Ελλάδα. Τι σημαίνει η Ελλάδα για τους νέους σήμερα; Μέσα από την ανάλυση διαφόρων κειμένων και σχετικών βίντεο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου, με τα τμήματα του Γ1 και Γ2, προβληματιστήκαμε, ανταλλάξαμε γνώμες, σκέψεις, συναισθήματα για το τι σημαίνει η Ελλάδα σήμερα για τους μαθητές μας. Ποιοι είναι οι συνειρμοί τους όταν ακούνε τον όρο Ελλάδα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και της Ελλάδας που τους συγκινούν περισσότερο, τι σημαίνει η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας γι’ αυτούς σήμερα, ποιες είναι οι αντιφάσεις της σημερινής Ελλάδας που τους αγγίζουν περισσότερο;

Μαλέσιου Γεωργία, Γ2
Η Ελλάδα σημαίνει, ήλιος, θάλασσα, φιλοξενία, πολιτισμός. Είναι η πατρίδα μας, όσα γνωρίζουμε και είμαστε, διαμορφώθηκαν στη χώρα αυτή, όσα αγαπάμε και ελπίζουμε είναι στη δική της γη.

Όπως είχε πει και ο νομπελίστας μας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης «μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι είναι αρκετά για να ξαναφτιαχτεί η Ελλάδα» τονίζοντας έτσι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της χώρας μας. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μια εύφορη γη όπου οι ελιές και τα αμπέλια πρωταγωνιστούν. Διαθέτει όμορφες παραλίες με τα καράβια και το στοιχείο της θάλασσας να δεσπόζουν, όπως και ψηλά βουνά και μαγευτικά ορεινά χωριά που γοητεύουν με τα πανηγύρια και τις παραδόσεις που κρατούν.

Ελλάδα ακόμη σημαίνει πολιτισμός, αφού εδώ γεννήθηκε το θέατρο, η τραγωδία και η κωμωδία με τους εξαιρετικούς μας τραγικούς, Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη. Είναι, επίσης η χώρα της φιλοσοφίας με ισχυρές προσωπικότητες που συνεχίζουν να επηρεάζουν την υφήλιο, όπως είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης που έθεσαν τα θεμέλια της φιλοσοφικής σκέψης. Αποτελεί πρόσθετα την κοιτίδα της δημοκρατίας, αφού από εδώ ξεκίνησαν οι δημοκρατικές ιδέες και είναι η γενέτειρα πολλών τεχνών, όπως η αρχιτεκτονική και η γλυπτική.

Στη χώρα μας ακόμη ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, το στεφάνι από τη δάφνη του νικητή και η καλλιέργεια ψυχής και σώματος για τη βελτίωση του ανθρώπου. Εδώ, επιπλέον, αναπτύχθηκαν η έννοια της ευγενούς άμιλλας και ο σεβασμός του συναθλητή.
Ελλάδα, λοιπόν, είναι το σπίτι μας, οι τέχνες η ίδια η ζωή μας. Οφείλουμε να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε ως μάνα γη μας και να στεκόμαστε ως άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας εμπνέοντας και τον υπόλοιπο πλανήτη να επισκέπτεται την χώρα μας, όπως γίνεται εκατομμύρια τώρα χρόνια.

Καμαριώτου Μαριάννα, Γ2

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΗΜΑΣΙΕΣ

Ελλάδα, μία λέξη απλή, εύκολα γλιστρά από τα χείλη. Όταν, όμως, σε ρωτάνε «Τι σημαίνει για σένα Ελλάδα;|» σκέφτεσαι εύκολη ερώτηση. Θα αναφέρω την θάλασσα, τον ήλιο, το κέφι, τα αρχαία και όσο συνεχίζεις μαζεύονται κι άλλα και δεν μπορείς να επιλέξεις,  θελεις να πεις κι άλλα και ακόμα περισσότερα, γιατί μια λέξη δεν μπορεί να περιγράψει ένα συναίσθημα . Έτσι, όταν φέρνω στο μυαλό μου την Ελλάδα, νιώθω μικρή μπροστά στην ομορφιά της και την ιστορία της.

