Φέτος για ένατη συνεχή χρονιά συνεχίσαμε το περιβαλλοντικό μας ταξίδι. Ήμαστε μια μεγάλη παρέα από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που δούλεψε ομαδικά και με κέφι για να γνωρίσει τη ζωή της πόλης μας στο χώρο και στον χρόνο. Με τους χάρτες και τις φωτογραφικές μας μηχανές στο χέρι περπατήσαμε πολύ.

Ξεκινώντας από το Επταπύργιο και κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα γνωρίσαμε το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσα από την παρατήρηση της αλλαγής μεγεθών, υψών και κλίμακας της πόλης μέσα στο χρόνο. Το θέμα που μας απασχόλησε δεν ήταν εύκολο : η διερεύνηση της συνύπαρξης των διαφόρων εθνοτήτων (έμφαση δόθηκε στις τρεις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες της εποχής: Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί) στην πόλη, το χρονικό διάστημα από το 1850 έως το 1950. Οι περιοχές εγκατάστασης τους, ο τρόπος ζωής τους, η εκπαίδευση και τα επαγγέλματα τους, η ψυχαγωγία τους, οι μεταξύ τους σχέσεις, η επίδραση των ιστορικών γεγονότων του συγκεκριμένου αιώνα στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης. Εξετάστηκε, μέσα από συγκρίσεις φωτογραφιών, η ίδια η πόλη, αν και πώς βελτιώθηκε ή το αντίθετο. Οι μαθητές ανακάλυψαν χώρους και τοπόσημα που δεν πρέπει να «πεθάνουν» αντιθέτως πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν μέσα από την αλλαγή χρήσης.

Ετσι στην Θεσσαλονίκη φαίνεται να επανέρχεται ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας μέσα από την απενοχοποίηση του ιστορικού παρελθόντος:τα περιβαλλοντικά μονοπάτια που χαράξαμε ήταν μια άσκηση συνύπαρξης. Από το Ισλαχανέ και την παλιά οικοκυρική σχολή στην πλατεία Εμπορίου και την πλατεία Ελευθερίας, από το Φραγκομαχαλά και το Κρατικό Ωδείο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Δρόμοι ? κτήρια – μουσικές ? μυρωδιές ? χρώματα και ήχοι.

Όλα αυτά τα μοιραστήκαμε με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου σε μια γιορτή όπου ακούστηκαν:
Σεφαραδίτικα τραγούδια από την Σαββίνα Γιαννάτου και Primavera en Saloniko (Εβραίοι της Θεσσαλονίκης)
Selanik (παλιό οθωμανικό τραγούδι)
Rose (τριαντάφυλλό μου) Αστικό Οθωμανικό τραγούδι
Salonika – The Dubliners (Τραγούδι των Ιρλανδών στρατιωτών κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου)
Μπαξέ Τσιφλίκι (Βασίλης Τσιτσάνης) Τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη που γράφτηκε στη διάρκεια της κατοχής.)
Ετσι φτάσαμε πανέτοιμοι στο 6ο μαθητικό συνεδριο του ΚΠΕ Κορδελιού να συζητάμε για την «Πόλη που ονειρεύομαι»

Leave a Comment