Στο θλιβερό ρεκόρ του 21% καταγράφεται η ανεργία στην Ελλάδα με το 14% των εργαζομένων να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας! Θελήσαμε να μάθουμε λοιπόν τι συμβαίνει στη «γειτονιά» μας και με ερωτηματολόγια που μοιράσαμε στις Συκιές τον Ιανουάριο του 2012 σε σχέση με την ανεργία αλλά και την κατάσταση που βιώνουν όσοι εργάζονται, διαβάστε τι καταγράψαμε!

Σε δείγμα 90 ερωτηθέντων από το δήμο Συκεών, σχεδόν το 40% είναι άνεργοι και μάλιστα από αυτούς το 53% γυναίκες και το 47% άντρες. Από τους εργαζόμενους δε, που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, οι άντρες είναι 59% ενώ οι γυναίκες 41%.


ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

Πάνω από τους μισούς άντρες και γυναίκες άνεργους βρίσκονται στην ηλικία 24-45 χρόνων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί (25%) που δεν βρίσκουν δουλειά μέχρι τα 25 τους. Οι περισσότεροι άντρες έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενώ οι γυναίκες όχι.

Το 7% των αντρών και το 28% των γυναικών είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο, το 28% λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ περίπου το 60% και των δύο φύλων βιώνουν την ανεργία για δύο ή περισσότερα χρόνια. Δεν είναι οι μοναδικοί άνεργοι στην οικογένεια δηλώνουν το 50% των γυναικών και το 32% των αντρών.

Σε ποσοστό 75% δυσκολεύονται πολύ να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς (52%) δεν παίρνουν κάποιο επίδομα ανεργίας ή άλλη βοήθεια από το κράτος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα καταφέρνουν με κάποια στήριξη οικονομική από συγγενείς, φίλους ή άλλους πόρους, το 70% των αντρών και το 37% των γυναικών.

Το 90% είναι πρόθυμοι για οποιαδήποτε εργασία χωρίς κανένα κριτήριο και μόνο το 10% αυτών δηλώνουν πως αναζητούν εργασία με κριτήριο τις γνώσεις ή την αμοιβή.

Στο σύνολό τους οι ερωτηθέντες είναι πολύ απογοητευμένοι (97%) από τα μέτρα της πολιτείας για την καταπολέμηση της ανεργίας και δηλώνουν ότι άλλαξε ολοκληρωτικά η ζωή η δική τους και της οικογένειάς τους.

Τέλος, δείχνουν πρόθυμοι ν? αναζητήσουν εργασία σε άλλη πόλη από αυτήν που διαμένουν 71% των αντρών και 60% των γυναικών και δε διστάζουν να μετακινηθούν προς αναζήτηση εργασίας και σε άλλες χώρες 73% των αντρών και 30% των γυναικών.

 Διαβάστε εδώ το ερωτηματολόγιο των ανέργων


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Το 90% αντρών και γυναικών που εργάζονται, βρίσκονται στην ηλικία 25-45 χρόνων και το 40% των αντρών έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ οι περισσότερες γυναίκες όχι.

Από τους άντρες 37% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, 37% ιδιωτικοί υπάλληλοι και 25% δημόσιοι υπάλληλοι. Περίπου τα ίδια ποσοστά ισχύουν και για τις γυναίκες με μικρότερο ποσοστό όμως γυναικών ως ελεύθερων επαγγελματιών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) εργάζεται από 20-30 χρόνια και στους περισσότερους άντρες αρέσει η δουλειά που κάνουν (70%), ενώ οι γυναίκες αναφέρουν μικρότερο ποσοστό (40%).

66% των αντρών έχουν αλλάξει δύο ή περισσότερα επαγγέλματα έως τώρα και το 59% αυτών δεν εργάζονται στο αντικείμενο που σπούδασαν. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις γυναίκες. Περισσότεροι άντρες (81%) απασχολούνται με πλήρες ωράριο σε αντίθεση με τις γυναίκες που σχεδόν οι μισές (48%), εργάζονται με μειωμένο ωράριο και αμοιβή.

Οι μισοί περίπου εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των αντρών (63%) που δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με την αμοιβή τους σε σχέση με τις γυναίκες (51%).

Το 75% των εργαζόμενων αμείβονται λιγότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ 90% των αντρών και 85% των γυναικών έχουν περικόψει τα έξοδα τα δικά τους και της οικογένειάς τους.

Εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται οι περισσότεροι, με ποσοστά που αγγίζουν το 75%.

Δηλώνουν επίσης πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά τη ζωή τους το 66% των αντρών και το 42% των γυναικών και δε βλέπουν αισιόδοξη αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε εδώ το ερωτηματολόγιο των εργαζομένων

 

Τα ερωτηματολόγια διαμόρφωσαν οι μαθητές του Β3 και Β4, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τα επεξεργάστηκαν οι μαθητές του Β3. Τελική επεξεργασία και καταγραφή έκαναν οι μαθητές Μπεκιάρη Ελένη και Πέγιος Στέλιος.

Leave a Comment