Ελλάδα είναι η φιλοξενία των πολιτών της  και η ευγένεια. Όταν έρχεσαι τουρίστας σε ένα χωριό ή νησί και οι κάτοικοι σου τραβούν την προσοχή για να σε ρωτήσουν  «Από που μας ήρθες;». Σε φιλεύουν, σε βάζουν στα σπίτια τους και σου δείχνουν  παλιές φωτογραφίες  από τότε που ήταν παιδιά. Τότε σκέφτεσαι «Τι περίεργο!  Δεν  με ξέρουν καλά καλά κι όμως με δέχονται στο σπίτι τους, στην πατρίδα τους σαν να ήμασταν  φίλοι από παλιά». Ελλάδα είναι η χαρά, οι γάμοι, τα πανηγύρια. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο ένας τον άλλον, λίγη μουσική, φαγητό και χορός για να εμφανιστούν χαμόγελα σε δεκάδες και χιλιάδες πρόσωπα. Ελλάδα είναι, επίσης, το φαγητό. Το κρασί, το λάδι, το ψωμί. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια οι Έλληνες εκτιμούσαν και σέβονταν τη γη και το τι μπορεί να μας προσφέρει. Δημιούργησαν το κρασί, ο οίνος που πλέον συνοδεύει κάθε χαρούμενη η λυπητερή μας στιγμή. Το λάδι, που σαν το Ελληνικό δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο. Επιπλέον, ψωμί που δεν λείπει από τα οικογενειακά τραπέζια, ακόμα και σε χώρες του εξωτερικού. Ελλάδα είναι η εκπαίδευση. Τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Βιολογία, η Φιλοσοφία. Μαθήματα που για να φτάσουν στο επίπεδο που  βρίσκονται σήμερα πέρασαν από τα χέρια αρχαίων Ελλήνων. Η μόρφωση είναι αναπόσπαστο των Ελλήνων. Πρότυπα μας, αποτελούν οι Θαλής, ο Αέτιος, ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας, ο Αριστοτέλης , ο Σωκράτης , ο Πλάτων κ.α. Άνθρωποι που φώτισαν με την σοφία τους έναν ολόκληρο πλανήτη.

Φυσικά, αδύνατο να μην αναφέρω τον αρχαίο μας, πλούσιο πολιτισμό. Ελλάδα λοιπόν είναι το θέατρο, ειδικότερα το δράμα και η κωμωδία. Οι πρόγονοι μας το ανακάλυψαν, οι πρόγονοι μας το ανέπτυξαν και το τελειοποίησαν. Είμαστε ευγνώμονες που αρχαία θέατρα όπως αυτό της  Ερέτριας, του Διονύσου, της  Δωδώνης, της Επιδαύρου κ.α. σώζοντας μέχρι και σήμερα. Είναι μαγικό να γνωρίζεις πως οι αρχαίοι Έλληνες στα θέατρα αυτά παρακολούθησαν κάποιο έργο από αυτά που μας είναι πλέον γνωστά. Ακόμα, Ελλάδα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ποιος θα το φανταζόταν πως οι τοπικοί τότε αγώνες στην Ολυμπία όπου διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα θα μετατρέπονταν στο παγκόσμιο μεγαλούργημα, αυτό που αποτελούν σήμερα. Ελλάδα είναι η τέχνη. Η αρχιτεκτονική  η αγγειοπλαστική η γλυπτική και η ζωγραφική αγγείων. Τέχνες που χρησιμοποιούνται ακόμα και αποδεικνύουν την δημιουργικότητα που κυλά στο αίμα των Ελλήνων.

Νιώθω περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Κατάγομαι από μία χώρα με τεράστια κληρονομιά και μια σεβαστή σε όλο τον κόσμο ιστορία. Εδώ στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί αξίες και ιδέες όπως η ελευθερία, η φιλοσοφία και πολλές επιστήμες. Επίσης, η Δημοκρατία η οποία εδώ γεννήθηκε αναπτύχθηκε και διαδόθηκε σε άλλους πολιτισμούς. Είναι το πολίτευμα εκείνο που αγκαλιάζει τον πολίτη της νιώθοντας ασφαλής και δίκαιος. Είμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε Έλληνες, γιατί είμαστε λαός ανεξάρτητος , ελεύθερος. Επειδή έχουμε προγόνους ήρωες, γιατί η γλώσσα μας έχει ανεξάντλητο πλούτο και η παράδοση μας έχει ανεξάντλητη ομορφιά. Το ένστικτό μας είναι η επιβίωση και, σε συνθήκες πολέμου ή κρίσης, βγήκαμε ζωντανοί και επιβιώσαμε. Είμαι περήφανη να αποκαλούμαι Ελληνίδα.

