Από το Γιώργο Τζανέτο

 Άνθρωπος απλός, άνθρωπος μετριόφρων, άνθρωπος αντικειμενικός και ειλικρινής, άνθρωπος μορφωμένος και τίμιος…. και το όνομα αυτής ?Ιωάννα Καρυστιάνη.

Η Ιωάννα Καρυστιάνη μας επισκέφτηκε  την Πέμπτη 3 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ο Γυμνασίου Συκεών. Έπειτα από την εκδήλωση, στην οποία παρουσιάσαμε δύο από τα πολλά διηγήματα της, μας έδωσε μια συνέντευξη που μας εντυπωσίασε. Δεν είπε λέξη  για τον εαυτό της που  να  δείχνει αλαζονεία , αλλά αντιθέτως μίλησε για την δουλειά της, τα μέσα που χρησιμοποιεί όταν γράφει, τους αδικημένους συναδέρφους της που, αν και καλοί,  δεν έχουν βγει ακόμα στη δημοσιότητα , μίλησε  και  για το γράψιμο. Το χαρτί και το μολύβι. Είπε χαρακτηριστικά «Να γράφετε, να παίρνετε μια κόλλα και να γράφετε κείμενα, ποιήματα, διηγήματα?..» Είπε, μάλιστα, για τον εαυτό της ότι προσπαθεί να χρησιμοποιεί κυρίως το μολύβι παρά το πληκτρολόγιο και ότι πάντα το πρώτο χέρι, το πρώτο γράψιμο των έργων της το κάνει στο χαρτί και όχι στην οθόνη του υπολογιστή.

Στο τέλος, αφού είπε δυο λόγια για τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή μας, διάβασε ένα εξαιρετικό  ποίημα, δίνοντας μας να καταλάβουμε την αξία της γραφής, ξανατονίζοντας την προτροπή που συνέχεια μας έδινε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης: «Να γράφετε».

Η συγγραφέας προκάλεσε την εντύπωση όλων των μαθητών, που καθ? όλη την εβδομάδα ανυπομονούσαν για την προσέλευση της στο σχολείο μας. Κέρδισε την αγάπη των μαθητών που τόσο δούλεψαν για την πολυπόθητη ημέρα, μαζί με τους  υπεύθυνους καθηγητές τους.

Για να δείτε σχεδόν όλη την εκδήλωση:

Από τη συντακτική ομάδα και τους υπεύθυνους καθηγητές: Γιάννη Αρβανίτη, Ευδοξία Θεοδωρίδου, Ελευθερία Μπέντση

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, διαβάσαμε διηγήματα από τον «Καιρό Σκεπτικό» της κ.Καρυστιάνη. Μελαγχολικές και στενόχωρες μας φάνηκαν οι αφηγήσεις της. Νιώσαμε την ίδια μελαγχολική διάθεση που μας αφήνουν τα δημοτικά μας τραγούδια. Οι πρωταγωνιστές που παρουσιάζονται δε μας είναι και τόσο άγνωστοι. Είναι άνθρωποι καθημερινοί, κοντινοί, λίγο πολύ δικοί μας, που έχουν προβλήματα στην εποχή της κρίσης. Τους νιώθουμε, όπως νιώθουμε και τα τόσα ζητήματα που σωρεύονται γύρω μας. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η ιστορία της χήρας, της μοναχικής ηλικιωμένης Αρτεμισίας, που αποζητά μια, έστω και ασήμαντη ανθρώπινη επαφή, για να γεμίσει ελπίδα την έρημη ζωή της. Επίσης, η ιστορία του Διονύση, που μένει έρημος, χωρίς συμπαραστάτη στη φροντίδα του τρελού γιου του και όταν αυτός πεθαίνει, νιώθει να χάνεται κάθε νόημα από την ύπαρξή του. Αγαπήσαμε όλους αυτούς τους ήρωες που «είναι ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο». Γιατί, όπως καταλήξαμε, μερικές φορές στην προσπάθειά του ν?  αγαπηθεί κάποιος, αναζητώντας την προσωπική του αλήθεια, καταλήγει να παραβιάζει το χώρο και την αλήθεια του άλλου και πολλές φορές φτάνει στο σημείο να καταργεί και τα δικά του συναισθήματα.

Μας απασχόλησαν ερωτήματα όπως :Τι κάνει ο άνθρωπος όταν η ίδια η ζωή γίνεται πρόβλημα;  Ποια σχέση έχει ο αφηγητής μιας ιστορίας με τον ήρωα ή τους ήρωες του έργου του;  Τα βιβλία αυτοσυστήνονται;  Έχετε πει κ. Καρυστιάνη: το βιβλίο είναι μια πρόταση στοχασμών, ο αναγνώστης ξεκινά ένα ταξίδι στοχασμών με κάθε βιβλίο. Είμαστε λοιπόν όλοι εδώ μαζί, η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας « Κατά?τείχη» , για να χωρέσουμε στη συζήτησή μας ό,τι απασχολεί τον καθέναν μας: για την οικονομική κρίση, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο καλλιτέχνης και ο πνευματικός δημιουργός αλλά και ο καθένας μας, προκειμένου να δώσει νόημα στην ύπαρξή του.

