Από την Αγνή Καλαϊτζή

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, επηρεασμένοι από πρότυπα των ΜΜΕ που προβάλουν το ιδανικό σώμα, ακολουθούν δυσβάσταχτες και αναποτελεσματικές δίαιτες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα, όπως η ανορεξία ή η βουλιμιά καθώς και σε ψυχολογικά προβλήματα. Ο καθένας σκέφτεται το τέλειο σώμα και έτσι, ακολουθώντας λάθος μεθόδους, καταστρέφει τον οργανισμό του, χωρίς να καταλαβαίνει ότι τα διαιτητικά προϊόντα και όλα τα περαιτέρω, κάνουν τις εταιρίες να πλουτίζουν και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τουλάχιστον μακροχρόνια. Οι extreme δίαιτες και οι στερήσεις κάνουν το μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό, ουσιαστικά τον αχρηστεύουν.

Από την άλλη, τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα νέα παιδιά να υποφέρουν από διάφορες παθήσεις, όπως η υψηλή πίεση και χοληστερίνη και να έχουν αυξηθεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα, κυρίως στους άνδρες. Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή (η οποία επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες με βάση τη διατροφική πυραμίδα) σε συνδυασμό με άσκηση είναι το ιδανικό (ΜΔ + Α= Υ / Μεσογειακή Διατροφή + Άσκηση = Υγεία ? τα πιο τέλεια μαθηματικά). Οι πρόγονοί μας το έχουν αποδείξει άλλωστε!

Τα οφέλη της είναι πολύ σημαντικά, μιας και προσφέρει πρόληψη από ασθένειες και παθήσεις καθώς και εξασφαλίζει την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για τις διάφορες λειτουργίες του. Όσον αναφορά την άσκηση, μπορείτε να γίνετε μέλος κάποιας αθλητικής ομάδας ή αν δεν σας αρέσει αυτό (όπως εμένα) μια ωραία λύση είναι να πηγαίνετε για τρέξιμο ή να αγοράσετε κάποιο όργανο γυμναστικής στο σπίτι (εγώ το προτιμώ).

Επίσης, να προσπαθείτε να κινήστε όσο πιο πολύ γίνεται. Μην κολλάτε στον υπολογιστή. Σηκωθείτε, πηγαίνετε για ψώνια, βγείτε έξω με τους φίλους σας ή καθαρίστε το σπίτι!4!! ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ !!! Δεν είναι απαραίτητο να φτάνετε σε ακρότητες, τρεις φορές την εβδομάδα από μισή ώρα είναι υπεραρκετό.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, τρώτε μεσογειακά και ασκηθείτε. Σίγουρα θα είστε υγιής και με καλύτερη διάθεση. Γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «Παν μέτρον άριστον» και «Νους υγιής εν σώματι υγιή»!!!


Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στη σελίδα της Οικιακής Οικονομίας

Leave a Comment