Από τον Δανιήλ Οικονομόπουλο

Κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά: η έβδομη τέχνη!

Τηλεόραση: το δημοφιλέστερο μέσο μαζικής επικοινωνίας!

Στην εποχή μας, η κόντρα μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου είναι έντονη.Πολλοί είναι οι θεατές της τηλεόρασης και άλλοι, λιγότεροι μάλλον, είναι οι λάτρεις του κινηματογράφου. Υπάρχουν στα αλήθεια τόσες διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο μέσα θέασης;

Η παρακολούθηση μιας ταινίας στην τηλεόραση δεν είναι τόσο ωραία, καθώς έχεις τα φώτα στο σπίτι αναμμένα και υπάρχουν και ένα σωρό πράγματα, που αποσπούν την προσοχή σου από αυτό που βλέπεις. Παρόλα αυτά, αν είσαι συνδρομητής σε κάποιο κανάλι, όταν βλέπεις ταινία μπορείς άνετα να τη διακόψεις πατώντας παύση. Έχεις την ησυχία σου δηλαδή, αν και πολλές φορές μπορεί να σε ενοχλήσει κάποιος με τη μουρμούρα του! Μπορείς να δεις όσες ταινίες θέλεις, πληρώνοντας βέβαια ένα ποσό στο τέλος του μήνα για τη συνδρομή.

Ο κινηματογράφος πάλι είναι άλλο πράγμα! Οι παλιοί και ιστορικοί κινηματογράφοι πάντα με γέμιζαν με περιέργεια. Ίσως για αυτό προτιμώ τις ταινίες στον κινηματογράφο. Όλη αυτή η αίσθηση… Να κλείνουν σιγά-σιγά τα φώτα μένοντας με το popcorn στα χέρια και τα γυαλιά 3D λίγο στραβωμένα! Είναι  κάτι μαγικό που όσες φορές και να συμβεί δεν το χορταίνεις. Έχει και δω ένα διάλειμμα, συνήθως, αλλά όταν πηγαίνεις με τους φίλους σου, η πλάκα πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Στον κινηματογράφο βέβαια πληρώνεις 4 με 5 ευρώ αλλά όταν φεύγεις αισθάνεσαι πως έχεις ψυχαγωγηθεί και έχει αγαλλιάσει το μέσα σου.

Από την Δανάη Νάσιου

Είναι διαφορετικό να βλέπεις μια ταινία στον κινηματογράφο από το να βλέπεις μια ταινία στην τηλεόραση; Όταν παρακολουθείς μια ταινία στην τηλεόραση του σπιτιού σου δεν υπάρχει τόσος ενθουσιασμός, διότι το κλίμα σε παραπέμπει στην καθημερινότητα των καναλιών. Αν μπορούσα να βρω ένα καλό, θα ήταν ότι δεν έχεις πληρώσει εισιτήριο. Στον κινηματογράφο όμως το τοπίο είναι τόσο διαφορετικό! Υπάρχει παντού σκοτάδι. Ο ήχος του είναι δυνατός και καλής ποιότητας. Οι θέσεις είναι αναπαυτικές και φυσικά βλέπεις την ταινία μαζί με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά δημιουργούν ένα όμορφο κλίμα. Κάποιες φορές κάνουν πιο έντονη την αγωνία σου και τον ενθουσιασμό σου για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να γίνει στην ταινία.

Από την Ελένη Μπουλουντίδου

Αν αναρωτηθεί κάνεις ποιο από τα δύο είναι πιο χρήσιμο, σίγουρα θα απαντήσει: και τα δύο. Όταν βρισκόμαστε στο χώρο του κινηματογράφου, είναι αναμφισβήτητο ότι μας δημιουργείται μία πολύ ευχάριστη αίσθηση, την οποία δεν έχουμε όταν βλέπουμε τηλεόραση. Η τηλεόραση εξάλλου σπάνια παρουσιάζει εκπομπές ή ταινίες ποιότητας και αξίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει το κλίμα που δημιουργεί ο κινηματογράφος.

Από τον Κωνσταντίνο Κοσμίδη

Δεν συγκρίνεται η παρακολούθηση μιας ταινίας στην τηλεόραση με την παρακολούθησή της στον κινηματογράφο. Καταρχήν, στον κινηματογράφο χρειάζεται να πληρώσεις χρήματα για να παρακολουθήσεις την ταινία. Μαζεύεται επίσης πολύς κόσμος και νομίζω ότι δεν μπορείς να την απολαύσεις με ησυχία. Βέβαια στις κινηματογραφικές αίθουσες μπορείς να δεις μια καινούρια ταινία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που πρωτοπαίζεται, ενώ στην τηλεόραση συνήθως μια ταινία προβάλλεται αρκετό καιρό μετά τη δημιουργία της. Βέβαια, πώς να συγκρίνεις την τεράστια οθόνη με την πολύ ωραία εικόνα, τα έντονα και ζωηρά χρώματα και τον πολύ δυνατό και ολοζώντανο ήχο; Στην τηλεόραση φυσικά, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τίποτα ιδιαίτερο στην εικόνα και στον ήχο.

Από τον Γιάννη Κουγιουμτσίδη

Στον κινηματογράφο πηγαίνει κανείς γιατί θέλει, με δική του επιλογή. Ο κινηματογράφος έχει τη δυνατότητα να σε κάνει να αφοσιωθείς σε αυτό που βλέπεις. Η τηλεόραση, αντίθετα, δεν προκαλεί καμιά προσήλωση με τις διαφημίσεις να διακόπτουν την ταινία διαρκώς, με αποτέλεσμα να σου αποσπάται η προσοχή.

Leave a Comment