Με αφορμή το κείμενο «Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο», που μελετήσαμε μέσα στην τάξη, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που βιώνει ο πλανήτης μας σήμερα. Μας δόθηκε η δυνατότητα να ξανασυζητήσουμε για την τρύπα του όζοντος, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, τη ρύπανση των θαλασσών και τόσα άλλα!

Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε μια επιστολή στο Ινδιάνο αρχηγό Σιάτλ και να του πούμε, ενάμιση αιώνα μετά, πόσο δίκιο είχε και πόσο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν οι λευκοί άκουγαν τις συμβουλές του. Να του πούμε πως είμαστε μαζί του και συμμεριζόμαστε τους φόβους και τις ανησυχίες του και πως σεβόμαστε τον τρόπο που ο λαός του αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τη φύση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 και Β3

Αγαπητέ Σιάτλ,

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις και αντιλήψεις της φυλής σας σχετικά με τη φύση και το ισχυρό δέσιμο που υπάρχει ανάμεσά σας. Κατάλαβα ότι πρόκειται για ιερό δεσμό, ο οποίος είναι αδιάσπαστος στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι λοιπόν, κατά την ανάγνωση του γράμματος, αντιλήφθηκα ότι τα επιχειρήματά σας αν και ήταν πολύ δυνατά, δύσκολα θα μπορέσουν να εκπληρωθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι έχετε δίκιο και ότι θα πρέπει οι λευκοί να σεβαστούν τα αιτήματά σας, εάν θέλουν να τους πουλήσετε τη γη. Πρέπει να την αγαπήσουν όπως εσείς και να δώσουν βάση πρώτα στις ηθικές αξίες και όχι στις υλικές. Γιατί πολιτισμός είναι πάνω απ’ όλα ήθος και όχι συμφέρον!

Με εκτίμηση  Νικολίνα Τσούκα

Αγαπητέ Σιάτλ

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που στείλατε το γράμμα σας στον αμερικανό Πρόεδρο και τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει προς το χειρότερο κατά πολύ. ?Εχει ανοίξει τρύπα στο όζον και από εκεί περνά η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο περιβάλλον, όπως το λιώσιμο των πάγων, την εξαφάνιση  ζώων και φυτών. Επίσης πλημμυρίζουν πόλεις, με συνέπεια να πνίγονται άνθρωποι και να καταστρέφονται περιουσίες. Συμφωνώ απόλυτα με την απάντησή σας στον Αμερικάνο Πρόεδρο. Πρέπει να αγαπάμε τη γη και όχι να την έχουμε αντίπαλο μας όπως ο «λευκός» . Αυτός θέλει να πάρει τη γη για να χτίσει δρόμους, πολυκατοικίες, να διώξει όλα τα ζώα, να ξεριζώσει όλα τα δέντρα. Αλλά χωρίς δέντρα και ζώα πώς να ζήσει ο άνθρωπος… Εξάλλου η γη δεν πουλιέται. Ο ουρανός, το νερό, ο ήλιος, η φύση δε πουλιούνται, γιατί δε μας ανήκουν!

Με εκτίμηση Αλέξανδρος   Τσιγγενόπουλος

Αγαπητέ Σιάτλ,

Διάβασα το γράμμα σας και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Τα πράγματα έχουν καταλήξει όπως προμαντέψατε! Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, μολύνουν το περιβάλλον και δυστυχώς είμαι και εγώ ένας από αυτούς.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα για τους ανθρώπους αλλά αποδείχτηκε μειονέκτημα για το περιβάλλον. Για παράδειγμα τα εργοστάσια, οι βιομηχανίες και τα καυσαέρια από τα τροχοφόρα μολύνουν την φύση και χειροτερεύουν της συνθήκες ζωής του ανθρώπου. Επιπλέον προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία στη Γη. Αυτό και άλλα δυσάρεστα φαινόμενα συμβαίνουν εξαιτίας της κακής χρήσης της νέας τεχνολογίας από τον άνθρωπο. Ευτυχώς ακόμα αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε πριν να είναι πολύ αργά. Οι άνθρωποι βέβαια θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες και τα κράτη να πάρουν δραστικά μέτρα. Εάν δεν σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος, οδεύουμε προς την καταστροφή της Γης και την εξαφάνιση όλων των ζωντανών οργανισμών.  Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό από την πλευρά μου ώστε να μην συμβάλλω σε μεγάλο βαθμό στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση Ορέστης Χατζηγιαννίδης

Άγριε αρχηγέ Σιάτλ

Μόλις διάβασα την επιστολή που γράψατε και σκέφτομαι πόσο δίκιο έχετε.  Αυτό που γίνεται στον κόσμο όλο, όσο περνάνε τα χρόνια χειροτερεύει. Τι να σκεφτεί κανείς;  Πότε η ρύπανση του περιβάλλοντος, πότε το λιώσιμο των πάγων, πότε οι ξηρασίες, οι σεισμοί σε κάποιες χώρες ή οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο!

