Μια Τυνησιανή … αύρα στο σχολείο μας

Τον τελευταίο μήνα το Σχολείο μας πήρε μέρος στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ανάπτυξης Youngpower του Διεθνή Φοιτητικού οργανισμού AIESEC και στο διάστημα αυτό οι μαθητές και oι μαθήτριες της Γ΄ τάξης με την κ. Hounda Welat, φοιτήτρια από την Τυνησία, συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες? Υπεύθυνη καθηγήτρια για το πρόγραμμα στο σχολείο μας ήταν η κα Καραογλάνη Θεοδοσία, η νομικός μας. Ρωτήσαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Τρίτης τάξης  πώς αξιολογούν την εμπειρία τους αυτή και τους ζητήσαμε να αναφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ένιωσαν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος. Και να τι μας απάντησαν:

  

 Από το Λάζαρο Μιχαηλίδη

Kατά την άποψη μου, η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική, γιατί σπάνια γνωρίζεις κάποιο άτομο από άλλη χώρα και ταυτόχρονα μαθαίνεις για τις συνήθειες του, και τα ήθη και τα έθιμα της χώρας απ’ όπου είναι. Το μοναδικό πράγμα που πέρασε από το μυαλό μου κατά την διάρκεια του προγράμματος αυτού, είναι πως παρά τα όσα μας χωρίζουν ( συνήθεις, ήθη, έθιμα κ.α. ) είμαστε πάνω-κάτω ίδιοι!!! Συμμετέχοντας σ’ ένα ανάλογο πρόγραμμα, μπορεί κανείς να αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες, να υιοθετήσει νέες ιδέες και αντιλήψεις για τον κόσμο, κι όλα αυτά γνωρίζοντας νέα άτομα?

 

  Από το Θεόφιλο Διαμαντίδη

Θεωρώ πως έμαθα και κέρδισα αρκετά με την εμπειρία αυτή, διότι για λίγο έβγαλα τις «παρωπίδες» που προσπαθούν να μας «φορέσουν» για να μας κάνουν να νομίζουνε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου, διαφορετικοί σε καθετί με τους άλλους λαούς. Εν αγνοία μου, έμαθα, πως υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν? Έτσι ένιωσα μηδαμινός, τόσο σε γνώση όσο και άποψη σε θέματα που αγνοούσα?

Στη ζωή μας βλέπουμε μόνο το 1% του κόσμου. Με μια τέτοια εμπειρία μαθαίνουμε για τον υπόλοιπο κόσμο που μπορεί να μη δούμε ποτέ στη ζωή μας! Μαθαίνουμε τις ομοιότητες μεταξύ πολιτισμών που είναι περισσότερες από τις διαφορές που νομίζουμε ότι μας χωρίζουν, με τα σύνορα των κρατών. Τα  θέματα αυτά αφορούν την παγκόσμια κοινωνία και καθένα από τους πολίτες της. Μπορεί άμεσα να μη μας αφορούν, είναι όμως θέματα υψίστης σημασίας και ενδιαφέροντος που πρέπει να γνωρίζουμε και να πάρουμε θέση τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον. Κάθε χρόνο ωριμάζουμε περισσότερο και αντιλαμβανόμαστε πράγματα που αγνοούσαμε. Γι? αυτό θα ήταν καλό να επαναληφθεί μια παρόμοια δράση σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

 

   Ανώνυμο

Το να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο από μια τόσο διαφορετική και ταυτόχρονα τόσο ίδια χώρα με τη δικιά μας, ήταν μια υπέροχη εμπειρία!Μας μίλησε για την Τυνησία: τα ήθη και έθιμα, τις αντιλήψεις, τη θρησκεία, τα αξιοθέατα, την ιστορία και τους ανθρώπους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν  κάποιες δραστηριότητες για να πληροφορηθούμε και να συζητήσουμε για την ομαδικότητα, την ηγεσία, και άλλες αξίες, όπως το ότι πρέπει να βάζουμε υψηλούς στόχους στη ζωή μας και να πιστεύουμε στον εαυτό μας?Η Houda αντιπροσώπευε τη χώρα της όσο καλύτερα θα μπορούσε κάποιος, καθώς ήταν γλυκύτατη, κοινωνική και ενδιαφέρουσα!!!Έγινε αμέσως λατρευτή σε όλους και τη νιώσαμε σαν δικό μας άνθρωπο? Μαζί της συνεννοούμασταν στα αγγλικά, κάτι που βοήθησε πολλούς από εμάς να τα εξασκήσουμε και να τα καλυτερεύσουμε.Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν διαφωτιστικό και εποικοδομητικό και θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο, για να το ζήσουν τα παιδιά όλων των γενεών. Θα ήταν καλύτερα αν συναναστρεφόμασταν με την Houda περισσότερο και αυτή είναι η πρότασή μου για τις επόμενες φορές. Κατά τα άλλα, ήταν απλώς υπέροχο. Η αγαπημένη μας Τυνησιανή θα μας λείψει αφάνταστα και ελπίζουμε να μας ξαναεπισκεφτεί σύντομα?

