Πολλή φασαρία για ένα τηλεοπτικό παιχνίδι! Το παρακολουθούν οι συμμαθητές μας;

Ναι; Όχι; Γιατί; 

Η έρευνα αφορά ένα τμήμα από την Α΄ Γυμνασίου και ένα από την Γ΄Γυμνασίου. 

Από τους 21 μαθητές/τριες ενός τμήματος της Α΄Γυμνασίου, οι 14 το παρακολουθούν ενώ οι 7 όχι.

Ζητήθηκε από αυτούς που το παρακολουθούν να μας πουν τους λόγους:

  • Έχει ωραίες κοπέλες και πραγματοποιείται σε ένα όμορφο εξωτικό νησί.
  • Είναι ένα αθλητικό παιχνίδι με ενδιαφέροντα αγωνίσματα και τουλάχιστον αρχικά οι παίκτες προσπαθούν να συνεργαστούν, λειτουργούν σαν ομάδα.
  • Προσπαθούν οι παίκτες να επιβιώσουν, να κατακτήσουν το φαγητό τους.
  • Δεν έχουν δουλειά αρκετοί από τους παίκτες κι έτσι προσπαθούν να γίνουν πλούσιοι και ταυτόχρονα διάσημοι.
  • Είναι ωραίο να βλέπεις κάποιους να παιδεύονται, ακόμα και να πεινάνε κι εσύ διαπιστώνεις ότι είσαι ανώτερος, σε πλεονεκτικότερη θέση από αυτούς.
  • Η αγωνία είναι έντονη, η αδρεναλίνη στα ύψη. Έχεις αγωνία ποιος θα τα καταφέρει και ποιος θα φύγει.
  • Πολλές φορές το βλέπουμε όλη σχεδόν η οικογένεια, ανταλλάσσουμε απόψεις αλλά κάποιες φορές μαλώνουμε γιατί υποστηρίζουμε διαφορετικές ομάδες και παίκτες.
  • Δεν έχει και τίποτα καλύτερο να δεις στην τηλεόραση!

Όσοι δεν το παρακολουθούν μας είπαν:

  • Είναι στημένο, μας κοροϊδεύουν ξεκάθαρα.
  • Οι παίκτες ζουν σε εξευτελιστικές συνθήκες, σχεδόν πρωτόγονες.
  • Είναι εξευτελιστικά αυτά που τους συμβαίνουν.

 

Από τους 27 μαθητές/τριες ενός τμήματος της Γ΄Γυμνασίου, στην ερώτηση αν παρακολουθούν το τηλεοπτικό ριάλιτι απάντησαν:

Σχεδόν καθημερινά: 11               Σπάνια: 7              Καθόλου: 9

Όσοι το παρακολουθούν καθημερινά το βρίσκουν ενδιαφέρον γιατί δημιουργεί αγωνία στους τηλεθεατές ο ανταγωνισμός των παικτών στα αγωνίσματα με σκοπό να κερδίσουν, να επιβιώσουν! Παθιάζονται, ταυτίζονται κι οι τηλεθεατές με τον ανταγωνισμό των παικτών. Δοκιμάζονται επίσης, τα όρια του καθενός. Καλούνται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Πώς μπορεί λοιπόν να επιβιώσει κάποιος; Είναι απολαυστικό να τους βλέπεις να μαλώνουν, να κλαίνε. Θεωρούν πως οι ημίγυμνες κοπέλες και τα γραμμωμένα αγόρια ανεβάζουν την τηλεθέαση. Κάποιος μας είπε ότι παίζεται και στα πρακτορεία του οπαπ κι ελπίζει να κερδίσει κάποια χρήματα από αυτό.

Όσοι το παρακολουθούν σπάνια δεν το βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το θεωρούν σχεδόν στημένο. Το βλέπουν για πλάκα, όπως μας είπαν, για να περνάει η ώρα, αφού δεν έχει κάτι ενδιαφέρον και στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια.

Όσοι δεν το παρακολουθούν καθόλου, το κάνουν συνειδητά. Θεωρούν το παιχνίδι σαδιστικό κι εξευτελιστικό. Οι άνθρωποι είναι ντροπή, όπως μας είπαν, να διακρίνονται σε διάσημους και άσημους και μάλιστα με πληρωμή. Τι θα πει αυτό; Κάποια μαθήτρια μάλιστα θεώρησε σεξιστή τον έναν από τους δύο παρουσιαστές  και γενικά την όλη παρουσίαση. Τόνισαν ιδιαίτερα πως σε μια εποχή με τόσο σοβαρά προβλήματα είναι τουλάχιστον υποτιμητικό να προβάλλεται η επιβίωση κάποιων μέσα από έναν εξευτελιστικό ανταγωνισμό. Θυμίζει ανθρωποφαγικές συνθήκες ζούγκλας!