Το δάσος του Αμαζονίου είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου στον πλανήτη. Οι άνθρωποι όχι μόνο το καταστρέφουμε καίγοντάς το αλλά και σκοτώνοντας αθώα ζώα, που ζουν εκεί, με αποτέλεσμα  να μην έχουν πού να μείνουν.

Το ξέρατε πως  στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, μαίνονται πολλαπλές πυρκαγιές εδώ και μέρες; Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο για 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία. Η κατάσταση στον Αμαζόνιο είναι πολύ δύσκολη.  Από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου λένε ότι καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84%.

Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα στον πλανήτη, τότε τα γεγονότα θα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα και δυστυχώς μη αναστρέψιμα.

Με εκτίμηση Σοφία Σιούρδου

Αγαπητέ μου Σιάτλ

θα ήθελα να σας πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας όσο αφορά το ότι οι λευκοί νομίζουν πως η γη είναι δική τους, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού και στο ότι δεν εκτιμούν ό,τι έχουν και θέλουν κι άλλα. Κάποιες φορές μπορεί η ζωή να μην μας τα φέρνει όπως τα θέλουμε αλλά μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε κι ας μην το καταλαβαίνουμε εμείς οι ίδιοι. Η γη δεν είναι προς πώληση, όπως είπατε  και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν αντίπαλο, αλλά σαν σύμμαχο.

Με εκτίμηση Κατερίνα Σαρηγιαννίδου

Αγαπητέ Σιάτλ,

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφετε, ειδικά για το ότι η γη είναι ιερή και ότι δεν πρέπει να ανήκει σε κανέναν.

Εμείς οι λευκοί δεν έχουμε επαφή με την φύση και έτσι δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική και ιερή είναι για τον λαό σας. Μένουμε μακριά της φτιάχνοντας μεγάλες πολιτείες  και σπίτια από τσιμέντο. Δεν κατασκευάζουμε πράγματα με τα χέρια μας, τα αγοράζουμε όλα έτοιμα. Κινούμαστε με αυτοκίνητα και αεροπλάνα που ρυπαίνουν τον αέρα με καυσαέρια και τη γη την ρυπαίνουμε με σκουπίδια και απόβλητα εργοστασίων.

Πράγματι δεν σεβόμαστε τη φύση. Ούτε καν τα ζώα, που όπως πολύ σωστά είπατε, πρέπει να τα συμπεριφερόμαστε σαν αδέρφια μας. Ακόμα βρομίζουμε τις θάλασσες με σκουπίδια. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε για το Θεό. Πράγματι τον καταφρονούμε με αυτά που κάνουμε και σίγουρα κάποια μέρα θα το πληρώσουμε.

Στο γράμμα σας είναι συγκινητικό το σημείο που γράφετε ότι αν πουλήσετε τη γη σας θα πρέπει να την αγαπήσουμε, να τη φροντίσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της.

Δυστυχώς 164 χρόνια μετά το γράμμα σας δεν την αγαπήσαμε ακόμα. Φέτος το 2019 είδαμε να καίγεται το δάσος του Αμαζονίου και οι πάγοι στους πόλους να λιώνουν. Όπως είπατε μάλλον, κάποια στιγμή, θα πλαντάξουμε από τις μαγαρισιές μας…

Με εκτίμηση Αφροδίτη-Μαρία Τσιώμπρα

 

Μεγάλε  αρχηγέ, Ινδιάνε  Σιάτλ

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, γιατί εσείς πολύ καλά γνωρίζατε πως η γη δεν πουλιέται. Πώς θα μπορούσατε να πουλήσετε τη ζεστή γη, τον αέρα, το νερό;

Μετά από 160 σχεδόν χρόνια εμείς έχουμε δει τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το καυσαέριο και την καταστροφή του πλανήτη. Είδαμε να καίγεται το δάσος του Αμαζονίου. Είδαμε να έχουν εξαφανιστεί πολλά είδη ζώων, που στα χρόνια σας ήταν πολυπληθή. Οι άνθρωποι τα σκοτώνουν για να φτιάξουν γούνα από το δέρμα τους, τους παίρνουν τα κέρατα, τα δόντια…

Έχετε απόλυτο δίκιο που λέτε ότι στο τέλος θα έχουμε κοινή μοίρα όλοι και ότι σε όποιον Θεό και να πιστεύουμε στο τέλος όλοι θα πεθάνουμε. Σε λίγα χρόνια από τώρα που σας γράφω, έτσι όπως πηγαίνουμε, δεν θα υπάρχει η γη που γεννηθήκαμε. Πολλοί άνθρωποι ήδη πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες. Οι Αμερικανοί όσο περνούν τα χρόνια θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί ισοπεδώνουν ό,τι πράσινο υπάρχει τριγύρω τους. Δυστυχώς όμως είχατε απόλυτο δίκιο που λέγατε ότι αν δεν τους δώσετε τη γη οι λευκοί θα ‘ρθουν και θα την πάρουν με το ζόρι! Πράγματι όσα προβλέψετε βγαίνουν αληθινά!