 

Αγνή Αλιφέρη Γ1

ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΕΛΛΑΔΑ;

Η Ελλάδα είναι το φως, που φώτισε τα μονοπάτια για  τους λαούς και έτσι κατάφερε να διαμορφώσει ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η γενέτειρα του πολιτισμού, της επιστήμης, της γραφής, της εκπαίδευσης, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και κυρίως της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα, όπως οι άλλες, όμως, δεν την κάνει μόνο το όνομά της σημαντική, όσο η ιστορία της ,η επιρροή της ,όλοι οι άνθρωποί της, εμείς οι Έλληνες.

Η χώρα μας, από τα πανάρχαια εκείνα χρόνια, επιβίωνε, δημιουργούσε, επινοούσε. Η επινόηση της αλφαβήτου βοήθησε στη δημιουργία των γλωσσών όλου του κόσμου. Πάνω από δεκαέξι χιλιάδες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Οι επιστήμες που ανακαλύφθηκαν από τον φιλόσοφο Θαλή (640-546 π.Χ.), που αποκαλείται και «πατέρας της επιστήμης»,τα μαθηματικά από τον Πυθαγόρα και πολλά ακόμα έργα από σημαντικούς φιλοσόφους, όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας.

Η δημιουργία της τέχνης, του θεάτρου δηλαδή της κωμωδίας και του δράματος, η επινόηση των αθλημάτων και παράλληλα των ολυμπιακών αγώνων που πλέον διοργανώνονται  παγκοσμίως κάθε τέσσερα χρόνια. Η  δημοκρατία, επίσης, και η ελευθερία του λόγου και οι νόμοι, τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου για τη σωστή λειτουργικότητα κάθε κράτους. Στην ακμή και στην ανάπτυξη της αρχαίας Ελλάδας σημειώθηκε πρόοδος στην αρχιτεκτονική, κτίσματα όπως ο Παρθενώνας, ο ναός του Ποσειδώνα και ακόμη πολλά άλλα επιτεύγματα που είναι η πολιτισμική μας κληρονομιά.

Το να είσαι Έλληνας θα πει, επίσης,  πως ξέρεις να σέβεσαι, να είσαι καλόκαρδος και ευγενικός, να καλοπερνάς, να είσαι φιλόξενος ανοίγοντας το σπιτικό σου σε όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στους ανθρώπους, όπως στα χωριά, όπου οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την λέξη φιλοξενία και ανθρωπιά. Μπορεί να μην έχουν τα πάντα στην ζωή τους, όμως, έχουν το φιλότιμο. Εμείς ξέρουμε να καλοπερνάμε χωρίς όλες εκείνες τις πολυτέλειες, γιατί ξέρουμε να ζούμε, έχουμε ξεχωριστά έθιμα εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτάζουμε τις επιτυχίες μας ως Έλληνες, τιμούμε τους προγόνους μας.

Η ελληνική ιστορία είναι η ιστορία των ελληνικών φύλων και του ελληνικού πολιτισμού, από την εμφάνισή τους έως σήμερα. Παρ’ όλο, όμως, το ότι ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ελλάδα αναγνωρίσθηκε μόλις το 1828, η ελληνική ιστορία εκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια του σημερινού κράτους.  Η επιβίωση είναι καλά ριζωμένη μέσα μας, πολεμήσαμε για την πατρίδα μας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ακόμα επιβιώνουμε, ένας αθάνατος λαός.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα έχουν την περηφάνια για την Ελλάδα. Έλληνας για μένα σημαίνει όλα τα παραπάνω και τόσα ακόμα που βρίσκονται μέσα μου, αν δεν είσαι Έλληνας δεν έχεις ζήσει την πραγματική  Ελλάδα τότε δεν γνωρίζεις τι σημαίνει να είσαι Έλληνας δεν γνωρίζεις αλήθεια τι σημαίνει Ελλάδα.

 

Δανάη Αλχατζίδου, Γ1

Για εμένα Ελλάδα σημαίνει πολλά, όπως και στον κάθε άνθρωπο σημαίνει κάτι διαφορετικό. Ελλάδα είναι τα παγκόσμιως γνωστά και νόστιμα παραδοσιακά φαγητά μας, διάφορες γνωστές λέξεις που προήρθαν από τα αρχαία ελληνικά και προσαρμόστηκαν στις άλλες γλώσσες. Επίσης, είναι η μεγάλη, σημαντική ιστορία μας που «γέννησε» το θέατρο, το δράμα και την κωμωδία, τους ολυμπιακούς αγώνες  και άλλα πολλά . Στην Ελλάδα, επίσης, δημιουργήθηκε η αρχιτεκτονική, η δημοκρατία και η ελευθερία λόγου.

