Οι διατροφικές διαταραχές, συχνές στα κορίτσια στην εφηβεία, είναι το θέμα που εδώ και τέσσερα χρόνια απασχολεί το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας ?Anorexia nervosa?. Συμμετέχουν μόνο κορίτσια από την γ? γυμνασίου, συγκροτώντας μια δυναμική ομάδα, που μέσα από συζήτηση και προβληματισμό αναζητούν τις αιτίες που πολλές φίλες τους ή και οι ίδιες μετατρέπουν το φαγητό από απόλαυση σε «βασανιστήριο».

Το 7% του πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα και τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι το μεγαλύτερο από όλες τις ψυχικές ασθένειες  και τα άτομα με διατροφική διαταραχή κινδυνεύουν κατά 12 φορές περισσότερο από τα άτομα που δεν πάσχουν από αυτές.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφικής διαταραχής συνδέονται κυρίως με έντονες εμμονικές σκέψεις που συνοδεύονται με συμπεριφορές και συνήθειες, οι οποίες έχουν ως κύριο άξονα την τροφή, το βάρος και την αρνητική εικόνα σώματος. Οι περισσότερες από αυτές παραμένουν κρυφές, αφού η ΔΔ στηρίζεται κυρίως στην μυστικότητα και στον έλεγχο.

  ΥΓ: Μια “μικρή γεύση” από τις εργασίες μας

 

 

 

Leave a Comment