Από την Κατερίνα Κελνικόλα

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας «..ανεπαισθήτως γύρω μου (στην γειτονιά μου ) έκτισαν τείχη..» συνεχίζει και φέτος για τρίτη χρονιά την προσπάθειά της να γνωρίσει την πόλη μας αλλά και να ξεναγήσει μαθητές άλλων σχολείων!

Για να σας βάλω στο κλίμα θα σας εξιστορήσω ακριβώς πως δουλέψαμε και τι κερδίσαμε τελικά, όχι μόνο ως μαθητές αλλά και ως άνθρωποι. Στην αρχή της χρονιάς, όταν αποφασίσαμε να μπούμε στην ομάδα, μάθαμε πως εμείς οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου θα ήμασταν οι μεγαλύτεροι στο πρόγραμμα και θα καθοδηγούσαμε τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου που φέτος για πρώτη φορά βλέπανε πως δουλεύουμε, όπως κι εμείς την προηγούμενη χρονιά είχαμε παρακολουθήσει την δουλειά της Γ΄ Γυμνασίου.

Χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με το ποιο μέρος ή μνημείο θέλαμε να εξερευνήσουμε. Κάποιοι ασχολήθηκαν με τα τείχη της ακρόπολης, κάποιοι με τα ανατολικά και άλλοι με τα δυτικά τείχη. Επίσης υπήρχε μια ομάδα για τον Όσιο Δαβίδ, την Μονή Βλατάδων, την Μονή των Ταξιαρχών και τις φυλακές στο Επταπύργιο. Καθένας από εμάς έψαξε πληροφορίες στο διαδίκτυο, σε εγκυκλοπαίδειες, μέχρι και σε δημοτικές βιβλιοθήκες.

 

 {source}
<iframe src=”http://files.photosnack.com/iframe/embed.html?hash=pu8ydi5j&bgcolor=EEEEEE&wmode=window&t=1337167417″ width=”600″ height=”400″ seamless=”seamless” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowtransparency=”true” align=”middle”></iframe>
{/source}

Φωτογραφίες από τα δυτικά τείχη

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, όταν ξεναγήσαμε τους συμμαθητές μας. Στ’ αλήθεια δεν υστερούσαμε πολύ μπροστά σε μια ομάδα από επαγγελματίες ξεναγούς? Εξηγούσαμε τα πάντα με λεπτομέρειες και ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των παιδιών. Φυσικά εκτός από τις πληροφορίες που αποστηθίσαμε για τις ανάγκες της ξενάγησης, χρειάστηκε να πάμε μόνοι μας σε ομάδες αρκετές φορές, για να δούμε τη διαδρομή που θα ακολουθούσαμε και για να οργανώσουμε την ξενάγηση.

Μέσα σε όλα αυτά που ζήσαμε, η επίσκεψή μας στον Πύργο του Τριγωνίου ήταν από τις μοναδικές!!! Ο λόγος που την έκανε τόσο ξεχωριστή, είναι ότι μας επέτρεψαν να μπούμε στον πύργο, ο οποίος είναι κλειστός για το κοινό μέχρι να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του από το κράτος. Εκεί ξεναγηθήκαμε από τον κ. Β. Κονιόρδο, αρχιτέκτονα και επιτηρητή της αναστήλωσης, τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά ως ομάδα για την υπέροχη ξενάγηση αλλά και για το γεγονός ότι μας βοήθησε να γνωρίσουμε το εσωτερικό του μνημείου, κάτι που δεν θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μόνοι μας, μέχρι τουλάχιστον να ανοίξει ο πύργος στο κοινό.

 {source}
<iframe src=”http://files.photosnack.com/iframe/embed.html?hash=pujsgnju&bgcolor=EEEEEE&wmode=window&t=1337167721″ width=”600″ height=”400″ seamless=”seamless” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowtransparency=”true” align=”middle”></iframe>
{/source}

Φωτογραφίες από το Επταπύργιο

Επίσης, η επίσκεψη των φυλακών ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, γιατί καταλάβαμε την ψυχολογία των φυλακισμένων. Όταν μπήκαμε στο χώρο της απομόνωσης, σοκαριστήκαμε από τις συνθήκες διαβίωσης και νιώσαμε ένα δέος να μας κατακλύζει. Ήταν μια ασυνήθιστη εμπειρία που άξιζε τον κόπο.

Μετά από όλες αυτές τις βόλτες στην Θεσσαλονίκη αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια εξόρμηση εκτός της πόλης μας στο κάστρο του Πλαταμώνα. Μπορεί να χρειαστήκαμε μιάμιση ώρα για να φτάσουμε, αλλά αυτό δεν μας ενόχλησε καθώς η διαδρομή με το λεωφορείο ήταν διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Μόλις φτάσαμε στο κάστρο, καθηγητές από διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, που ασχολούνται με το περιβάλλον, μας χώρισαν σε ομάδες και μας ξενάγησαν με όρεξη, λέγοντάς μας λεπτομέρειες για το καθετί που βλέπαμε μέσα και έξω από το κάστρο. Ξεκινήσαμε με έναν περίπατο γύρω από το κάστρο, όπου παρατηρήσαμε την οχύρωση και την γεωγραφική θέση του. Έπειτα μπήκαμε στο εσωτερικό, όπου αντικρίσαμε μια μικρή πόλη. Σπίτια, φούρνοι, αποθήκες, ναοί, υδραγωγεία είναι μερικοί χώροι που σώζονται μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα στη θάλασσα, μας βοήθησαν να χαλαρώσουμε και να μάθουμε πολλά.

{source}
<iframe src=”http://files.photosnack.com/iframe/embed.html?hash=puiev3in&bgcolor=EEEEEE&wmode=window&t=1337167917″ width=”600″ height=”400″ seamless=”seamless” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowtransparency=”true” align=”middle”></iframe>
{/source}

Φωτογραφίες από τον Πλαταμώνα

Μετά την ξενάγησή μας στο κάστρο επισκεφτήκαμε το χωριό του παλιού Άγιου Παντελεήμονα. Ήταν από τα ομορφότερα μέρη που έχουμε επισκεφθεί! Τα πέτρινα αρχοντικά με τους περίτεχνους κήπους και τα μικρά μαγαζάκια σε κάθε σοκάκι ήταν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ομορφιές της φύσης!!! Τα πλακόστρωτα δρομάκια μας οδήγησαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), όπου με διάφορες δραστηριότητες μάθαμε διασκεδάζοντας και παίζοντας. Ένα παιχνίδι Taboo ήταν αρκετό για να γελάσουμε και να κάνουμε μια επανάληψη στα όσα μάθαμε στο κάστρο.

Μετά από όλες αυτές τις εκδρομές αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στις καθηγήτριές μας κ. Καραγιανακίδου και κ. Κωνσταντινίδου, οι οποίες προσπαθούν πολύ, γιατί αγαπάνε την ομάδα και χάρη σε αυτές, καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας. Έχουμε μάθει πάρα πολλά και γι αυτό θα συνεχίσουμε και του χρόνου με την ίδια όρεξη και πάθος, για να γνωρίσουμε και άλλα μέρη και να γίνουμε οι δικοί σας ξεναγοί. Σας περιμένουμε να έρθετε στην ομάδα, για να περάσετε και εσείς μια δημιουργική χρονιά περπατώντας την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο!

Leave a Comment