Από την Άννα Οικονομοπούλου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Από τα παλαιά χρόνια η γυναίκα ήταν το ωραίο φύλο, ο άνθρωπος ο οποίος έφερνε τη ζωή, ο άνθρωπος ο οποίος φρόντιζε και μεγάλωνε τα παιδιά, αποτελούσε όμως το αδύνατο φύλο. Για να μπορούμε σήμερα οι γυναίκες να πηγαίνουμε σχολείο, να εργαζόμαστε, να ασκούμε τα πολιτικά μας δικαιώματα κάποιες γυναίκες πολέμησαν έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα που τα θεωρούμε τόσο απλά. Μέχρι και τον 20ο αιώνα οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα όπως της μόρφωσης, της ισότητας και της ψήφου. Χιλιάδες γυναίκες αγωνίζονται όμως ακόμα και σήμερα. Στην Αφρική δεν υπάρχει ισότητα των δύο φύλων ούτε τυπικά. Η γυναίκα δεν αποφασίζει για τον εαυτό της αλλά ο πατέρας της πριν παντρευτεί και αφού παντρευτεί ο σύζυγός της. Παιδεία για το γυναικείο φύλο δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως το να δώσουν λεφτά για τη μόρφωση του κοριτσιού τους είναι κάτι το μη ουσιώδες. Ο γάμος της γυναίκας είναι μια εμπορική συναλλαγή. Θα την παντρευτεί όποιος δώσει περισσότερα χρήματα στον πατέρα της. Μετά το γάμο οι γυναίκες παραμένουν άβουλα πλάσματα και γίνονται κτήμα του συζύγου. Δεν τους επιτρέπεται να πάρουν απόφαση για τίποτα και ούτε καν να αποφασίσουν για τη ζωή και το σώμα τους. Επίσης στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να βγουν έξω από το σπίτι χωρίς να φοράνε το τσαντόρ και χωρίς να είναι συνοδευόμενες είτε από τον πατέρα τους είτε από το σύζυγό τους. Οι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από απλές αρρώστιες διότι απαγορεύεται να τις αγγίξει ή να τις δει άντρας και συνεπώς κανένας γιατρός δεν μπορεί να τις εξετάσει. Γυναίκες γιατροί δεν υπάρχουν μιας και δεν έχουν το δικαίωμα μόρφωσης και άσκησης του επαγγέλματός τους. Μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολα ζουν οι γυναίκες αυτών των χωρών και πόσο τραγικά είναι τα πράγματα ακόμα και για την εποχή που ζούμε.

 Εμείς μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε, να μορφωνόμαστε, να δουλεύουμε και να ψηφίζουμε. Είναι τόσο απλό για εμάς όμως κάποιες και κάποιοι έδωσαν αγώνες και ακόμα δίνουν. Ακόμη όμως και σήμερα υπάρχουν περιστατικά όπου τα δικαιώματα των γυναικών καταπατώνται. Στη χώρα μας οι γυναίκες είναι ανεξάρτητες και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, ένα ποσοστό κατέχει στην αγορά εργασίας υψηλές θέσεις και είναι  καλά αμειβόμενες ενώ η μόρφωσή τους είναι υψηλή.  Παρ? όλα αυτά την τελευταία πενταετία  η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχτηκε 26.548 κλήσεις και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι περισσότερες από αυτές τις κλήσεις αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακή βίας και οι γυναίκες-θύματα- είχαν την ανάγκη της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Η έρευνα  δείχνει ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης σημειώνονται σε γυναίκες που είναι σε σχέση και όχι σε γάμο.

Και στην Ευρώπη όμως εκατομμύρια γυναίκες έχουν κακοποιηθεί σωματικά, εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Η βία κατά των γυναικών βρίσκεται παντού στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, σε δημόσιους χώρους αλλά και στο διαδίκτυο. Μία νέα μορφή ηλεκτρονικής παρενόχλησης έχει ξεκινήσει και γίνεται στις νεαρές γυναίκες (από 18 ως 29 ετών), όπου τους στέλνουν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου στο κινητό τηλέφωνο (SMS) ή τους κάνουν ανήθικες προτάσεις μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντάς τους ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με σεξουαλικού περιεχομένου παρενοχλήσεις.  Κάθε περιστατικό βίας θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Για να εξαλειφθούν όλα αυτά θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τους τρόπους καταπολέμησης και να καταγγέλλουμε κάθε ένα περιστατικό που αντιλαμβανόμαστε.

Πηγές: http://lyk-mous-patras.ach.sch.gr/isotita/kritikes.htm
Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών (+VIDEO) | Θάνος Ασκητής – Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας http://www.askitis.gr/relations/view/pagkosmia_imera_kata_tis_kakopoiisis_ton_ginaikon#ixzz4b6RgmDDm

 

 

 

 

 

Leave a Comment