Με εκτίμηση Ανδρονίκη Σαλαωρα

Αγαπητέ κύριε  Σιάτλ

Διάβασα  την επιστολή  σας  προς  τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη βρήκα πολύ  ενδιαφέρουσα.  Μου άρεσε το σημείο που τονίσατε πως βλέπετε την γη σαν αδελφό. Μας συγκίνησαν τα λόγια σας για τα ζώα και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δυστυχώς οι λευκοί δεν σεβόμαστε τη γη. Η συμπεριφορά και οι πράξεις των λευκών ήδη έφεραν καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, όπως την  κλιματική  αλλαγή, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη τη γη μας. Εύχομαι μέσα από τα λόγια σας να κάνετε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την φύση και να τη φροντίσουν περισσότερο.

Με εκτίμηση Διονύσης Καρακόλιας

Κύριε Σιάλτ

Συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση που δώσατε στον Αρχηγό της Ουάσιγκτον .

Όπως είπατε κανείς δεν μπορεί να αγοράσει την Γη για κανένα λόγο . Πρέπει να είμαστε φίλοι με την Γη και όχι εχθροί, γιατί αν καταστραφεί ηΓη δεν θα υπάρχουν δέντρα , φυτά , ζώα και έτσι δεν θα υπάρχει οξυγόνο, με αποτέλεσμα να καταστραφούμε και οι άνθρωποι .

Ακόμα και ο λευκός δεν θα ξεφύγει από την κοινή μοίρα! Όλοι είμαστε με το μέρος σας !!!

Με εκτίμηση Άννα Φιλιππίδου

Αγαπημένε μου Σιάτλ

Αν και δεν σε ξέρω, επίτρεψε μου να σε θεωρώ πολύ οικείο και μπορώ, ελπίζω, να σου εξομολογηθώ πως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.  Αν ζούσες, θα έβλεπες, όπως είχες προβλέψει, πως η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.  Πρόσφατα ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές στον “πνεύμονα” της γης, τον Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να  γίνονται όλο και πιο άσχημα τα πράγματα για την κλιματική αλλαγή. Κάποιοι προσπαθούν να αγνοήσουν αυτό το πρόβλημα, άλλοι όμως νοιάζονται και προσπαθούν να σώσουν αυτό το δάσος. Η τεχνολογία ελπίζω να βοηθήσει.

Α! να μην ξεχάσω να σου πω πως η τεχνολογία έχει πλέον μεγάλη επίδραση στα παιδιά. Όλο και περισσότερο χρόνο περνούν στα “έξυπνα” κινητά και αυτό μάλλον δεν είναι καλό…

Με εκτίμηση Αβραάμ Τσαρουχίδης

Κύριε Σιάτλ

Οφείλω να σας πως ότι συμφωνώ απόλυτα με την απάντησή σας προς τον κ. Πήρς, διότι δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει πρωτοβουλίες και μάλιστα καταστροφικές για τη γη Σας! Φυσικά πολύ σωστά σκεφτήκατε τις αρνητικές επιπτώσεις. Αν πουλούσατε τη γη σας θα άλλαζε εντελώς το περιβάλλον: θα έχτιζαν δρόμους, σπίτια, εργοστάσια κι έτσι τα ζώα και τα δέντρα θα πέθαιναν και το πράσινο θα λιγόστευε.  Πώς θα ζήσουμε λοιπόν, καθώς το οξυγόνο όλο και θα λιγοστεύει; Πώς θα ζήσουμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο καυσαέρια;  Πιστεύω πως είστε πολύ προνοητικός και θα έπρεπε να σας ευγνωμονούν όλοι, γιατί σώσατε τη γη.

Με εκτίμηση Χριστίνα Τζίκα

Κύριε Σιάτλ

Πιστεύω πως όλα αυτά που αναφέρατε στην επιστολή σας ήταν απολύτως σωστά. Τώρα στο 2019, η φύση φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Αυτές τις καταστροφές τις προκαλεί ο άνθρωπος και κυριότερα οι λευκοί, όπως αναφέρετε και εσείς στην επιστολή σας. Όλα τα τεχνολογικά έργα που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, έχουν ως αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος. Μερικά παραδείγματα, είναι η αλλαγή του κλίματος της γης από διάφορα αέρια που διαφεύγουν στον αέρα. Επίσης πολλά είδη  ζώων έχουν εξαφανιστεί είτε μειωθεί κατά μεγάλο αριθμό από ρύπους των ανθρώπων ή οι άνθρωποι τα σκοτώνουν για δικές τους ανάγκες. Επιπλέον, ένα πολύ πρόσφατο γεγονός ήταν η πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, όπου χαρακτηρίζεται ως ο πνεύμονας της γης, διότι είναι το μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη, με αποτέλεσμα να παράγει πολύ οξυγόνο. Όμως, με αυτή την πυρκαγιά κάηκε μεγάλο μέρος του. Άρα, από όλα αυτά συμπεραίνουμε πως ο σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η φύση και το μόνο που τον νοιάζει είναι το συμφέρον του.

Με εκτίμηση Μερόπη

 

Leave a Comment