 

Από την Έλενα Κεσμήρη

Ήταν πρώτη φορά που ήρθα άμεσα σε επαφή με κάποια φοιτήτρια από το εξωτερικό! Η αλήθεια είναι πως περίμενα το πρόγραμμα λίγο πιο δύσκολο στην επικοινωνία. Όμως η δουλειά που έγινε ήταν εξαιρετική και ένωσα πως η Hounda μου έδωσε θάρρος και πείσμα. Μας είπε να προσπαθούμε και να μην παρατάμε τα όνειρά μας, δίνοντας ζωντανό παράδειγμα τον ίδιο της τον εαυτό. Τελικά, είναι εύκολο να λες πράγματα αλλά θα είσαι νικητής, μόνο όταν τα υλοποιήσεις? Τότε, θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος! Με ένα τέτοιο πρόγραμμα μαθαίνεις τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου από το εξωτερικό και πως όλα θέλουν προσπάθεια για να γίνουν. Μεγαλώνεις τις γνώσεις σου για διάφορα πολιτισμικά θέματα, διαφορές και ομοιότητες και σκέφτεσαι “έξω από το κουτί». Γενικά όλα είχαν μια ευχάριστη, οργανωμένη ροή. Οι συζητήσεις, τα power point, τα παραδείγματα. Όλα ήταν καλοφτιαγμένα και έκανα τον πρόγραμμα ακόμα πιο ενδιαφέρον.

 

Από την Αργυρούλα Μπάτσιου

Μου άρεσε πολύ το πρόγραμμα που έγινε στο σχολείο μου, διότι έμαθα διάφορες πληροφορίες για την χώρα της φοιτήτριας και τις κουλτούρες που έχουνε εκεί. Κάναμε διάφορες δραστηριότητες για να μας δείξει η κοπέλα ότι όλοι είμαστε ίσοι, επίσης, προσπάθησε να μας δείξει ότι το να συνεργαζόμαστε είναι σημαντικό για όλη μας την ζωή, πόσο μάλλον για την επαγγελματική μας? Ένιωσα πολύ ωραία, διότι η κοπέλα μας ανοίχτηκε σαν φίλη και όχι σαν καθηγήτρια?Επίσης, έμαθα πολλά πράγματα για την ειρήνη και την ελευθερία? Ένιωσα ότι η χώρα μου είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με κάποιες άλλες που δεν έχουν τόση ελευθερία, όσο η δική μου, παρόλο που είναι σε μια δύσκολη κατάσταση με την κρίση? η Ελλάδα έχει τουλάχιστον ελευθερία και άνεση σε πράγματα που εμείς τα βλέπουμε δεδομένα, ενώ άνθρωποι σε άλλες χώρες θα θέλανε η χώρα τους να έχει άνεση, όπως η δική μας?Πιστεύω ότι τέτοια προγράμματα χρειάζονται να γίνονται στο χώρο του σχολείου, διότι βάζουν  τους μαθητές να σκέφτονται σοβαρά θέματα για τον κόσμο και να καταλαβαίνουν τι πράγματα γίνονται γύρω τους, να συνεργάζονται, για να μπορούν στην επαγγελματική τους ζωή να αντεπεξέλθουν, και να μαθαίνουν ότι όλοι είμαστε ίσοι, ότι κανείς δεν είναι πιο έξυπνος παρά μόνο πιο σκεπτικός και ότι ο ρατσισμός δεν ευχαριστεί κανέναν, παρά μόνο στεναχωρεί ανθρώπους και τους φέρνει σε δύσκολη κατάσταση? Η αλλαγή χρώματος δεν είναι αλλαγή ανθρώπου. Ένας έγχρωμος και ένας ανοιχτόχρωμος έχουν το ίδιο μυαλό. Πρέπει σε τέτοια ηλικία που αναπτύσσεται ο χαρακτήρας μας να μαθαίνουμε αυτά τα σημαντικά πράγματα, έστω και από αυτά τα προγράμματα?

 

Από τη Μαρίνα Γιουρέλη

Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία! Μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω με μία κοπέλα από άλλη χώρα με διαφορετική κουλτούρα, έθιμα και συνήθειες? Ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα θέματα που απασχολούν μαθητές και φοιτητές. Ένιωσα πάρα πολύ όμορφα γνωρίζοντας αυτή την κοπέλα καθώς δε σου δίνεται καθημερινά μία τέτοιου είδους ευκαιρία! Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση από τη μεριά του σχολείου, που πρόσφερε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν και να συζητήσουν με αυτήν την κοπέλα.

  

 Όταν ρωτήσαμε τους μαθητές αν θα ήθελαν να επαναληφτεί αυτό το Πρόγραμμα και την επόμενη σχολική χρονιά και αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει την εμπειρία αυτή πιο ενδιαφέρουσα, η Κεσμήρη Έλενα μας απάντησε:

Θα ήταν υπέροχο να γίνεται κάτι ανάλογο κάθε χρόνο. Απλά, θα ήταν πιο ωραίο, να ήταν και το σχολείο μας πιο προετοιμασμένο. Κερδίσαμε πολλά από την Hounda και θα ήταν καλό, εάν κέρδιζε και αυτή κάτι παραπάνω από εμάς. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να είχαμε ετοιμάσει, σαν τμήμα, μια παρουσίαση για τη δική μας καθημερινότητα στη πόλη μας, την ιστορία της, τα αξιοθέατά της και τους ανθρώπους της. Θα ήταν ωραίο επίσης, να μπορούσαμε να πηγαίναμε σε μερικά από τα ιστορικά ή όμορφα σημεία της πόλης, αφού θα είχαμε πριν μιλήσει για αυτά και να τα δείχναμε από κοντά στην Hounda. Έτσι, θα κρατούσε και εκείνη περισσότερες μνήμες από την πατρίδα μας και εμάς?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment