Από τη Βηθλεέμ Τσακιρίδου, Γ3

Ως μέλη της σχολικής μας εφημερίδας «Κατά?Τείχη» επισκεφθήκαμε το τμήμα υποδοχής για την εκπαίδευση προσφύγων, που λειτουργεί το απόγευμα στο σχολείο μας και μιλήσαμε με τα προσφυγόπουλα. Ήταν πολύ πρόθυμα όλα να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, αν και στην αρχή τα αγόρια ήταν πιο διστακτικά στις απαντήσεις τους από ότι τα κορίτσια, τα οποία ήταν πιο ομιλητικά και έκαναν και αστεία. Αισθάνονταν γενικά αμηχανία γιατί βρίσκονται σε μια ξένη χώρα που δεν ξέρουν την γλώσσα.

Τα παιδιά τα οποία απάντησαν στις ερωτήσεις μας ήταν τρία αγόρια και τρία κορίτσια με ηλικίες από 12-15 ετών. Η συνέντευξη έγινε στα αγγλικά, που από τα έξι παιδιά μόνο δύο κορίτσια μιλούσαν καλά αγγλικά, ελληνικά δεν ήξεραν να μιλήσουν παρά μόνο τις βασικές λέξεις όπως: γεια, τι κάνεις, καλημέρα, με λένε?κλπ.

Στην ερώτησή μας από πού κατάγονται κάποια δεν ήθελαν να απαντήσουν αλλά κάποια άλλα μας είπαν ότι είναι από τη Συρία και το Ιράκ. Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε πού ζουν και διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στη Σόφτεξ, ενώ ένας μας είπε πως μένει σε σπίτι. Σας αρέσει να πηγαίνετε σχολείο; τους ρωτήσαμε. Ναι! απάντησαν όλοι με ενθουσιασμό. Τα μαθήματα που παρακολουθούσαν στην αρχή ήταν η Ελληνική Γλώσσα, τα Αγγλικά, τα Μαθηματικά και η Θεατρική Αγωγή κι αργότερα προστέθηκε η Πληροφορική και τελευταία η Γυμναστική. Στην ερώτησή μας ποιο είναι το αγαπημένο τους μάθημα μας απάντησαν δύο αγόρια τα αγγλικά, ένα κορίτσι το θέατρο, μια άλλη κοπέλα τα μαθηματικά και άλλα παιδιά μας είπαν πως τους αρέσουν όλα τα μαθήματα. Ήταν όλοι και όλες ενθουσιασμένοι με τους καθηγητές και το σχολείο μας, ιδιαίτερα τους εντυπωσίασε η θέα της πόλης που έχουμε από το σχολείο. Στην ερώτησή μας αν έχουν δημιουργήσει φιλικές σχέσεις στην Ελλάδα μας απάντησαν θετικά. Στο ερώτημα τι επάγγελμα σκέφτονται να ακολουθήσουν στο μέλλον οι απαντήσεις ήταν ποικίλες: αεροσυνοδός, ζωγράφος, γιατρός, κομμωτής. Επίσης μας είπαν ότι προτιμούν να ζουν στην Ευρώπη που δεν υπάρχουν τόσο αυστηρά μέτρα όπως στην πατρίδα τους.

Αφού απάντησαν τα παιδιά τις ερωτήσεις μας καθίσαμε και παρακολουθήσαμε 2 ώρες μαθημάτων τους (γλώσσα και φυσική) και παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα και έχουν τη διάθεση να μάθουν ελληνικά.

 

Leave a Comment