«Η παράσταση «Μπαλ you» παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή ενός εφήβου και την επαφή με τους γονείς του. Μέσα από τη σχέση του με την τεχνολογία βλέπουμε έναν κόσμο  να δημιουργείται, τον δικό του. Πόσο κατανοούν οι γονείς αυτόν τον κόσμο; Τι παρεξηγήσεις ή συγκρούσεις δημιουργούνται; Η ιστορία θα ζωντανέψει με την ιδιαίτερη θεατρική τεχνική της «πλατφόρμας»: σε μία εξέδρα εμβαδού 1μ επί 1,60μ, τρείς  ηθοποιοί χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, μόνο με τα σώμα και τη φωνή τους δημιουργούν εικόνες, τοπία, κόσμους ολόκληρους, με ήχους και ρυθμούς που πάλλονται, καθώς και μια σειρά ολοζώντανους χαρακτήρες» .Αυτά διάβασα στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ και τα κατάλαβα μόνο όταν την προηγούμενη Πέμπτη ήρθαν στην τάξη μας οι τρεις ηθοποιοί:  Ο Γιώργος Κολοβός, ο Νίκος Κουσούλης και η Μαριάννα Πουρέγκα και μας παρουσίασαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΜΠΑΛ you?!!», του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας  Ελλάδας.

Μάρθα Τριανταφύλλου, Α4

   Ο ένας έπαιζε τον ατίθασο έφηβο και οι άλλοι δύο τους γονείς. Επειδή δεν είχαν σκηνικά, οι ίδιοι παρίσταναν π.χ. τον υπολογιστή, την  πόρτα ή το γραφείο. Λόγω του ότι έπαιζαν πολλούς ρόλους, φορούσαν ουδέτερα μαύρα ρούχα με άσπρα παπούτσια. Η παράσταση τους μας «έδειξε» πόσο πιεστικοί και υπερπροστατευτικοί είναι οι περισσότεροι γονείς, αλλά και ότι εμείς οι έφηβοι συχνά τους αντιμιλάμε και νομίζουμε ότι δεν τους έχουμε ανάγκη. Επίσης, μέσα από την παράσταση καταλάβαμε ότι οι γονείς πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά, να κατανοούν τις ανάγκες τους και να τα ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους?  

      Η παράσταση μου άρεσε πάρα πολύ! Οι ηθοποιοί ήταν τέλειοι, εντυπωσιακοί, παραστατικοί. Δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω τους. Τους το είπα, όταν μας ρώτησαν τι μας άρεσε πιο πολύ στην παράστασή τους.  Ήταν κάτι διαφορετικό από άλλες παραστάσεις που έχω δει. Κάτι πρωτότυπο και πολύ άμεσο! Ελπίζω να ξαναδώ αυτούς τους ηθοποιούς, να μας παρουσιάσουν κάποιο άλλο θέμα, γιατί με έκαναν να καταλάβω ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει πολλά, άμα το θέλει?       

Ερμιόνη Σταυρίδου, Αναστασία Τσατάκη                                                                         

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε την παράσταση  ??Ball you??. Αυτή η παράσταση, λοιπόν, αναδεικνύει τις σχέσεις του παιδιού με τους γονείς του.

Η παράσταση παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή ενός εφήβου? την καθημερινότητά του και τις σχέσεις με τους γονείς του. Ο νεαρός είναι «κολλημένος» στον υπολογιστή.   Οι γονείς του προσπαθώντας να τον πλησιάσουν, τον εκνευρίζουν και τον απομακρύνουν περισσότερο? Αυτό γίνεται γιατί από την μια οι γονείς έχουν «προκατασκευασμένες» ιδέες για το μέλλον του παιδιού τους, και από την άλλη το παιδί ζει στον δικό του εικονικό κόσμο μέσω του υπολογιστή.

Οι ηθοποιοί παίζανε υπέροχα τους ρόλους τους, πάνω σε μία νοητή παραλληλόγραμμη σκηνή. Οι οποίοι στο τέλος της παράστασης μας λύσανε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις, με ευγένεια, χαρά και χιούμορ.

Εμάς μας άρεσε, γιατί όλοι ταυτιστήκαμε, τουλάχιστον μια φορά, με το παιδί κατά την διάρκεια της παράστασης? Επίσης, σε κάποιες στιγμές της παράστασης, νιώθαμε ότι «βλέπαμε» τις συζητήσεις μας με τους γονείς μας. Για τους λόγους αυτούς σας παρακινούμε να παρακολουθήσατε αυτή την παράσταση που εμείς είδαμε και ενθουσιαστήκαμε!

 

 

Leave a Comment