ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΗ

O TOIXOΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ

Γράφτηκε από ΚατάTείχη
Από την Πέγκυ Μαντοπούλου

Την φετινή χρονιά, στα πλαίσια του μαθήματος της λογοτεχνίας αποφασίσαμε 2 τμήματα της Β? τάξης μαζί με τις φιλολόγους μας να αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο των κειμένων και αντί να διαβάζουμε αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων να ασχοληθούμε και να διαβάσουμε στην τάξη βιβλία ενός καταξιωμένου συγγραφέα του κ.Βασίλη Παπαθεοδώρου. Αφού διαβάσαμε, μελετήσαμε, αναλύσαμε και αγαπήσαμε κάποια από τα βιβλία του (πχ. Χνώτα στο τζάμι, στη Διαπασών, το Μήνυμα, οι 9 Καίσαρες κλπ.) αποφασίσαμε να καλέσουμε τον εξαίρετο αυτό συγγραφέα στο σχολείο για να του πάρουμε συνέντευξη και να τον γνωρίσουμε από κοντά.

Ο κ.Παπαθεοδώρου δέχτηκε την πρόσκλησή μας και αφού πρώτα μας μίλησε για τα λογοτεχνικά έργα του, του θέσαμε τις ερωτήσεις μας. Μία από τις ερωτήσεις που του κάναμε ήταν: ??Ποια είναι η γνώμη σας για τη φιλία;?? Η απάντησή του δόθηκε μέσα από ένα παράδειγμα: ??Ας υποθέσουμε ότι ο τοίχος είναι ο φίλος μας. Εμείς μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στο τοίχο. Μπορούμε να τον ζωγραφίσουμε, να ακουμπήσουμε πάνω του, να στηριχτούμε, να καθίσουμε ακόμα και να του μιλήσουμε. Ο τοίχος όμως χωράει ακόμα πολλά άτομα που μπορούν να κάνουν σε αυτόν ότι και εμείς. Όπως όταν εμείς συχνά ζηλεύουμε για τις καινούργιες παρέες των φίλων μας γιατί θέλουμε την αποκλειστικότητα και έτσι μαλώνουμε με τον φίλο μας, είναι σαν να παίρνουμε ένα σφυρί και να αρχίζουμε να γκρεμίζουμε τον τοίχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να στηριχτούμε σε αυτόν και να διαλύεται η φιλία μας μαζί του.??

Μέσα από αυτό το παράδειγμα ή μάλλον μέσα από αυτή την παρομοίωση θέλει να μας δείξει ότι η φιλία είναι απαραίτητη στη ζωή του ανθρώπου. Ποτέ και κανένας δεν μπορεί όμως να έχει την αποκλειστικότητα κανενός, αυτό άλλωστε είναι και λίγο βαρετό μερικές φορές.

Το να έχεις πολλούς φίλους κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό αρκεί να μοιράζεις τον χρόνο και την προσοχή σου σε όλους χωρίς να παραμελείς κανέναν!!!

 
Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από τη συνάντησή μας με το συγγραφέα – Θ ακολουθήσει πλήρες ρεπορτάζ στην ΚΑΤΑ ΤΕΙΧΗ σύντομα!
{source}
<object width=»640″ height=»480″><param name=»movie» value=»http://www.youtube.com/v/gI6lOxysIPQ?version=3&amp;hl=el_GR»></param><param name=»allowFullScreen» value=»true»></param><param name=»allowscriptaccess» value=»always»></param><embed src=»http://www.youtube.com/v/gI6lOxysIPQ?version=3&amp;hl=el_GR» type=»application/x-shockwave-flash» width=»640″ height=»480″ allowscriptaccess=»always» allowfullscreen=»true»></embed></object>
{/source}

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΚατάTείχη

Αφήστε Σχόλιο