Από την Πέγκυ Μαντοπούλου

Τι θα έκανα αν δεν πήγαινα σχολείο; Πως θα περνούσα τις ώρες μου, που αλλού θα μάθαινα καινούργια πράγματα και από πού θα έπαιρνα τα εφόδια που χρειάζομαι για το μέλλον;

Είναι εύκολο να απαντήσω στο ερώτημα αυτό, αν σκεφτώ τι ωφέλειες έχω πηγαίνοντας σχολείο. Η πηγή γνώσης είναι το σχολείο και δεν θα ήξερα τίποτα από αυτά που γνωρίζω χωρίς αυτό. Ούτε τα βασικά δεν θα ήξερα όπως να διαβάζω και να γράφω.

Επίσης στο σχολείο συναντώ την παρέα μου την οποία και γνώρισα μέσα από αυτό. Μαθαίνω να ζω ομαδικά και να σέβομαι τα δικαιώματα των άλλων. Εκεί περνώ ευχάριστα τις ώρες μου (τις περισσότερες φορές). Οι εκδρομές, οι συζητήσεις στα διαλείμματα με τα παιδιά, οι νεανικοί έρωτες, είναι πράγματα που θα μου έλειπαν αν δεν πήγαινα σχολείο. Η αλήθεια είναι πως θα ήταν πληκτική η ζωή μου χωρίς αυτό. Τι θα έκανα; Όλοι θα πήγαιναν στο σχολείο, μετά στο φροντιστήριο και εγώ θα ήμουν μόνη μου. ??Πολύ βαρετό??.

Τι θα έκανα; Θα ήμουν όλη μέρα είτε στον υπολογιστή είτε στην τηλεόραση, ώσπου θα βαριόμουν. Άσε που θα ήταν και επιβλαβής η ακτινοβολία που εκπέμπει. Δεν λέω καλό είναι το internet για να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις λίγο μετά το σχολείο. Λίγο όμως! ??Πάν μέτρον άριστον?? που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Ίσως πάλι να είχα όρεξη και να διάβαζα κανένα εξωσχολικό βιβλίο. Ποιος όμως θα μου εξηγούσε και θα μου έλυνε τις απορίες; Ποιος θα με μάθαινε να διαβάζω; Οι γονείς μου είναι όλοι μέρα στη δουλεία και όταν γυρνάνε δεν γίνεται να αφιερώνουν τον ελάχιστο χρόνο τους σε εμένα.

Τελειώνοντας μια παροιμία λέει ??άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο??. Αν δεν ήξερα γράμματα και εγώ ένα τέτοιο ξύλο θα ήμουν, ένας ακοινώνητος άνθρωπος, ένα τίποτα. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι τι θα έκανα αν δεν πήγαινα σχολείο.

Leave a Comment