Τέχνη από την Έλενα Κεσμήρη

Τι είναι η τέχνη; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σας; Τι είναι και τι κάνει στη ζωή μας; Κάποιοι λένε, ότι απλά υπάρχει, για αυτούς που έχουν ταλέντο. Για να γεμίζει κενά απογεύματα. Για να λες, ότι κάνεις κάτι. Για να ?βρωμίζει? μουντούς τοίχους ξεχασμένων γειτονιών.

Τι είναι λοιπόν, στα αλήθεια η τέχνη; Ο άνθρωπος, είχε από πάντα την ανάγκη να εκφράζεται και να δείχνει στους άλλους, το δικό του κομμάτι του εαυτού του, μέσω της τέχνης. Τρόπος έκφρασης. Με την τέχνη, μπορείς να μοιραστείς τις πιο σκοτεινές σκέψεις σου. Πόσο μάλλον με την ζωγραφική. Θα μπορούσε να ακουστεί, τρομακτικό…Να μπορείς να απεικονίζεις τους ίδιους σου τους δαίμονες, να τους ονομάσεις πχ ?Σκιές? και να βρίσκονται κρεμασμένοι σε έναν τοίχο μιας έκθεσης, στο κεντρικό τοίχο της πόλης σου, ή κλεισμένοι καλά στο μπλόκ σου. Η ανάγκη έκφρασης λοιπόν, είναι σημαντική για τον καθένα μας.

Στις μέρες μας, δυστυχώς, οι νέοι ?κλείνονται? στον εαυτό τους. Νοιώθουν πως υπάρχει αδιέξοδος. Θέλουν να μιλήσουν. Πώς; Πώς να μιλήσουν και τι να πρωτοπούν; Αν δε πέσουν στην παγίδα, που λέγεται καθημερινότητα, το ρίχνουν στην ζωγραφική. Βγαίνουν έξω, και χρωματίζουνε τοίχους, γκρίζους τοίχους σπιτιών, πολυκατοικιών, εταιριών, δρόμους, μαγαζιά… Γεμίζουν ελπίδα, ξεχασμένες γειτονιές. Ίσως να πιστεύουν, πως τους μοιάζουν λίγο. Ξεχασμένες…άχρωμες…ένα με την πόλη…χωρίς επιλογή. Ξέρουνε, πως αυτό είναι δύσκολο και παράνομο. Ακούς εκεί….παράνομη η τέχνη; Εκεί καταντήσαμε. Δεν έχουμε περιθώρια πλέον. Οι άλλοι, δεν κοιτάνε τι συμβαίνει γύρω τους και τους πειράζει αυτό το graffiti στην οδό Ναβαρίνου, που έκανε κάποτε, κάποιος νέος, γεμάτος όνειρα. Ίσως…πιστεύουν, πως δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Και πιάνονται από μικρά πράγματα, για να βγάλουν τα νεύρα τους.

Εδώ είναι που πέφτουν στην παγίδα. Ποτέ. Ποτέ μην τους αφήσεις να σου πάρουν αυτό το κομμάτι του εαυτού σου. Ίσως, και να είναι το μόνο άθικτο πλέον. Ο τρόπος έκφραρασης σου. … Αυτοί οι τοίχοι, γεμάτοι, συνθήματα, σκέψεις, ζωγραφιές… Αυτοί είναι η ιστορία της πόλης. Ή μάλλον, η ιστορία της πόλης, μέσα από τα μάτια των νέων.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι ένα χρόνο πριν με επισκέψεις στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Φέτος στο μάθημα της Τοπικής Ιστορίας έψαξαν στο διαδίκτυο το αλλοτινό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης μέσα από παλιές φωτογραφίες και αποτύπωσαν το σήμερα της πόλης όπως αυτό συναντιέται στην τέχνη του δρόμου.

 

Υπεύθυνες: Καραγιαννακίδου Χαρίκλεια (καθηγήτρια γαλλικών), Κωνσταντινίδου Βασιλική (καθηγήτρια γερμανικών)

 

Πηγές – δικτυογραφία :

http://parallaximag.gr/thessaloniki/chartis-tis-polis

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στα πολιτιστικά τεκμήρια

http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DimosThessalonikis/Peripatoi-Klironomias/Peripatoi-Klironomias

http://followodysseus.gr/Portals/54/DiavazoumeTinPoli/HPoleodomikiEkseliksiTisThessalonikis/PoleodomikiEkseliksiThessalonikis.pdf 

Leave a Comment