Από τη Σταυρούλα Πετρίδου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας  διδαχθήκαμε  ένα απόσπασμα από το έργο της Εντίτα Μόρις «τα Λουλούδια της Χιροσίμα». Αφού μιλήσαμε αναλυτικά για τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας,  παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο Barefoot Gen. Η ταινία αφορούσε την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, στις 5 Αυγούστου του 1945.

Οι σκηνές που αναπαριστούσαν την έκρηξη ήταν τραγικές και φρικιαστικές. Η πόλη έπεσε θύμα της ατομικής βόμβας με ανείπωτες συνέπειες στους ανθρώπους, στα ζώα και στο περιβάλλον. Οι ρεαλιστικές εικόνες φρίκης κατά τη διάρκεια της έκρηξης αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι για πολύ καιρό μετά, μας εντυπωσίασαν. Άνθρωποι εξαϋλώθηκαν, άλλοι σέρνονταν μισοπεθαμένοι και κάποιοι άλλοι παραμορφώνονταν εξαιτίας της πυρηνικής έκρηξης. Νεκρές μητέρες θήλαζαν τα μωρά τους και τα πτώματα ήταν τόσα, που δεν προλάβαιναν να τα μαζεύουν και να τα καίνε. Όλοι παρακολουθήσαμε προσηλωμένοι. Η ταινία ήταν πολύ συγκινητική καθώς έδειχνε την προσπάθεια του Gen να καταφέρει να επιβιώσει μετά την έκρηξη αλλά να συμπαρασταθεί ταυτόχρονα στη μητέρα του και το νεογέννητο αδερφάκι του. Τρία μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν από την βόμβα.

Η ημέρα της έκρηξης θα μείνει στην καρδιά μας χαραγμένη ως μια μαύρη σελίδα, που θα είναι εδώ, για να μας υπενθυμίζει τον πόνο, τον τρόμο και τον εφιάλτη που έζησαν οι άνθρωποι της Χιροσίμα. Ο πυρηνικός όλεθρος ήταν παντού και εφιαλτικός.

ΥΓ: τα παραπάνω αντλήθηκαν από εργασίες των μαθητών/τριών του Β4: Χασάνι Μπελίντα, Χατζηγιαννίδης Σάββας, Σταυρίδης Λάζαρος, Σταυρούλη Φωτεινή.

Ένα μικρό δείγμα από την ταινία

 

 

 

 

Leave a Comment