Από την Ελευθερία Μαντούδη

Παγκόσμια ημέρα ποίησης. Έτος Καβάφη. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή μέρα η κ. Θεοδωρίδου και η κ. Μπέντση μάς πρότειναν να πάμε σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο ποιητή, τον Καβάφη, στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», που βρίσκεται στο ΔΕ Σταυρούπολης. 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι καθηγήτριες μάς συμβούλεψαν να κρατάμε σημειώσεις σχετικά με τις εντυπώσεις μας. Δε σας κρύβω ότι ακούγοντας στην αρχή  για αυτό το αφιέρωμα που θα γινόταν, σκέφτηκα ότι θα είναι μια βαρετή παρουσίαση από έργα του Καβάφη, που παρακολουθώντας την θα κουραζόμουν.

Μετά από λίγη ώρα φτάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο, όπου θα πραγματοποιούνταν και η εκδήλωση. Αφού μας υποδέχθηκαν θερμά,  πήραμε τις θέσεις μας περιμένοντας να αρχίσει . Μετά από λίγο τα φώτα έκλεισαν.

Αυτό ήταν το μόνο που δεν περίμενα. Όσο περνούσε η ώρα μου άρεζε όλο και πιο πολύ αυτό που έβλεπα. Έκλεισα το στυλό μου και έβαλα τα χαρτιά μέσα στη τσάντα μου. Δεν ήθελα να σημειώσω τίποτα ? με γέμιζε όλο το σκηνικό και πίστευα ότι, αν αρχίζω να γράφω αυτά που έβλεπα, θα χανόταν η ουσία. Άλλωστε δεν υπήρχε περίπτωση να ξεχάσω αυτά τα οποία παρακολουθούσα. Απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη, χορευτική και ζωγραφική αναπαράσταση των έργων του από παιδιά μικρής ηλικίας με είχαν κάνει να συγκεντρωθώ απόλυτα  σε αυτό που έβλεπα και μου προκαλούσαν δέος. Άκουγα γέλια και φωνές από το πίσω κάθισμα αλλά δεν ήταν τόσο δυνατά όσο αυτά που έβλεπα και έτσι δεν έδωσα σημασία

Χωρίς να το καταλάβω, λοιπόν, η εκδήλωση έφτασε στο τέλος της. Βγαίνοντας από το πολιτιστικό είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία ένιωθα χαρά που μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω κάτι τέτοιο και από την άλλη θυμήθηκα ότι, πριν έρθω, σκέφτηκα πως η εκδήλωση θα ήταν βαρετή. Τότε λυπήθηκα, γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που απορρίπτουν κάτι πριν το δουν, όπως και εγώ απέρριψα την εκδήλωση, αποκαλώντας την βαρετή, πριν καν την παρακολουθήσω. Από εκείνη τη στιγμή υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην χάσω οποιαδήποτε ευκαιρία μου παρουσιαστεί για να παρακολουθήσω τέτοιες εκδηλώσεις.   

Leave a Comment