Η Ελλάδα, επιπλέον, διαδραματίζει μεγάλο εμπορικό ρόλο στα Βαλκάνια αλλά και σ’όλο τον κόσμο και παράγει ελαιόλαδο, κρασί, ελιές, φρούτα, λαχανικά. Όλοι οι πολίτες του κόσμου μας θαυμάζουν για την ευφυΐα μας και για τον τρόπο ζωής μας. Εμείς φτιάξαμε τους αρχαίους θεούς μας με συναισθήματα και πολλές ακόμα ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου. Ψάξαμε και φιλοσοφήσαμε την ζωή και  οικοδομήσαμε την παιδεία και τον πολιτισμό που αποτελούν τις βάσεις του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού. Έλληνας από την άλλη για εμένα είναι ένας απλός άνθρωπος ο οποίος πρέπει να είναι περήφανος για την ιστορία της καταγωγής του αλλά και για την χώρα του. Είναι ένας άνθρωπος που μαθαίνει πως να προσαρμόζεται, να είναι ευχάριστος και ευπρόσδεκτος προς όλους τους ανθρώπους. Πλέον, το 2022 όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ο Έλληνας κάτοικος προσπαθεί να αναπτυχθεί και να προχωρήσει ξεπερνώντας πολλές οπισθοδρομικές συνήθειες και απόψεις. Οι σημερινοί νέοι στην Ελλάδα προσπαθούνε να μην είναι ρατσιστές, σεξιστές και να δέχονται όλους τους ανθρώπους έτσι όπως είναι. Σιγά σιγά εξελισσόμαστε και πάμε μπροστά. Είμαι περήφανη που ζω και μεγαλώνω στην Ελλάδα, η οποία παρόλες τις αντιφάσεις της είναι μια τόσο σημαντική χώρα.

 

Βασιλειάδης Μιχαήλ, Γ1

Η Ελλάδα στον κόσμο

Η χώρα, η οποία κατάφερε να κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια τους πολέμους, τις οικονομικές κρίσεις, είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπόρεσε και στάθηκε στα πόδια της και γι’ αυτό σήμερα είναι μια χώρα πλούσια με παρελθόν, με παρόν και με μέλλον. Η Ελλάδα στις σημερινές μέρες βρίσκει πάντα τον τρόπο να επιβιώνει αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τις  προκλήσεις. Όλοι αναρωτιούνται τι είναι η Ελλάδα. Μια ακόμη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη ή κάτι περισσότερο;

Η Ελλάδα ήταν και είναι μια χώρα φιλόξενη, η χώρα του ξένιου Δία και ευγενική προς τους μετανάστες οι οποίοι καταφεύγουν σ’ αυτήν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προς τους τουρίστες που την επισκέπτονται για να την απολαύσουν, αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Είναι μια χώρα που αφομοίωσε τα ξενικά στοιχεία και προσφέρει στους ξένους παιδεία, περίθαλψη και προσπάθεια εύρεση εργασίας. Από την άλλη εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο, τις κρυστάλλινες θάλασσες και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα είναι η Μεσογειακή διατροφή. Τα προϊόντα της Ελλάδας που συνιστούν τη Μεσογειακή διατροφή είναι το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα, εξάγονται στο εξωτερικό γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με βάση στοιχεία ερευνών προσφέρουν μακροζωία στους ανθρώπους και καταπολεμούν τις ασθένειες.

Τέλος, η Ελλάδα είναι η χώρα των τεχνών, η χώρα του Σωκράτη, του Καλλικράτη, του Ικτίνου, του θεάτρου. Ο πολιτισμός είναι αντικείμενο θαυμασμού των ξένων, χιλιάδες χρόνια τώρα. Επίσης, όλοι, όσοι καταφεύγουν στην Ελλάδα, ξοδεύουν αρκετό χρόνο, για να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της. Ακόμη και σήμερα, αρκετοί ξένοι ερευνητές και επιστήμονες ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά πρόσωπα άξια θαυμασμού και ιδιαίτερης προσοχής. Δίκαια κατέχει μια θέση στη σύγχρονη Ευρώπη.

