….ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα»                                                                              

Στις 3 Δεκεμβίου 2014  το μουσικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του ΛύρΑυλου παρουσίασε διαδραστικά στους μαθητές του σχολείου μας ένα ταξίδι στα βάθη του χρόνου, στα βάθη της ψυχής που δίδαξε, μαγεύοντας τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς μέσω της μουσικής πράξης και όχι μόνο της «πληροφορίας».

Η πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, οι εξαίσιες φωνές αλλά και ο πολύς ιδιαίτερος τρόπος παρουσίασης εντυπωσίασαν παιδιά αλλά και εκπαιδευτικούς.   

30 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα από τη “θεία” Λύρα του Απόλλωνα έως το μελωδικό αυλό αλλά, και οι “επιβιώσεις” τους στη σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα [απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου] και το νταούλι περίμεναν τα παιδιά  να τα ακούσουν.

Τα παιδιά  άκουσαν ζωντανά τα ωραιότερα σωζόμενα μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς που διασώζονται μέσα από την Παράδοση επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και τη συνέχεια της Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς,  έμαθαν την ιστορία της δημιουργίας τους από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά. Καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινοι αυλοί, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα,  στοιχεία που πυροδότησαν τη φαντασία των παιδιών και τα άνοιξαν σε νέα πεδία γνώσης.

 

Το μουσικό όμως αυτό ταξίδι παρέμεινε πάντα μπολιασμένο με τους ανυπέρβλητους ελληνικούς μύθους και συνοδεύτικε με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

O Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου, ήταν οι άνθρωποι πίσω από αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράσταση που επικοινώνησαν με ένα τρόπο χαρισματικό, ενεργοποίησαν  το ενδιαφέρον των παιδιών, βοηθώντας να ζωντανέψει με τρόπο μοναδικό και ελκυστικό ο πλούτος της Αρχαιοελληνικής  και Παραδοσιακής Μουσικής.

 

Leave a Comment