 

Οι μαθητές αποτυπώνουν σκέψεις και συναισθήματα από τη συνάντηση με την Ιωάννα Καρυστιάνη
  Από τη Στέλλα Καζαντζίδου

Η επίσκεψη της κυρίας Ιωάννας Καρυστιάνη στο σχολείο μας δεν ήταν σαν τις συνηθισμένες ομιλίες συγγραφέων που απλά κάθονται σε μια καρέκλα και απαντάνε σε ερωτήσεις των ακροατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μαθητών. Όταν άκουσε από μας μερικά αποσπάσματα των έργων της, είπε πως αν καταφέρει και γράψει κι άλλα έργα, πρώτα θα βάζει παιδιά να τα διαβάζουν γιατί της άρεσε το άκουσμά τους από παιδικές φωνές. Αργότερα μας μίλησε για τον εαυτό της, χωρίς όμως να καθίσει στιγμή στην καρέκλα. Ήταν διαρκώς όρθια κα μας μιλούσε με παραστατικό τρόπο, πράγμα που μ? έκανε να την νιώσω κοντά μου.

Από την Ελένη Νικολαΐδου

Η συνάντηση με την κ. Καρυστιάνη ήταν εκπληκτική. Η κ. Καρυστιάνη ήταν πολύ ζεστή μαζί μας, σαν να μας γνώριζε από παλιά. Μας μίλησε για τη ζωή της και μέσα από τα λόγια της κατάλαβα πολλά πράγματα για τη ζωή. Κατάλαβα ακόμη ότι για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας χρειάζεται να αγωνιστούμε γι΄ αυτά και ότι στις δυσκολίες δεν πρέπει να τα παρατάμε αλλά να συνεχίζουμε πιο δυνατοί με αισιοδοξία. Τέλος, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η στάση της όταν της ζητήσαμε αυτόγραφα. Με πολλή αγάπη, χαρά και ζεστασιά έγραφε κάτι ξεχωριστό για τον καθένα και μ΄ αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος του πνεύματος που είναι ιδιαίτερα λιτός, ταπεινός και προσιτός

 

Από την Αγγελική Αποστολίδου

Πάνω κάτω, ήταν όπως την φανταζόμουν: άνθρωπος απλός και λιτός χωρίς κάποια μεγαλομανία κι επίδειξη.  Στην αρχή το καλωσόρισμα, η σύντομη παρουσίαση της ζωής της, η συνέντευξη, οι εντυπώσεις των μαθητών έπειτα από την ανάγνωση βιβλίων της. Μετά η παρουσίαση του βιντεοσκοπημένου θεατρικού μας από το διήγημά της «το θεριό» και τέλος η εξαίσια ομιλία της, που μας άφησε όλους και όλες μαγεμένους? Ήταν μια εκδήλωση που θα μείνει σίγουρα αξέχαστη σε όλους μας!

Από την Ελισάβετ Αναστασιάδου

Γνωρίσαμε μια συγγραφέα με πολλές γνώσεις, που μας έκανε να δούμε τη ζωή από μια άλλη πλευρά. Ζήσαμε κι εμείς μαζί της γεγονότα της ζωής της μέσα από πολύ ωραίες αφηγήσεις. Λύσαμε πολλές απορίες που είχαμε για τη συγγραφέα και τις πολιτικές της απόψεις. Μάθαμε πώς εκφράζονται οι καλλιτέχνες, εμπνευστήκαμε και μάθαμε πως στη ζωή δεν πρέπει να τα παρατάμε, ακόμα κι αν βρούμε πολλές «κλειστές πόρτες», όπως είπε. Θα πρέπει να συνεχίζουμε χωρίς δισταγμό.

Από τον Τάσο Ζιρίνογλου

Καταρχήν παρόλο που είναι διάσημη δεν ενδιαφέρεται για φανταχτερά ρούχα και κοσμήματα. Επίσης προτίμησε να έρθει στο σχολείο μας παρά να πάει όπου αλλού στο εξωτερικό, που της ζήτησαν. Τέλος, ήταν τόσο πρόθυμη να απαντήσει αναλυτικά σε όλα τα ερωτήματα που της κάναμε, που πραγματικά μας κέρδισε.

Από το Νικόλα Δελτσίδη

Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τον πλούσιο λόγο της καθώς κι από την ευγένεια και την προθυμία με την οποία απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των παιδιών. Δεν είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της, όπως άλλοι συγγραφείς. Ήταν πολύ υπομονετική και πάντοτε χαμογελαστή και κυρίως αισιόδοξη.

