«Η θεωρία των πάντων»

Στίβεν Χόκιγκ: ” Όποτε η ζωή σε ρίχνει, κα Brown,
Και τα πράγματα φαίνονται σκληρά ή δύσκολα
Και οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι, ενοχλητικοί ή μακάβριοι,
Κι αισθάνεσαι ότι έφτασες στα όριά σου

Απλά θυμήσου ότι στέκεσαι σε έναν πλανήτη που εξελίσσεται
Και περιστρέφεται με 900 μίλια την ώρα.
Είναι σε τροχιά με 19 μίλια το δευτερόλεπτο,
γύρω απ τον ήλιο, που είναι η πηγή όλης μας της δύναμης.
Ο ήλιος, κι εσείς και εγώ, και όλα τα αστέρια που μπορούμε να δούμε,
Κινούνται με ένα εκατομμύριο μίλια τη ημέρα.
Ο ίδιος ο γαλαξίας μας περιέχει εκατό δισεκατομμύρια αστέρια.
Είμαστε τριάντα χιλιάδες έτη φωτός από το Γαλαξιακό Κεντρικό Σημείο”.
Κι αφού μιλήσει για όλους τους γαλαξίες, για την αδιάκοπη επέκταση του σύμπαντος και τις ασύλληπτες ταχύτητες, καταλήγει:
” Έτσι, απλά θυμήσου, όταν αισθάνεσαι πολύ μικρή και ανασφαλής,
Πόσο εκπληκτικά απίθανη πιθανότητα ήταν η γέννησή σου”.

Με αφορμή το θάνατο του Στίβεν Χόκιγκ…Μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του επιστήμονα αστροφυσικού Στίβεν Χόκιγκ.

Σκέψεις και συναισθήματα των μαθητών/-τριών του Β1

Στέλλα Ατσικπάση

Η ταινία αυτή μου άρεσε πολύ. Ιδίως τα βιογραφικά στοιχεία που είχε με έκαναν να καταλάβω καλύτερα τη ζωή του επιστήμονα Χόκινγκ, που έπασχε από τη νόσο του κινητικού νεύρωνα, μια σπάνια ασθένεια και τις δυσκολίες που πέρασε ώστε να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο γνώσης αλλά και αυτογνωσίας. Περισσότερο όμως από όλα στην ταινία μου άρεσε ο αγώνας για τη συνεχή γνώση και την θεωρία των πάντων. Ακόμη κι αν δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι συμβαίνει στην θεωρία αυτή, νιώθω πραγματικά δέος στην ανακάλυψή της.

Στέλλα Δόντσιου

Το θετικό  της κινηματογραφικής ταινίας «The theory of everything» είναι ότι δεν σε κάνει σε κανένα σημείο να βαρεθείς, δεν θέλει να γίνει μεγαλεπήβολο και μελό, δεν πιέζει καταστάσεις. Ωστόσο από την άλλη δεν προλαβαίνει να πει όλα όσα θέλει σε δύο ώρες καθαρής διάρκειας και ίσως θα μπορούσε να εστιάσει λίγο περισσότερο στο έργο του Hawking. Μεγάλο θετικό της ταινίας, οι καλογραμμένη διάλογοι και η πανέμορφη σκηνοθεσία. Συν τοις άλλοις το κλείσιμο της ταινίας είναι αυτό που αρμόζει καθώς η τελική σκηνή είναι απλά μοναδική, σκηνοθετημένη με μαγεία, ενέργεια και θέλει να περάσει πολλά όμορφα μηνύματα, υμνώντας όχι μόνο την διάνοια Hawking αλλά και τον ίδιο άνθρωπο.

Αντώνης Καζαντζής

Η ταινία που παρακολουθήσαμε και είναι αφιερωμένη στη ζωή του Στίβεν Χόκιγκ μας δείχνει την προσπάθεια του ανθρώπου να παλέψει για τη ζωή. Έπασχε από μια σπάνια ασθένεια που του στάθηκε εμπόδιο αλλά κατάφερε να ανταπεξέλθει και να δείξει την εξυπνάδα του και την επιμονή του. Αυτός ο άνθρωπος έμεινε στην ανθρωπότητα ως ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Για μένα το σημαντικότερο ήταν το μήνυμα πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα όνειρά τους αλλά να προσπαθούν να τα επιτύχουν.

Δέσποινα Βασμαδά

Η πολύ συγκινητική και αισθηματική ταινία «Η θεωρία των πάντων» για τονυ Στίβεν Χόκιγ, προβάλλει τα απίθανα κατορθώματα που προσέφερε ο άνθρωπος αυτός στην επιστήμη. Η ταινία μας περνάει ένα πολύ δυνατό μήνυμα μέσα από τη  ζωή ενός σπουδαίου φυσικού, που δεν παράτησε ποτέ τα όνειρα και τις ιδέες του, ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του.

Τρομερή εντύπωση λοιπόν μου κάνει πώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος, κατάφερε παρόλο της εξαιρετικά σπάνιας αρρώστιας του, να ζήσει μία «σχεδόν κανονική ζωή» με τους ανθρώπους που αγαπούσε. Αξιοσημείωτο είναι πως όχι μόνο έζησε, αλλά κατόρθωσε τεράστιες επιτυχίες στην επαγγελματική του καριέρα και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Χωρίς το εξαιρετικά δυνατό μυαλό του να επηρεάζεται από την κατάρρευση όλου του υπολοίπου σώματός του και των οργάνων του, κατάφερε με τις θεωρίες και τις ιδέες του να αλλάξει ουσιαστικά ολόκληρη την επιστήμη. Ποιος θα το φανταζόταν λοιπόν  πως ένας άνθρωπος με μηδενική κινητική, ομιλητική  και ακουστική ικανότητα θα μπορούσε να μείνει για πάντα στην ιστορία της επιστήμης!

Leave a Comment