Από την Αθηνά- Μαρία Δημητριάδη (Α1)

Τι είναι τα fake news?

Τα fake news ή αλλιώς ψευδείς ειδήσεις είναι ένα είδος παραπληροφόρησης το οποίο πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1440. Δυστυχώς, το φαινόμενο των fake news τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, κυρίως μέσω των social media, αλλά και μέσω της δημοσιογραφίας της τηλεόρασης.

Με ποια μορφή εμφανίζονται τα fake news?

Τα fake news  κυρίως παλαιότερα διαδίδονταν στις εφημερίδες. Έπειτα άρχισαν να εμφανίζονται ακόμα και στην τηλεόραση στα δελτία ειδήσεων. Τα τελευταία χρόνια όμως, τα παραπλανητικά νέα άρχισαν να διαδίδονται ακόμα πιο γρήγορα μέσω των social media, του you tube και διαφόρων άλλων ιστοσελίδων.

Ποιος είναι ο σκοπός των fake news?

Τα fake news έχουν σκοπό να παραπληροφορήσουν τον κόσμο μέσω ενός μονταρισμένου βίντεο, μιας ψεύτικης ή ασήμαντης  πολιτικής είδησης, ενός τραγικού γεγονότος, το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου με αποτέλεσμα να μην μάθει ο πολίτης τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του και να επικεντρωθεί σε ψέματα.

Πώς καταλαβαίνουμε αν είναι ψευδή ή αληθή τα γεγονότα?

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ

  • Σοκ!, τρομερό!, φοβερό!, απίστευτο!, θαύμα!, και άλλοι  τίτλοι που δείχνουν έκπληξη-θαυμασμό θα πρέπει να σας κάνουν «υποψιασμένους».
  • ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 

Αν το δημοσίευμα που διαβάζετε περιέχει σοβαρούς ισχυρισμούς, αλλά δεν δείχνει την υπογραφή του συντάκτη, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι αναληθές.

  • ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ? ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ

Αν στο κείμενο υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη τότε το κείμενο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης.

  • ΑΠΟΥΣΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ

Αν αντί για συγκεκριμένες ημερομηνίες ο συντάκτης της είδησης δεν χρησιμοποιεί καθόλου χρονικούς προσδιορισμούς ή αναφέρει λέξεις αόριστες όπως π.χ.  χθες, προχθές.

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΛΑΘΗ

Π.χ. αν αναφέρει λάθος την πρωτεύουσα μιας χώρας?

  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

       Αν είναι άσχετες με το δημοσίευμα

      Αν είναι εμφανώς επεξεργασμένες 

      Αν η ανάλυσή τους είναι πολύ χαμηλή

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω πρέπει να μας κάνουν πιο υποψιασμένους  θεατές, αναγνώστες ή και ακροατές? των ειδήσεων που μας «σερβίρονται» από τους κάθε είδους υπεύθυνους της δημοσιογραφίας. Ειδικότερα, καλό είναι να μην εμπιστευόμαστε ότι εύκολα αναπαράγεται στο διαδίκτυο? Ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι ελεύθερος πολίτης και εργάζεται για τη δημοκρατία.

 

 

Leave a Comment