ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Bρισκόμαστε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συμμετέχουμε, εκπροσωπώντας την ΚΑΤΑ ΤΕΙΧΗ, στην εκδηλωση με θέμα “Για μια αποτελεσμετικότερη πολιτική κατά του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο”. Στην εκδήλωση – συζήτηση την οποία διοργανώνει ο ευρωβουλευτής κ. Κουμουτσάκος παίρνουν μέρος οι μαθητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι βραβεύτηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας Τα Νέα, εκπρόσωποι και μαθητές από το Χαμόγελο του Παιδιού, καθώς και μαθητές από άλλα σχολεία οι οποίοι ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με project με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Άνοιγμα της συζήτησης και εισήγηση από τον ευρωβουλευτή κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο.19:00 Άνοιγμα της συζήτησης και εισήγηση από τον ευρωβουλευτή κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο.

“Πρέπει να σπάσει η σιωπή”

Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με για την ενδοσχολική βία είναι η “ομερτά” που επικρατεί από την πλευρά του θύματος, από το σχολικό περίγυρο, ακόμα και από τους εκπαιδευτικούς.

19:05 Ο Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας Dan Olweus του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν παρουσιάζει το πρόγραμμα Olweus Bullying Prevention που έχει διαμορφώσει ο ίδιος για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας. Σύμφωνα με έρευνες του καθηγητή σε δείγμα 500.000 ατόμων, το 60% των μαθητών έχουν δεχτεί ενδοσχολική βία, από τους οποίους μόνο ένα 10-15% αναφέρεται σ’ αυτό. Ακόμη, οι μαθητές που γίνονται δέκτες ενδοσχολικής βίας είναι σωματικά αδύναμοι, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό των θυτών είναι η μεγάλη ψυχολογική ανάγκη για επιβολή. Οι ίδιες έρευνες απέδειξαν ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά που δέχονται βία, παραμένουν ακόμα και 7 χρόνια αργότερα και μάλιστα στο 100% των θυμάτων. Από την άλλη, οι μαθητές που ασκούν βία, στο μέλλον εμπλέκονται με άσχημα κοινωνικά φαινόμενα.


19:35 Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Χαμόγελου του Παιδιού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρεται στις δράσεις που αναπτύσσει το Χαμόγελο για την πρόληψη και διαχείριση καταστάσεων σχολικού εκφοβισμού. Ο κ. Γιαννόπουλος μεταφέρει περιστατικά ενδοσχολικής βίας και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για λύση του προβλήματος.


19:45 Ο κ. Μηνάς Βιντιάδης δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και υπεύθυνος για το μαθητικό διαγωνισμό αναφέρεται για τις επιτυχίες των παιδιών και υπόσχεται καλή συνεργασία για το πρόγραμμα Olweus.

19:58 Η μαθήτρια Αννα Σακαλέτη επισήμανε ότι “οι λύσεις πρέπει να είναι πρακτικές και όχι θεωρητικές και ότι πρέπει οι ίδιοι οι μαθητές να μάθουν πως να αντιδρούν όταν βλέπουν φαινόμενα βίας κατά συμμαθητών τους, ώστε να τους προστατέψουν. Ο καθηγητής απαντά ότι είναι καλή ιδέα το να συμμετάσχουν οι μαθητές, ωστόσο είναι σημαντικότερο να μαθουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ενήλικες, γιατί οι μαθητές είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους σε ένα τόσο δύσκολο θέμα.

 “Βοήθεια χρειάζονται και οι θύτες και τα θύματα”

Σε ερώτηση της μαθητριας Ελενης Χατζηλίου από το 2ο ΓΕΛ Γρεβενών, για το ρόλο και την ευθύνη των εκπαιδευτικών  απέναντι στα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού ο καθηγητής απάντησε ότι “όταν ο εκπαιδευτικός τιμωρεί συνεχώς το ιδιο παιδί πχ αποβάλλοντάς τον από την τάξη, τότε είναι ό ίδιος ο εκπαιδευτικός που δημιουργεί το πρόβλημα του bullying δίνοντας αφορμή για πείραγμα στους συμμαθητές του παιδιού”.


Η ευρωβουλευτής κ. Μαριέττα Γιαννάκου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ καθηγητων και μαθητών με τους συμβούλους ψυχολόγους των γραφείων εκπαίδευσης.

Τοποθετήθηκαν ακόμα: ο μαθητής Χρήστος Μαρωνικολάκης από τα Χανιά, η φιλόλογος Ευαγγελία Κανάλη από την Πιερία, οι μαθητές από το ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, Νάνσυ Διαπούλη και Γιάννης Καρέλος.

“Χανουμε τους μαθητές μας”

Ο διευθυντής του σχολείου φυλακών Αυλώνα κ. Πέτρος Δαμιανός είπε ότι “τα παιδιά που ξεχάσαμε και τα παιδιά που πέταξε η κοινωνία είναι οι δικοί μου μαθητές στις φυλακές. Ελπίζω το πρόγραμμα που ξεκινάμε τώρα να πετύχει γιατί αυτό θα κλείσει τις φυλακές“.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε από τους παρεβρισκόμενους να υπογράψουν ψήφισμα για να ξεκινησει και στην Ελλάδα το πρόγραμμα καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας.

 



Αγνή Καλαϊτζή, Ματίνα Κουβέλα

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σταύρο Σκαρμαλιωράκη και την κ. Φαίη Πολύζου για τη βοήθεια!

Leave a Comment