Από την Πέγκυ Μαντοπούλου

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία! Μία έκφραση που όλοι γνωρίζουμε. Μία έκφραση τόσο συνηθισμένη που όλοι έχουμε διαβάσει στα κουτιά των τσιγάρων. Την διαβάζεις αλλά δεν σε νοιάζει,το βλέπω! Την προσπερνάς. Συνεχίζεις να καπνίζεις χωρίς να σε ενδιαφέρει αν εξαιτίας αυτού του πακέτου θα αρρωστήσεις. Γιατί; Γιατί ρισκάρεις τη ζωή σου;

Πολλοί λένε ότι καπνίζουν γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Βλακείες! Δικαιολογίες! Όλα αυτά βρίσκονται στο μυαλό. Σου έχουν πει ότι σε χαλαρώνει και το πιστεύεις. Το πιστεύεις γιατί είσαι εξαρτημένος. Κανένας τους δεν παραδέχεται ότι ξεκίνησε το κάπνισμα είτε από περιέργεια, είτε για μαγκιά κλπ. Ούτε και εσύ το παραδέχεσαι!

Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που καπνίζουν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί βλέπουν εσένα να κάνεις το ίδιο! Βλέπουν τους γονείς τους, τους καθηγητές, τους φίλους τους (που τους έχουν ως πρότυπα) να καπνίζουν. Και καπνίζουν και αυτοί. Το θεωρούν μαγκιά, ότι και καλά είναι ένας τρόπος να ανεξαρτητοποιηθούν, να γίνουν πιο αγαπητοί στους συνομήλικούς τους και διάφορες τέτοιες ηλιθιότητες. Και για αυτό φταις και εσύ. Υποτίθεται είσαι μεγάλος και ώριμος και ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό που κάνεις σου κάνει κακό και δεν το σταματάς. Τι λογική είναι αυτή; Λες ότι είσαι εθισμένος και δεν μπορείς να το κόψεις. Σταμάτα τα ψέματα. Όποιος θέλει να το κόψει θα το κόψει. Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω.

Και στην τελική δεν κάνεις κακό μόνο στον εαυτό σου αλλά και στους γύρω σου! Εγώ δηλαδή τι σου φταίω; Γιατί πρέπει εγώ να ανέχομαι το φουγάρο σου; Ποιος είσαι εσύ που θα μου καταστρέψεις την υγεία; Και όχι μόνο την δική μου, αλλά και του κάθε παθητικού καπνιστή. Από που και ως που;

Βλέπω τους γονείς μου να καπνίζουν και να μου λένε να μην το επιχειρήσω ΠΟΤΕ, ούτε καν να δοκιμάσω. Τους ρωτάω ??γιατί?? και μου λένε ότι δεν κάνει καλό στην υγεία. Όταν όμως ρωτάω ??τότε γιατί δεν το κόβεις;?? δεν παίρνω απάντηση?Δεν τους καταλαβαίνω! Αν ήμουν στην θέση τους, μόνο και μόνο από εγωισμό θα το έκοβα. Για το γαμώτο! Για να αποδείξω ότι είμαι πιο δυνατή από αυτό. Έτσι ώστε όταν αποκτήσω παιδιά να μπορέσω να τους πω ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ. Για να τους δώσω το καλό παράδειγμα.

Λένε ότι εμείς τα παιδιά είμαστε ανώριμα και ότι συχνά κάνουμε βλακείες χωρίς να το συνειδητοποιούμε λόγο ηλικίας. Ε?λοιπόν εσύ κύριε που είσαι μεγάλος και το ??παίζεις?? ώριμος κάνεις τη μεγαλύτερη βλακεία και θα το καταλάβεις μόλις διαβάσεις τον διάλογο που ακολουθεί?

ΠΑΙΔΙ: Μαμά, το πακέτο από τα τσιγάρα σου γράφει ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

ΜΑΜΑ: Το ξέρω.

ΠΑΙΔΙ: Τότε γιατί καπνίζεις;

ΜΑΜΑ: ?????

Λοιπόν; Τι έχεις να πεις; Γιατί δεν το κόβεις (το τσιγάρο); Όπως είπα και στην αρχή, πολλοί λένε ότι το κάπνισμα τους βοηθάει! Και έχουν δίκιο. Το κάπνισμα βοηθάει. Ξέρεις όμως σε τι; Σε βοηθά να αποκτήσεις καρκίνο των πνευμόνων και του λαιμού. Σου κιτρινίζει τα νύχια και τα δόντια. Σου μειώνει την οξυγόνωση του αίματος των πνευμόνων. Σου προκαλεί ξερόβηχα. Κάθε τσιγάρο που καπνίζεις σε φέρνει πιο κοντά στο θάνατο, δεν το καταλαβαίνεις; Αν πιστεύεις ότι θέλεις κάτι από τα παραπάνω τότε συνέχυσε να καπνίζεις. Συνέχυσε και μην σταματάς! Αν όμως όχι, τότε σταμάτα το! Κόψε το ακόμα και αν είναι αργά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Απορώ! Πραγματικά απορώ. Τι μπορεί να σου αρέσει σε αυτό το πράγμα; Θυμάμαι όταν ήμουν 8 χρονών μιλούσα με τους γονείς μου για αυτό το θέμα. Τότε ο πατέρας μου άναψε ένα τσιγάρο, μου το έδωσε και μου είπε να δοκιμάσω. Αρχικά παραξενεύτηκα και έπειτα δοκίμασα. Ένιωσα ότι πνίγομαι από τον καπνό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Το σιχάθηκα (το τσιγάρο). Τότε δεν κατάλαβα γιατί το έκανε αυτό. Τώρα όμως ξέρω. Ήθελε να με αποτρέψει από το κάπνισμα και το πέτυχε!

Ουφ! Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να σου πω μήπως και το κόψεις. Τουλάχιστον τώρα που η Ελλάδα αρχίζει να πιάνει πάτο (πολλή αισιόδοξη είμαι?) εύχομαι πως θα είναι πιο εύκολο να το κόψεις μιας που δεν θα έχεις χρήματα για να αγοράσεις τσιγάρα.

Λοιπόν, εγώ έκανα την προσπάθειά μου. Η επιλογή είναι δική σου. Και αν συνεχίζεις να αδιαφορείς για τον εαυτό σου, σκέψου τους γύρω σου (τα αδέρφια σου, τους γονείς σου, τα παιδιά σου κλπ.), σκέψου τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε. Κόψε το για αυτούς, που είναι παθητικοί καπνιστές. ??ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ?? τους!

 

 

 

Leave a Comment