Από τους Μαρία Μαυροπούλου, Ελισάβετ Μήτσο και Κώστα Ξανθόπουλο

Ζωγραφιά των μαθητώνΆραγε ανησυχείς καθόλου;;; Ναι, εσύ! Αναρωτήθηκες ποτέ, έστω για ένα λεπτό του πολύτιμου χρόνου σου, τι θα γίνει στον πλανήτη γη στο μέλλον;

Δε θα μπορείς να κάνεις βουτιές στη θάλασσα γιατί θα έχει καταντήσει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος, δε θα μπορείς να σερφάρεις γιατί δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό (πάνε πια τα facebook msn κτλ.), δε θα μπορείς να πεις ?πάμε για καφέ? γιατί θα είναι πολυτέλεια να χρησιμοποιείς το λιγοστό νερό του πλανήτη ένα φραπέ!

Ποιος φταίει; Μα φυσικά οι απερίσκεπτοι πρόγονοί μας. Αν δεν κάνεις κάτι τώρα, κινδυνεύεις να τους μοιάσεις! Θέλεις μήπως να γίνεις και εσύ απερίσκεπτος και ανεύθυνος στα πρόσωπα των νεοτέρων;

Πάρε την υπόθεση στα χεριά σου και θα δεις πως η μόνη λύση είναι … to do it!

Μερικά απλά πράγματα που μπορείς εύκολα να κάνεις:

  1.  Ανακύκλωση στο σχολείο. ?Και τι με νοιάζει έμενα που σε 100 χρόνια ο κόσμος θα καταστραφεί?! Αφού ούτως η άλλως δε θα ζω!?. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη που κάνουν σχεδόν όλα τα παιδιά όταν ακούν τη βαρετή γι? αυτούς λέξη «ανακύκλωση». Τελείως λάθος λογική! Εσύ μπορεί να μη ζεις αλλά, αν όλοι σκεφτόμαστε έτσι, ο πλανήτης μας θα καταστραφεί μια ώρα αρχύτερα και θα είναι τα δικά σου παιδιά που θα υποφέρουν! Τι μπορείς να κάνεις; Στο επόμενο διάλειμμα, μην πετάξεις το χαρτί της τυρόπιτας στο καλάθι, αλλά ρίξτο μετά το σχόλασμα στο μπλε κάδο που βρίσκεται έξω από το σχολείο. Ακόμα, αν έχεις παλιές μπαταρίες, πέταξέ τες στον κάδο ΑΦΗΣ που σίγουρα υπάρχει σε κάποιο διάδρομο. Ή συνεννοήσου με τους συμμαθητές σου ώστε να πετάτε μόνο χαρτιά στον κάδο της αίθουσας και τα υπόλοιπα σκουπίδα σε κάποιο κάδο του διαδρόμου.
  2. Μόδα και ανακύκλωση. Το να σαι μοδάτος έφηβος στις μέρες μας είναι μεγάλη υπόθεση! Και όμως η οικολογία υπάρχει και στο θέμα ?μόδα?. Πολλά πασίγνωστα σε όλους μας εμπορικά κέντρα φιλοξενούν οικολογικά καταστήματα ρούχων όλων των ειδών και ηλικιών, καθώς μεγάλα κουτιά ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων. Πού ξέρεις; Τα ρούχα που εσύ δε θες πια επειδή έχουν φύγει από τη μόδα, κάποιοι άλλοι μπορεί να τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
  3. Οικολογικές εκδρομές. Την επόμενη φορά που θα ζητήσει το τμήμα σου να πραγματοποιήσετε εκπαιδευτική επίσκεψη, πρότεινε στους συμμαθητές σου μια ημερησία εκδρομή που θα γίνει αφορμή για δεντροφύτευση στο βουνό ή καθαρισμό ακτών από σκουπίδα.

Leave a Comment