Από την Ευτυχία Αυγητίδου

Θεσσαλονίκη: Η πόλη του κινηματογράφου. Μια σύντομη περιήγηση στους κινηματογράφους της πόλης από το 1897 ως το 1930

Από τον Ανδρέα Πιτσιόρλα

Το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα. Τα  τα έτη δράσης του είναι  58, με την αυλαία του πρώτου φεστιβάλ να πέφτει στις 20 Σεπτεμβρίου 1960.

Το Φ.Κ.Θ (TIFF) διεξάγεται κάθε Νοέμβρη και χαρακτηρίζεται ως το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου. Στόχος του είναι να αναδείξει πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα και να επιβραβεύσει τις καλύτερες ταινίες κάθε έτους.
Αποτελείται από πολλά τμήματα: Διεθνές διαγωνιστικό, Πανόραμα ελληνικών ταινιών, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, ταινίες για παιδιά.
Οι χώροι που φιλοξενούν το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι οι αίθουσες Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον, καθώς και οι αίθουσες Τζων Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές και Φρίντα Λιάππα στο λιμάνι.
Τα βραβεία που δίνονται είναι ο χρυσός αργυρός και χάλκινος Αλέξανδρος, καθώς και ειδικά βραβεία για κάθε αντικείμενο, όπως σκηνοθεσία και φωτογραφία. Επιπλέον υπάρχουν και τα βραβεία κοινού Fisher. Μετά από κάθε προβολή το κοινό ψηφίζει και βαθμολογεί την ταινία που είδε. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο συνήθως 8.000 ευρώ.

Από την Μπελίντα Χασάνι

Ποιος δεν ξέρει το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης; Μια σύντομη ματιά λοιπόν στην ιστορία του

 

Leave a Comment