Είναι το θέμα των τελευταίων μηνών, όχι γιατί είναι trendy ή απλώς επίκαιρο, αλλά γιατί καθορίζει πια τη ζωή μας.

Περί οικονομικής κρίσης ο λόγος!

Ακούσαμε και καταγράψαμε τις απόψεις των συμμαθητών μας για την οικονομική κρίση. Σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω. Οι απόψεις πολλές, κάποιες αντικρουόμενες, τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Να μη χάνουμε τις ελπίδες μας

Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αναζητήσει και να βρεί δουλειά. Οι άνεργοι και ειδικότερα οι νέοι, έχουν ελπίδες και ξεκινούν με αισιοδοξία για την εύρεση δουλειάς, όμως στο τέλος όσα πτυχία και αν έχουν πάρει δεν καταφέρνουν τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο γιατί οι περισσότεροι από αυτούς έχουν οικογένειες να συντηρήσουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Για να διευκολυνθούν μπορούν να περιορίσουν κάποια ψώνια και αγορές ή να έχουν μία οικονομική βοήθεια από στε- νούς συγγενείς, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Έτσι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουνείναι πολλές. Βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν κάνουν όνειρα για το μέλλον ξέροντας την κατάσταση αυτή. Πρέπει όμως να μην χάσουν τις ελπίδες τους και να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε να βρουν μια δουλειά και να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Α.


Η τηλεόραση μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι

Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας βιώνει την οικονομική κρίση σε βάθος, μη μπορώντας να το αποφύγει. Στην αρχή ήταν λίγα τα άτομα που φαίνονταν ότι επηρεάζονταν από την οικονομική κρίση, τόσα ώστε να μη θεωρηθεί το γεγονός άξιο προσοχής. Στη συνέχεια όμως όλες οι οικογένειες, ακόμη και οι πιο ευκατάστατες, άρχισαν να χάνουν κάποιες πολυτέλειες που μέχρι τότε θεωρούνταν δεδομένες. Εγώ και αρκετό καιρό δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο συνταρακτικό είναι το φαινόμενο αυτό, καθώς η οικογένειά μου φρόντιζε πάντα να περνάμε με τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς να συνηθίζουμε να ζούμε σε μία ανούσια χλιδή. Έτσι δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψαν οι εξορμήσεις και τα ταξίδια, τα πανάκριβα παιχνίδια και οι συνεχείς βόλτες και αγορές στα μαγαζιά. Αυτά ποτέ μου δεν τα είχα συνηθίσει, ώστε να μου λείψουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως που με έκανε να καταλάβω την οικονομική κρίση είναι η άρνηση των γονιών μου να μου αγοράσουν κάποια μικρά πράγματα, που είχα συνηθίσει να παίρνω. Πράγματα όχι σημαντικά, χωρίς μεγάλη αξία, μάλλον ο καλύτερος χαρακτηρισμός για αυτά είναι μπιχλιμπίδια. Μάλλον έχω συνηθίσει τώρα χωρίς αυτά και δε μου είναι απαραίτητα. Έτσι συγκρίνοντας την παλιά και την τωρινή μου ζωή δεν θα έλεγα πως έχει προς το παρόν μεγάλη διαφορά. Τουλάχιστον για μένα? η υπόλοιπη οικογένεια πιθανώς να έχει διαφορετική άποψη, ως διαχειριστές της ζωής μας. Ωστόσο, δεν συμβάλλει μόνο η σύγκριση της παλιάς και της τωρινής ζωής κάποιου για να βγάλει ένα συμπέρασμα για το πως βιώνει την οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τώρα ζούνε σε έναν συνεχή περιορισμό επηρεάζονται άθελα τους από τα τηλεοπτικά προγράμματα, που συνεχώς προβάλλουν τη μεγαλειώδη ζωή. Έτσι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως η ζωή τους είναι πολύ χειρότερη και το γεγονός ότι ονειρεύονται μία άλλη ζωή τους επηρεάζει αρνητικά. Βέβαια δεν είναι απρόσιτο το να ονειρευόμαστε, αλλά πρέπει να παραμένει στο πλαίσιο της πραγματικότητας Μ.