Ένα μικρό σχόλιο από το Δημήτρη Μπουλιόπουλο, Γ3

Χιλιάδες μαθητές ακόμα και παιδιά του δημοτικού παρακολουθούν φανατικά αυτό το τηλεοπτικό προϊόν. Καταρχήν γίνονται παθητικοί δέκτες και εθίζονται παρακολουθώντας ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες διεκδικούν το έπαθλο μέχρι τελικής πτώσης.

Μια αρνητική επίδραση είναι η αντίληψη και η νοοτροπία που καλλιεργείται ότι δηλαδή μπορούν χωρίς κόπο να αποκτήσουν εύκολα και γρήγορα χρήματα και δημοσιότητα. Για αυτό το λόγο δίνουν στην δημοσιότητα τις πιο προσωπικές τους στιγμές και εξευτελίζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Επιπρόσθετα το κοινό συμμετέχει μέσω μηνυμάτων, κάτι που αποφέρει κέρδη στις μεγάλες εταιρίες. Όποιος θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι πρέπει να υπακούει σε κανόνες οι οποίοι ορίζουν ότι για να επιβιώσει κάποιος μπορεί να καρφώσει, να εξευτελιστεί ακόμα και να προδώσει. Πρόκειται για την επιβολή ενός «απολίτιστου»  πολιτισμού ο οποίος στερεί από τα παιδιά το πραγματικό παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, είναι φανερό ότι μέσα από αυτό το παιχνίδι προβάλλονται ο ατομικισμός, η αλληλοεξόντωση και ο αποκλεισμός των αδύναμων, καθώς ο πιο αδύναμος αποχωρεί.

Επομένως πιστεύω ότι οφείλουμε να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε την παραβίαση του δικαιώματος της αξιοπρέπειας. Πρέπει να γίνουμε όλοι «μαχητές» σε αυτό των αγώνα.        

 

Survivor ή μισάνθρωπος?

Αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει άτομο στην Ελλάδα που να μην έχει ακούσει έστω κάτι για το πιο πολυσυζητημένο reality της δεκαετίας. Τα ρεκόρ τηλεθέασης σπάνε, οι τηλεθεατές εθίζονται, οι φανατικοί στοιχηματίζουν.  Και ο λόγος, βέβαια, για το survivor! Γιατί όμως όλο και περισσότεροι από εμάς «κολλάνε» με το show; Τι το ιδιαίτερο έχει;

Προς έκπληξη όλων, δεν είναι μόνο οι νέοι που παθιάζονται με την εκπομπή, αλλά και οι μεσήλικες, οι ηλικίες από 45 μέχρι 70. Το survivor προσελκύει τηλεθεατές από όλες τις ηλικίες για πλήθος λόγων. Κατ? αρχάς, οι πρωταγωνιστές είναι κατά κανόνα ευπαρουσίαστα άτομα, με σμιλευμένα κορμιά. Έτσι ενσαρκώνουν το επιθυμητό, το ιδανικό, αυτό που πολλοί θα ήθελαν να έχουν ως εικόνα τους, στην εποχή της «εικόνας»? Ιδιαίτερα οι νέοι βλέπουν σε αυτούς μελλοντικά είδωλα.

Επιπρόσθετα, το σκηνικό του εξωτικού νησιού, τα παιχνίδια και οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι παίκτες (αγωνίσματα) είναι για τον μέσο τηλεθεατή ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά? Τα παρακολουθεί χωρίς καθόλου σκέψη και δεν χρειάζεται γνώση και σύνεση? Εύπεπτα και για όλους τους καταναλωτές θεάματα? για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό! Ποιος δε θα ήθελε να βρίσκεται σε ένα τροπικό νησί με θέα τον ωκεανό, χωρίς βέβαια το « αγωνιστικό» κομμάτι του show;

Όμως, παρόλο που πολλοί φανατικοί παραβλέπουν, το  survivor, όπως βεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες, ξυπνάει σαδιστικά ένστικτα στον κόσμο που παρακολουθεί. Έχει επικυρωθεί από ψυχολόγους ότι βλέποντας τους παίκτες να πεινούν και να υποφέρουν συχνά, οι τηλεθεατές «διασκεδάζουν», βρίσκοντάς  το ευχάριστο «να πεινάνε οι άλλοι και εμείς να είμαστε χορτάτοι». Το γεγονός αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, κυρίως για μας τους νέους, γιατί μας «διδάσκει» την αλληλοεξόντωση, τον ατομισμό , την «ανώδυνη» θέαση μιας σκληρής πραγματικότητας?

Leave a Comment