Από το Γιάννη Θάνογλου

Δεν ήταν από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο.  Η εκδήλωση αυτή είχε κάτι παράξενο μέσα της. Φαντασία ίσως και λίγη μαγεία, ένιωσα κάτι να με διαπερνά! Δεν ξέρω αν ήταν άγχος, χαρά ή λύπη. Πάντως με εντυπωσίασε αυτή η όμορφη κυρία σχεδόν από τη στιγμή που την αντίκρισα! Από τα λόγια της κατάλαβα πόσο καλός άνθρωπος είναι, πόσο πολιτισμένος, σε τι ζωή ζει. Και το κυριότερο πόσο αγαπάει τα παιδιά. Ευχαριστώ την κυρία Καρυστιάνη γι? αυτήν την υπέροχη μέρα!

Από τη Δανάη Απατσίδου

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μας μίλησε: με τόση ζεστασιά σαν να μας ήξερε χρόνια, ενώ ήταν η πρώτη, ίσως κι η τελευταία φορά που μας έβλεπε! Επίσης μου άρεσε που όταν πήγαμε να μας υπογράψει στο κάθε παιδί αφιέρωνε και κάτι.

Από τη Δήμητρα Γκαμπαερίδου

Είναι πολύ απλός άνθρωπος, μιλάει άνετα στους ανθρώπους. Από τον τρόπο που απαντούσε στις ερωτήσεις μας φάνηκε πως δεν τις είχε έτοιμες αλλά τις σκεφτόταν εκείνη την ώρα. Με εντυπωσίασε όταν σε μια ερώτηση που της έγινε, ανάμεσα στ?  άλλα, είπε πως και μόνη της να έμενε στη χώρα δε θα σκεφτόταν να πάει αλλού.

Από τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο

Με εντυπωσίασε με τον τρόπο ομιλίας της, κυρίως στο σημείο που σχολίαζε τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά κι εκεί που μιλούσε για την ίδια, τη ζωή της, τα λογοτεχνικά και κινηματογραφικά της έργα. Μας μιλούσε με οικειότητα και απλότητα.

Από τη Μελίνα Θεοχαροπούλου

Μας εξέπληξε η απλότητά της από την πρώτη στιγμή που την είδαμε. Παρ? όλο που θα μπορούσε να γίνει σπουδαία, η ίδια δεν το επέλεξε. Ενθουσιάστηκε όταν παρουσιάσαμε θεατρικά και κινηματογραφικά κάποια διηγήματά της και μας ευχαρίστησε γι αυτό. Μας μίλησε για το συγγραφικό της έργο και για τις εμπειρίες που έζησε. Μας αγκάλιασε και νιώσαμε την αγάπη και τη γαλήνη της. Η παρουσία της έδωσε ζεστασιά στο σχολείο μας. Την ευχαριστούμε για όλα όσα έκανε για μας.

Από το Θοδωρή Ησαϊλίδη

Αισθάνθηκα παράξενα που θα παρουσιάζαμε στην εκδήλωση ένα σκετσάκι το οποίο είχαμε σκηνοθετήσει μαζί με κάτι φίλους μου. Όταν παίχτηκε, ντράπηκα. Μετά την εκδήλωση, όταν ζήτησα από την κυρία Καρυστιάνη να μου γράψει μια αφιέρωση, εκείνη με συμβούλεψε και με βοήθησε να το ξεπεράσω. Μάλιστα μου είπε όχι μόνο να μην ντρέπομαι αλλά να νιώθω υπερήφανος γι αυτό που κάνω! Την ευχαριστώ.

Από την Αθανασία Γεωργιάδου

Με όλα όσα είπε μας παρακίνησε να μην τα παρατάμε ποτέ, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Μου έκανε, επίσης, τρομερή εντύπωση που δεν κάθισε στην πρώτη σειρά στην εκδήλωση γιατί δεν ήθελε να δείξει ότι ήταν σπουδαία, αλλά φυσιολογικός άνθρωπος σαν εμάς.

Από τον Ιωάννη Αναστασιάδη

Μου άρεσε ο τρόπος που μιλούσατε, τόσο φιλικός με μας. Που απαντήσατε αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις μας. Που παρακολουθήσατε με χαρά κι ενδιαφέρον την εκδήλωσή μας. Πάνω από όλα όμως σας νιώσαμε όχι μόνο σαν συγγραφέα αλλά και σαν φίλη μας. Ελπίζω να ξανάρθετε.

 

 ΥΓ. Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, όλους τους καθηγητές που βοήθησαν και κυρίως την Ιωάννα Καρυστιάνη που ήταν μαζί μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πάρη Κουτσαμπάρη για την εικονοληψία, επεξεργασία και λογοκρισία… (από τη συντακτική ομάδα)

 

 

Leave a Comment