Από τους Άσπα Απατσίδου, Κατερίνα Βαπόρη, Τατιάνα Γκιουζέλη, Μαρία Δανιηλίδου, Μαρία Καραγκιοζίδου, Φυλλένια Καρανάσιου

Aφορμή στάθηκε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Περουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα που διαβάσαμε μέσα στην τάξη! Σας μεταφέρουμε αυτούσια τα λόγια, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την έρευνα που εκπονήσαμε. «Η ανάγνωση για εμένα υπήρξε, και παραμένει, η υπέρτατη απόλαυση. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μου, μου συνέβησαν διαβάζοντας. Η ενασχόλησή μου με το γράψιμο δεν θα είχε αναδειχθεί, εάν δεν είχα γοητευτεί τόσο πολύ από τον κόσμο της μυθοπλασίας, την οποία ανακάλυψα σε ηλικία πέντε ετών, στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, με τα πρώτα μου βιβλία! Θυμάμαι πόσο εμπλούτισα και ανέπτυξα την πραγματικότητα χάρις στην ανάγνωση».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Εύλογα ήταν τα ερωτήματα που γεννήθηκαν μέσα μας.

  • Πόσο απολαυστικό είναι για μας τους μαθητές το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου;
  • Είναι ή όχι θελκτικό για τους σύγχρονους εφήβους το ταξίδι στη μυθοπλασία;
  • Πόσο εμείς και οι συμμαθητές μας έχουμε κατανοήσει την αξία της ανάγνωσης;
  • Ποια η σχέση μας τη λογοτεχνία;
  • Πόσο ?βιβλιοφάγοι? είμαστε εν τέλει;

Έτσι, ρωτήσαμε τους συμμαθητές μας (στην έρευνα πήραν μέρος μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2), αν στον ελεύθερο χρόνο τους επιλέγουν να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία και ποια γενικότερα είναι η σχέση τους με την «ανάγνωση». Ενδεικτικές ήταν κάποιες απαντήσεις, τις οποίες παραθέτουμε αυτούσιες.

TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πολλοί συμμαθητές μας διαβάζουν βιβλία. Όπως υποστηρίζουν, τα βιβλία είναι ?ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο?. Διευρύνουν τον πνευματικό ορίζοντα του αναγνώστη. Ακόμη, του προσφέρουν γνώση και τέρψη. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς του κάθε μαθητή. Το βιβλίο είναι ο πιστός φίλος που δεν απογοητεύει ποτέ! Με το διάβασμα ο αναγνώστης συνειδητοποιεί κάποιες αλήθειες… και αντιμετωπίζει θαρρετά την καθημερινότητά του. Οι βιβλιοφοβικοί είναι λίγοι, αλλά…αρκετά αγχωμένοι με τα μαθήματά τους και τις αθλητικές τους υποχρεώσεις. Κάποιοι συμμαθητές μας δεν διαβάζουν βιβλία, γιατί δεν έχουν ελεύθερο χρόνο ή προτιμούν να βγαίνουν έξω με φίλους. Άλλοι έχουν βάλει ως προτεραιότητα τις προπονήσεις τους. Μερικοί (άκουσον, άκουσον…) νιώθουν πονοκέφαλο καθώς διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία! Αν θέλετε να τους γνωρίσετε, θα πρέπει: ή να συχνάζετε σε αθλητικούς χώρους ή να συντελεστεί -επιτέλους- η πολυπόθητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ?πρώτα η ζωή ζήτω ο ελεύθερος χρόνος?. Ως τότε, θα τους βλέπετε να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν… Για βόλτα, αναγκαστικά βγαίνουν με τους κολλητούς τους!

Leave a Comment