 

Καλογιαννάκη Όλγα, Γ1

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;

Φαινομενικά μια εύκολη ερώτηση ώστε να την απαντήσει κάποιος Έλληνας, μα όσο περνάει η ώρα και το μυαλό κατακλύζεται από διάφορες απαντήσεις τόσο γίνεται δυσκολότερη. Για αυτό εγώ, σήμερα θα σας απαντήσω τι σημαίνει για εμένα Ελλάδα.

Ελλάδα σημαίνει:

Φυσικό κάλλος: Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι ηπείρων με ανεκτίμητη αξία. Θάλασσες βαθιές που διακοσμούνται από νησάκια ντυμένα στο άσπρο και στο μπλε και τις μαγευτικές τους παραλίες με τον ήλιο να χάνεται μέσα τους άλλα και τα βουνά της που λένε πως ζήσαν οι ίδιοι οι θεοί εκεί πάνω. Επίσης, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι καταρράκτες, τα σπήλαια και το ηφαίστειο που ευθύνεται για την καταστροφή πολιτισμών είναι σημεία της ελληνικής ομορφιάς που μας κάνουν να θαυμάζουμε κάθε πτυχή της ελληνικής φύσης.

Ιστορία: Η χώρα έχει δώσει τα φώτα της στον κόσμο. Ήταν η πρώτη που μίλησε για δημοκρατία και θέσπισε νόμους μαζί με τον Σόλωνα ενώ εδώ πριν 3.000 χρόνια άναψε η πρώτη ολυμπιακή φλόγα και ο πρώτος ο αθλητής ξεκίνησε τα τρέχει, εδώ παίχτηκε η πρώτη κωμωδία κάνοντας τους ανθρώπους να διασκεδάσουν, εδώ άνθισαν τα μαθηματικά που δίνουν απαντήσεις σε ανθρώπινα ερωτήματα, εδώ γεννήθηκε η Ιατρική με τον Ιπποκράτη που κατάφερε να σώσει ζωές και να καταρρίψει τις μυθολογικές απόψεις περί υγείας, εδώ δημιουργήθηκαν κομψά αγάλματα και μεγαλοπρεπή κτίσματα και εδώ συνετέθησαν μεγάλα έργα  από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που εξακολουθούν να μελετούνται μέχρι και σήμερα. Άλλα και η σύγχρονη ιστορία της χώρας είναι γεμάτη σε επαναστάσεις, εξεγέρσεις, ξεριζωμούς κλπ.

Παράδοση: Η όμορφη παράδοση της χώρας μου που έχει ρίζες στα παλαιά χρόνια είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που ξέρουμε εμείς οι Έλληνες. Τα Χριστούγεννα που στολίζουμε είτε  δέντρο είτε καράβι και τα παιδιά τραγουδούν εύθυμα τα κάλαντα, την Πρωτοχρονιά που κόβουμε βασιλόπιτα, το Πάσχα που βάφουμε αυγά και οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα λαζαράκια και τον Δεκαπενταύγουστο με τα πανηγύρια στα μικρά χωριουδάκια είναι όλα αυτά τα έθιμα που κάνουν τους τουρίστες να τα θαυμάζουν επειδή πιθανώς αυτοί δεν τα έχουν στην χώρα τους.

Φαγητό: Το φαγητό και η κουζίνα μας που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση της είναι αιτία για την επίσκεψη πολλών τουριστών στην χώρα μας. Αν και εμείς όλα αυτά τα πιάτα, τα έχουμε συνηθίσει από μικροί και δεν μας φαίνονται σπουδαία, για τους ξένους φαίνονται μοναδικά και έτσι το φαγητό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Άνθρωποι: Οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα είναι καλόκαρδοι και ευγενικοί, φιλόξενοι και εύθυμοι. Με τις γιαγιάδες στα χωριά που μας ανοίγουν το σπιτικό τους και μας προσφέρουν ό,τι έχουνε αλλά και τους Έλληνες που γλεντάνε έως το πρωί με αλκοόλ και φαγητό ξεχνώντας  κάθε έγνοια που έχουν,  που πηγαίνουν σε καφετέριες και καφενεία για να πιουν τον καφέ τους και να συζητήσουν με τους φίλους τους και που παίρνουν μέρος σε χορούς τραγουδώντας και χορεύοντας. Ο Έλληνας όσες δυσκολίες και αν περάσει ποτέ δεν σταματάει να γλεντάει και να είναι χαρούμενος. Αυτό λοιπόν πιστεύω πως είναι Ελλάδα, αυτά είναι τα πράγματα που την κάνουν ξεχωριστή και όλοι την ζηλεύουν και την θαυμάζουν…

 

Leave a Comment