Διασκέδαση ή “πόλεμος”; 

 

Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά, κυρίως αγόρια, ευχαριστιούνται να παίζουν πολεμικά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα αγόρια, κυρίως, είναι  αυτά που θα κάτσουν με τις ώρες παίζοντας στον υπολογιστή ή σε μια κονσόλα, γιατί τους προκαλούν ενδιαφέρον οι συγκρούσεις, τα όπλα και το γεγονός ότι αυτοί κατευθύνουν τους ήρωες των παιχνιδιών!

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση σε βίαια βιντεοπαιχνίδια που προκαλούν προβλήματα στην κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών (ας μην μπερδεύουμε βέβαια τα παιχνίδια στρατηγικής με τα πολεμικά).Επίσης,  πολλοί πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν εθισμό που εύκολα μπορεί να οδηγηθεί σε προβλήματα υγείας και καταναλωτικής συμπεριφοράς καθώς και κακή επίδοση στο σχολείο. Υπεύθυνος στην παραπάνω κατάσταση θα είναι ο γονιός που παραμέλησε το παιδί του και όχι τα βιντεοπαιχνίδια! Και το σημαντικότερο;  ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μαζί με την τηλεόραση αποτελούν το δεύτερο παράγοντα πρόκλησης παχυσαρκίας μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού!

Τα ηλεκτρονικά  παιχνίδια όμως προσφέρουν διασκέδαση και αναπτύσσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών. Ακόμα, βοηθούν και στην εξοικείωση με την τεχνολογία, αφού πλέον είναι  απαραίτητη περίπου σε ότι δουλεία θελήσεις να ακολουθήσεις? Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, αφού δίνουν τη δυνατότητα του ελέγχου και αναπτύσσουν την ικανότητα εξασκώντας την μνήμη του παιδιού! Ορισμένα παιχνίδια που ενσωματώνουν διαφορετικές γλώσσες αναδεικνύουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των πολιτισμών, δηλαδή αποτελούν χρήσιμα εκπαιδευτικά σχολεία και μεθόδους ομαλής κοινωνικοποίησης!!!

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι παρά  τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις  των ηλεκτρικών παιχνιδιών η συνετή και με μέτρο χρήση τους μπορεί να αποδεχτεί ωφέλιμη.  Αντί λοιπόν οι γονείς να τα απαγορεύουν, ας παίξουν και οι ίδιοι με τα παιδιά τους ! Μόνο έτσι το παιχνίδι θα προκαλεί την δημιουργικότητα, θα έχει δηλαδή εκπληρώσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

Άννα Κούτμα Γ3

 

Πολλοί πιστεύουν ότι τα πολεμικά παιχνίδια αναπτύσσουν το πολεμικό και βίαιο ένστικτο των παιδιών και ότι τους κάνουν να συνηθίζουν σε κάτι  τόσο απαίσιο όσο ο πόλεμος! Άλλοι, βέβαια, δεν τα θεωρούν επιβλαβή για τα παιδιά, γιατί υποστηρίζουν ότι έχουν την ικανότητα να κατανοούν ότι αυτή δεν είναι η πραγματική τους ζωή και ότι η όλη διαδικασία τους διασκεδάζει. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι αυτά τα παιχνίδια, είτε ηλεκτρονικά είτε όχι, μπορούν να κάνουν έστω και λίγο καλό στη ζωή ενός παιδιού. Μας εξοικειώνουν με κάτι που στη πραγματική ζωή σημαίνει θάνατος και καταστροφή, και έστω και η παραμικρή αρέσκεια σε αυτήν την οδύνη είναι κατά τη γνώμη μου αηδιαστική!!!
 
ΑΝΩΝΥΜΟ?

Leave a Comment