Η κρίση μου δημιουργεί άγχος

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τους γονείς μου περισσότερο από ότι εμένα, αφού αυτοί είναι που διαχειρίζονται τα οικονομικά τις οικογένειας. Βέβαια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και εμένα κατά ένα βαθμό. Καθημερινά ακούω στις ειδήσεις για την οικονομική κρίση και για την άσχημη κατάσταση της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που μου δημιουργεί άγχος. Αν και είμαι σχετικά μικρή, σκέφτομαι ότι πιθανόν και εγώ όταν τελειώσω το σχολείο να μην μπορώ να βρω μια δουλειά, όπως συμβαίνει με πολλούς νέους σήμερα. Τέλος συμπεραίνουμε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει οικογενειάρχες, νέους αλλά δεν αφήνει ανεπηρέαστα και τα παιδιά τη ηλικίας μου. K.


Οι γονείς μου φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους

Η οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την οικογένειά μου. Συνεχώς ακούω από τους γονείς μου ότι δεν μπορούν να προσφέρουν όσα πρόσφεραν παλιά κι αυτό με στενοχωρεί ιδιαίτερα. Φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω να τελειώσω το φροντιστήριό μου ή να ξεκινήσω τις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. στις οποίες σχεδίαζα να πάω. Ωστόσο μέχρι στιγμής η οικονομική κρίση δε μ? έχει επηρεάσει άμεσα. Βλέπω όμως πως οι γονείς μου είναι αρκετά ανήσυχοι γιατί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά μας. Είναι φανερά αγχωμένοι μη ξέροντας τι θα γίνει αύριο, μεθαύριο, γιατί ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μη χάσουν τη δουλειά τους. T.


Η ανεργία φέρνει καυγάδες στο σπίτι

Εμένα προσωπικά η ζωή μου έχει αλλάξει .Δεν έχω καταλάβει ακόμα πολύ η λίγο .Η ανεργία έχει αλλάξει πολύ τους γονείς μου. Πιστεύω ότι δεν μας δίνουν τόσο πολύ σημασία. Πιο παλιά κάναμε αρκετά πράγματα μαζί. Ακόμα πολλές φορές βγαίνουν οι φίλοι μου βόλτα και εγώ αποφεύγω να ζητήσω χρήματα από τούς γονείς μου, για να μην τους φέρω σε δύσκολη θέση. Επίσης η ανεργία και το ότι δεν υπάρχουν χρήματα φέρνει πολλούς καυγάδες στο σπίτι μου και με στεναχωρεί. Εγώ προσπαθώ από την πλευρά μου να κάνω ό,τι μπορώ για να μην μαλώνουν οι γονείς μου .Θέλω να είμαστε μια αγαπημένη οικογένεια!!! E.


Μειώθηκε λίγο το χαρτζιλίκι μου, αλλά ΟΚ!

Τα τελευταία δύο χρόνια περνάμε οικονομική κρίση. Ευτυχώς ο μπαμπάς μου έχει μία μικρή επιχείρηση, συγκεκριμένα φτιάχνει και πουλάει γλυκά σε χοντρική και έτσι δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Η μαμά μου βοηθούσε πάντα τον μπαμπά όπως και τώρα, άρα στο σπίτι δεν υπάρχουν άνεργοι. Η διαφορά είναι ότι ενώ σε άλλες χρονιές η δουλειά του μπαμπά συνεχώς αυξανόταν, πέρυσι είχε μια πτώση και φέτος μένει στάσιμη. Αν και οι ανάγκες του σπιτιού έχουν αυξηθεί, λόγω του ότι γεννήθηκε ο αδερφός μου, τα βγάζουμε πέρα χωρίς να μειώσουμε ή ακόμα και να κόψουμε κάτι, μιας και ποτέ δεν ξοδεύαμε πολλά. Στη ζωή μου δεν έχει αλλάξει τίποτα, δηλαδή πηγαίνω σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πήγαινα και παλιά. Για να πω την αλήθεια βέβαια, αν πέρυσι δεν έπαιρνα υποτροφία δεν θα πήγαινα φέτος στο ωδείο, αλλά κατά τα άλλα δεν έχει αλλάξει τίποτα εκτός από το ότι μειώθηκε λίγο το χαρτζιλίκι. Σ.

Leave a Comment