, είναι η κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Διεξάγεται από την περίοδο 1928-29 και η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν κυριαρχήσει στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ άλλες 7 ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο.

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος έχει η Εθνική Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Φέρει, επίσης, την ονομασία La Liga Santander για εμπορικούς λόγους.

Μια από τις μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ρεάλ είναι αθλητικό σωματείο, με έδρα τη Μαδρίτη και ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικός σύλλογος το 1902. Η Ρεάλ κατέχει το ρεκόρ των 33 κατακτήσεων του πρωταθλήματος στην πρώτη εθνική κατηγορία, ενώ έχει κατακτήσει και 19 φορές το Κύπελλο Ισπανίας. Ο σύλλογος επίσης διατηρεί δεύτερη ποδοσφαιρική ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης Β? και τρίτη ποδοσφαιρική ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης Γ?.

Έδρα της ομάδας είναι το στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη. Ιδιαιτερότητα της Ρεάλ είναι πως, σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία, ανήκει και διοικείται αποκλειστικά από τα μέλη της, από την ίδρυσή της, το 1902. Στις 23 Δεκεμβρίου 2000, η Ρεάλ τιμήθηκε από τη FIFA ως «o μεγαλύτερος σύλλογος του 20ου αιώνα». Στις διεθνείς διοργανώσεις έχει κατακτήσει 12 Κύπελλα Πρωταθλητριών, αριθμό ρεκόρ, 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 4 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Όσον αφορά τις ομάδες με τους περισσότερους αναγνωρισμένους διεθνείς τίτλους, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτη με 22 και ακολουθούν με 20 η Μπαρτσελόνα και η αιγυπτιακή Αλ Αχλί.

Άλλη πολύ μεγάλη ομάδα της Ισπανίας είναι η Μπαρτσελόνα, το ποδοσφαιρικό τμήμα της οποίας  ιδρύθηκε το 1899 και έχει έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλονίας. Η ιστορία της Μπαρτσελόνα την έκανε  έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Καταλονίας και του καταλανικού λαού, ρόλος που στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο την καθιέρωσε ως σύμβολο των αγώνων ενάντια στο καθεστώς, όπως τονίζεται και στο σύνθημα του συλλόγου “m?s que un club” (κάτι παραπάνω από ομάδα). Η ομάδα διαθέτει σημαντικό αριθμό υποστηρικτών σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός Ισπανίας. Η Μπαρτσελόνα αποτέλεσε, σε δύσκολες ιστορικά στιγμές, σημαντικό καταφύγιο για τους αριστερούς και τους αμφισβητίες του καθεστώτος, αφού έχει καθιερωθεί ως σύμβολο εναντίωσης στην εξουσία και τον αυταρχισμό και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Άντίθετα, η Ρεάλ ήταν ανέκαθε ομάδα των υποστηριχτών του καθεστώτος.

H Ατλέτικο Μαδρίτης (χαϊδευτικά “Ατλέτι”), είναι ο δεύτερος μεγάλος σύλλογος της πρωτεύουσας Μαδρίτης. Ιδρύθηκε το 1903 και έχει έδρα το Γήπεδο Βιθέντε Καλντερόν. Έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας από δέκα φορές, καθώς και το ισπανικό Σούπερ Καπ μία φορά. Σε διεθνές επίπεδο, το 1962 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και το 1974 το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Πρόσφατα διακρίθηκε στο Γιουρόπα Λιγκ και στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κατακτώντας το καθένα από αυτά δις, το 2010 και το 2012. Διαθέτει ακόμα αξιόμαχο τμήμα χειροσφαίρισης (χάντμπολ). Από απόψεως γοήτρου, τίτλων και πλήθους οπαδών, θεωρείται η τρίτη τη τάξει ομάδα της Ισπανίας μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρσελόνα.

Στις δεκαετίες του 50, 60 και 70 βρισκόταν σχεδόν πάντα στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Το 1950 και 1951 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το 1959 έφθασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

 

Leave a Comment