Από το Α2 

Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε εννέα πρωτότυπα σχολεία του κόσμου. Aς αρχίσουμε!

  1.  Makoko Floating School, Λάγος, Νιγηρία

Το 2013 ο Νιγηριανός αρχιτέκτονας Κούνλε Αντεγιέμι βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της στέγασης του σχολείου του Μακόκο, μιας παραθαλάσσιας περιοχής στην πρωτεύουσα Λάγος της Νιγηρίας. Το σχολείο μέχρι τότε αντιμετώπιζε προβλήματα πλημμυρών. Το σχολείο τώρα πια μπορεί να στεγάσει μέχρι 100 μαθητές.

 

 

  1. Big Picture Learning, Πρόβιντενς, Ρόουντ Άϊλαντ

Το εκπαιδευτικό σύστημα που από το 1995 εξαπλώνεται σε σχολεία στις Η.Π.Α, έχοντας φτάσει ήδη τα 55 εκπαιδευτήρια, εστιάζει στον πραγματικό κόσμο, στη ” μεγάλη εικόνα”. Βασιζόμενο στις αρχές της εξατομικευμένης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε παιδιού, φέρνει πιο κοντά την παιδεία με την αγορά εργασίας. Σε κάθε μαθητή προσφέρεται και η δυνατότητα internship, ώστε να διαπιστώσει αν η καριέρα και η εκπαίδευση του ταυτίζονται.

 

  1. Σχολείο-γραφείο, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Αυτό το σχολείο δεν έχει αίθουσες διδασκαλίας. Μέσα στην κύρια αίθουσα υπάρχει ένα τεράστιο γραφείο με 300 θαλάμους (έναν για κάθε μαθητή). Κάθε μαθητής έχει τον δικό του υπολογιστή που τον καθοδηγεί στο ατομικό του σχέδιο μάθησης. Οι μαθητές μαθαίνουν μόνοι τους και, εάν έχουν ερωτήσεις, μπορούν να απευθυνθούν σε εκπαιδευτές για βοήθεια.

 

4. Σχολείο, όπου οι μαθητές μαθαίνουν «επικίνδυνα» επαγγέλματα, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Εδώ τα παιδιά επιτρέπεται να παίζουν με τη φωτιά, να αποσυναρμολογούν οικιακές συσκευές, να κάνουν συγκολλήσεις και να κόβουν ξύλα ή μέταλλο. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στους μαθητές να εξοικειωθούν με τα δύσκολα χειρονακτικά επαγγέλματα

 

 

 

  1. Το σχολείο που προάγει τη δημιουργικότητα, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Οι ιδρυτές του εκπαιδευτικού ιδρύματος πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να είναι περισσότερο σαν μια παιδική χαρά. Σύμφωνα με αυτούς, αυτό ενθαρρύνει τους μαθητές να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

 

 

  1. Το «πράσινο» σχολείο, Γαλλία

Φαίνεται ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο στο σχολείο αυτό καλύπτεται από χορτοτάπητα! Η οροφή του κτηρίου και όλες οι αυλές, επίσης. Η πλήρης ενσωμάτωση με τη φύση βοηθά τους μαθητές να αφομοιώνουν καλύτερα την ύλη τους και να γίνονται πιο δημιουργικοί.

 

 

  1. Σχολείο όπου δεν υπάρχει καμία πίεση και άγχος, Espoo, Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές έχουν την ελευθερία να καθίσουν όπου θέλουν και να συνομιλήσουν με τους φίλους τους. Μπορούν ακόμα να ξαπλώσουν στον καναπέ, αν είναι κουρασμένοι. Η ατμόσφαιρα στην τάξη είναι πολύ θετική και χαλαρή.

 

 

  1. Σχολείο σε κύβο, Κοπεγχάγη, Δανία

Το σχολείο αυτό είναι στην ουσία μία γιγαντιαία τάξη όπου παρακολουθούν περισσότεροι από 1.100 μαθητές γυμνασίου. Τα μαθήματα γίνονται σε έναν γυάλινο κύβο, που ονομάζεται «γυμναστήριο». Ο ανοιχτός χώρος χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα, ενώ η διδασκαλία ενθαρρύνει την ευελιξία των μαθητών και τη δημιουργική σκέψη.

 

 

  1. Βridge School

Το Bridge School βρίσκεται στο Xiashi, στην επαρχία Fujian της Κίνας. Tο σχολείο αυτό είναι έτσι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονά του, ώστε να συνδέει το χωριό Xiashi που χωρίζεται στη μέση από ένα ποτάμι!

Το Bridge School χτίστηκε το 2008 και στοίχισε 100.000 δολάρια. Γεφυρώνει τα δύο μέρη του μικρού χωριού που χωρίζονται από το ποτάμι που περνά από το κέντρο του και έχει μοντέρνο σχεδιασμό, πράγμα που το κάνει να μην συμβαδίζει με τα υπόλοιπα παραδοσιακά κτίσματα.

Ωστόσο, το σχολείο, που διαθέτει εκτός των άλλων μια πλήρως εξοπλισμένη βιβλιοθήκη και μια πεζογέφυρα για τους κατοίκους, έχει γίνει το πνευματικό κέντρο του χωριού τους.

Ευχαριστούμε που παραμείνατε μαζί μας μέχρι το τέλος του ταξιδιού αυτού.

αντίο!!!

Μικροί ερευνητές Α2

Leave a Comment