ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CERN

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό  Εργαστηριακό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN)

5ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη σε Ελβετία και Γαλλία

Κατόπιν αίτησης του σχολείου μας και στη συνέχεια αποδοχής και πρόσκλησης από το CERN και με την έγκριση της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, 26 μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου, με συνοδούς εκπαιδευτικούς, τις κ. Δανάη Καζαντζή (Μαθηματικό), Παναγιώτα Μαλλιαρού (Πληροφορικό – Μαθηματικό ) και Ελένη Χατζησαμουηλίδου (Αρχιτέκτονα Μηχανικό), υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Μερικές Πληροφορίες για το CERN

To CERN ιδρύθηκε το 1964 από 12 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.  Έργο του είναι η διερεύνηση ερωτημάτων σχετικά με τα σωματίδια που αποτελούν την ύλη και κατά συνέπεια την ύπαρξή μας. Είναι εξοπλισμένο με επιταχυντές και ανιχνευτές, από τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο. Οι Επιταχυντές, όπως λέει το όνομά τους, επιταχύνουν τα σωματίδια σε πολύ μεγάλες ταχύτητες και ενέργειες, ώστε να συγκρούονται, ενώ οι Ανιχνευτές, ανιχνεύουν και μελετούν τα αποτελέσματα των συγκρούσεων.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν διάφορα τμήματα του ερευνητικού κέντρου, όπως τις Διαδραστικές Εκθέσεις του Science Gateway, να ξεναγηθούν από  επιστήμονες του κέντρου, στο Synchro Cyclotron (τον πρώτο επιταχυντή του CERN), στο Data Center (την καρδιά ολόκληρης της επιστημονικής, διοικητικής και υπολογιστικής υποδομής του CERN) και το SM 18 (την μονάδα δοκιμών SM18, που βρίσκεται στη Γαλλία, κοντά στην τοποθεσία Meyrin. (Κατασκευάστηκε αρχικά για να δοκιμάσει και να επικυρώσει τους μαγνήτες και τις κοιλότητες ραδιοσυχνοτήτων) 

Οι μαθητές/τριες μας, έζησαν την ατμόσφαιρα ενός πανευρωπαϊκού και πολυπολιτισμικού “χωριού”, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, πολιτισμό, γλώσσα και πατρίδα συνεργάζονται με κοινό σκοπό, την έρευνα για τη δημιουργία του σύμπαντος.

H επίσκεψη διήρκησε 5 ημέρες, 4 έως 8 Μαρτίου του 2024, στη διάρκεια τους πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκπαιδευτικές επισκέψεις και παράλληλες δραστηριότητες. 

Αρχικά, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην αρχοντική Ζυρίχη και στην πανέμορφη πόλη της Λουκέρνης, με γλυκιά ανάμνηση το Εργοστάσιο Σοκολάτας Maison Cailler. 

Έγιναν  “Μικροί Διπλωμάτες”  στον ΟΗΕ της Γενεύης και περιηγήθηκαν στα μνημεία της. 

Η επίσκεψη στο Annecy αποτέλεσε αξέχαστη εμπειρία στη μοναδική Αλσατία.

Επίκεντρο της επίσκεψης στη Λωζάνη, ήταν το Ολυμπιακό Μουσείο, αλλά οι εικόνες από τη λίμνη Λεμάν, το μαγευτικό Βεβέ και Μοντρέ, το σπίτι του Charlie Chaplin αποτέλεσαν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

Μία όμορφη μέρα ήταν η επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ελβετίας , τη Βέρνη και το σπίτι του Αϊνστάιν.

Σαν Επίλογο…
Παρότι ο αρχικός σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η επίσκεψη στο CERN αποδείχτηκε ένα ταξίδι πλούσιο σε εμπειρίες επιστημονικής, πολιτισμικής, ιστορικής, καλλιτεχνικής και τελικά ύψιστης μορφωτικής σημασίας για εμάς και τα παιδιά μας.

Scroll to Top