Από την Πέγκυ Μαντοπούλου

Ρατσισμός! Ένα δόγμα που υπήρχε, υπάρχει και πολύ φοβάμαι πως θα συνεχίσει να υπάρχει στην κοινωνία μας αν δεν κάνουμε κάτι. Ρατσιστικά σχόλια (και όχι μόνο) δέχονται τα άτομα που εμείς οι ίδιοι έχουμε εντάξει σε διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες, οι φορείς του aids κ.α.

Οι προκαταλήψεις είναι λογικά και επιστημονικά αστήρικτες, ωστόσο γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία αμφισβήτηση. Το ότι έχουμε ??κολλήσει?? αρνητικές ετικέτες σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων δεν είναι από την πολλή γνώση που έχουμε ως άνθρωποι, για το διαφορετικό. Και επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, θα φέρω ως παράδειγμα μία κατηγορία ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, που είναι οι φορείς του aids.

Η κοινωνία μας, καθώς και εμείς οι ίδιοι είμαστε πολύ μεγάλοι ρατσιστές απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο ρατσισμός σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται κυρίως από φόβο. Οι άνθρωποι θεωρούν πως κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό του aids από τους οροθετικούς ακόμα και αν τους αγγίξουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται. Ακόμα και αν φιλήσεις έναν φορέα δεν πρόκειται να μεταδοθεί η ασθένεια.

Ωστόσο, οι άνθρωποι λόγω της άγνοιας πάνω σε αυτή την μεταδοτική ασθένεια έχουν αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τους φορείς του aids από τα κοινά, τους έχουν απομονώσει και συχνά δημιουργούν σε αυτούς ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας αυτής της αντιμετώπισης. Οι οροθετικοί είναι και αυτοί άνθρωποι και δεν θα έπρεπε να τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι κατώτερα όντα.

Οι φορείς του aids έχουν απλώς μια ασθένεια η οποία αν έχεις κάνει τη σωστή πρόληψη δεν κινδυνεύεις από τη μετάδοσή της. Επομένως, είναι άδικος και ανούσιος ο κοινωνικός αποκλεισμός απέναντι σε αυτά τα άτομα και θεωρώ πως θα πρέπει να σταματήσει! Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα έπρεπε η ίδια η κοινωνία να κάνει προγράμματα πάνω σε αυτή την ασθένεια για να ενημερωθεί ο κόσμος. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα ο κοινωνικός ρατσισμός σε αυτά τα άτομα να συνεχίζεται.

 

Leave a Comment