Αποχαιρετήσαμε τη φετινή χρονιά με θέατρο. Για να είμαστε ακριβείς με απόπειρα και δοκιμή να ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση.

Αφορμή: Η «Ελένη» του Ευριπίδη. Θεατρικός συγγραφέας της παρωδίας που θα διαβάσετε και αποσπάσματά  της θα ακούσετε ο Δανιήλ Οικονομόπουλος. Θα μπορούσε άνετα ο συμμαθητής μας να διαπρέψει ως θεατρικός συγγραφέας. Με την επινοητικότητά του και το ταλέντο του κατάφερε να μετατρέψει μια τραγωδία σε χιουμοριστική παρωδία. Δράστες: οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ3. Συνεπείς και παθιασμένοι ως ηθοποιοί (υποκριτές) ανέλαβαν να δώσουν σάρκα και οστά στην ιδέα του Δανιήλ και να κάνουν πράξη (δράμα) μια άλλη «Ελένη», σύγχρονη και διαφορετική σε σχέση με αυτήν που διδαχθήκαμε. Άλλωστε και η Ελένη που διδασκόμαστε είναι άλλη από την κλασική, αυτήν που γνωρίσαμε στα ομηρικά έπη.

Ξεχωριστές παρουσίες:

Η γιαγιά , που αφηγείται  την ιστορία –παρωδία της Ελένης στα εγγόνια της ήταν «όλα τα λεφτά»! Ο Παύλος Μουταφίδης που την υποδυόταν είναι γεννημένος ηθοποιός! Μας έκανε να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια κάθε φορά που εμφανιζόταν. Τα εγγόνια (Γεωργία Κουλούρη, Χάρης Λέκκας, Δημήτρης Λιάκος, Τζένη Παντή ) ως σύγχρονοι έφηβοι, με τα κινητά στα χέρια, απέδωσαν με πειστικό αλλά και ξεκαρδιστικό τρόπο τον δικό τους σύγχρονο κόσμο και τα ενδιαφέροντά τους! Αλλά και ο Μενέλαος (Αριστείδης Κουτελίδης) υποκριτής και αντιήρωας ως το κόκαλο, όπως κι ο βοηθός του (Δημήτρης Ξενίδης)! Τι να πει κανείς για την Ελένη; (Ιουλία Παρδάλη). Ηθοποιός κανονική, με στόφα πρωταγωνίστριας!  Ο Θεοκλύμενος, πάλι, χάρη στις υποκριτικές ικανότητες του Νίκου Μερλίδη, μας φάνηκε πιο κουτός και γελοίος κι απ’ τον Θεοκλύμενο του Ευριπίδη! Όσο για την Θεονόη; (Δήμητρα Περιβόλη). Δύσκολα βρίσκει κανείς πιο μυστηριακή παρουσία, μια μάντισσα με τα όλα της! Αλλά και οι ναύτες, που στη δική μας παρωδία ήταν πολλοί (Μάριος Λαζαρίδης, Σάββας Μωυσίδης, Κυριάκος Ντίκος, Αρσένης και Παντελής Ξανθόπουλος, Σπύρος Πιλούρη), με τον στιχομυθώδη διάλογό τους μας απογείωσαν! Τέλος, τα κορίτσια του Χορού (Ιωάννα Μανέ, Δανάη Νάσιου, Σοφία Παπαδημητρίου, Φρόσω Παρδάλη), με τις ατάκες που προσθαφαίρεσαν στο αρχικό κείμενο του Δανιήλ αλλά και την κίνησή τους ήταν καταπληκτικές και απολαυστικές!

Το Γ3, λοιπόν, σύσσωμο εν δράσει!

Θετικά της απόπειρας:

  • Συνεργαστήκαμε, με δυσκολία είναι αλήθεια. Σπάνια μας δίνεται τέτοια ευκαιρία!
  • Γελάσαμε πολύ, πολύ, πολύ, μα πάρα πολύ στις πρόβες!
  • Μάθαμε περισσότερα για την «Ελένη» από ό,τι μες στο μάθημα!
  • Κάποιοι αναδείχθηκαν άτυπα φυσικοί πρωταγωνιστές και ηθοποιοί!

Αρνητικά της απόπειρας:

  • Δυστυχώς δεν καταφέραμε να ανεβάσουμε τη θεατρική παράσταση, όπως επιθυμούσαμε και προγραμματίσαμε.
  • Τις πρόβες μας διέκοπτε το κουδούνι.
  • Δεν είχαμε αίθουσα κατάλληλη και οι πρόβες έγιναν κυρίως στην αίθουσα του Γ3, στην αυλή και μια φορά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.
  • Κάποιοι συμμαθητές/τριες δεν μαθαίνανε εύκολα τα λόγια τους, κάνανε σαρδάμ, με αποτέλεσμα να αποδιοργανωνόμαστε αλλά και να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια.

Κρίμα που δεν σας είχαμε θεατές και δεν αποθεωθήκαμε ως συντελεστές μιας καταπληκτικής θεατρικής παράστασης!

Ακολουθεί το θεατρικό κείμενο

Και ένα μικρο απόσπασμα από τις πρόβες!

 

Leave a Comment