Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, και συγκεκριμένα στη διάρκεια της διδασκαλίας του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Όσο μπορείς», οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου μπήκαν στη διαδικασία ν? αναλογιστούν οι ίδιοι  ποιο είναι, για τους ίδιους προσωπικά, το νόημα της ζωής?

 

{source}
<div style=”width:425px;text-align:left”><a style=”font:14px Helvetica,Arial,Sans-serif;color: #0000CC;display:block;margin:12px 0 3px 0;text-decoration:underline;” href=”//www.slideboom.com/presentations/1207745/%CE%A4%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82″ title=”Το νόημα της ζωής”>Το νόημα της ζωής</a><object classid=”clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000″ codebase=”http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,28,0″ width=”425″ height=”370″ id=”onlinePlayer1207745″><param name=”movie” value=”//www.slideboom.com/player/player.swf?id_resource=1207745″ /><param name=”allowScriptAccess” value=”always” /><param name=”quality” value=”high” /><param name=”bgcolor” value=”#ffffff” /><param name=”allowFullScreen” value=”true” /><param name=”flashVars” value=”” /><embed src=”//www.slideboom.com/player/player.swf?id_resource=1207745″ width=”425″ height=”370″ name=”onlinePlayer1207745″ type=”application/x-shockwave-flash” pluginspage=”http://www.macromedia.com/go/getflashplayer”allowScriptAccess=”always” quality=”high” bgcolor=”#ffffff” allowFullScreen=”true” flashVars=”” ></embed></object><div style=”font-size:11px;font-family:tahoma,arial;height:26px;padding-top:2px;”>View <a href=”” style=”color: #0000CC;”>more presentations</a> or <a href=”/upload” style=”color: #0000CC;”>Upload</a> your own.</div></div>
{/source}

Από τη Μελίνα Θεοχαροπούλου

Όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα. Ανεξάρτητα με το πόσο πολύ αναπτύσσεται τεχνολογικά η κοινωνία μας, κάτι μέσα μας λαχταράει για νόημα.

Πολλοί άνθρωποι βάζουν στόχο της ζωής τους να γίνουν πλούσιοι, διάσημοι ή επιτυχημένοι, ελπίζοντας πως έτσι θα βρουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Μεγαλώνοντας όμως, ανακαλύπτουν με λύπη πως η πραγματική ευτυχία δεν εξαρτάται  από τα χρήματα και την φήμη. Για να ζούμε με πραγματική ευτυχία χρειάζεται να ικανοποιούμε τις ανάγκες της διάνοιας και της καρδιάς μας. Κυρίως όμως, πρέπει να κατανοήσουμε,  γιατί βρισκόμαστε εδώ . Η σύγχρονη επιστήμη έχει αγωνιστεί, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Πού καταλήγουν οι επιστήμονες; Για τους εξελικτικούς βιολόγους οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν έναν μόνο σκοπό στη ζωή τους, την αναπαραγωγή και την επιβίωση του καταλληλότερου.

Αυτό υπάρχει λοιπόν μόνο στην ζωή,να κάνει ο καθένας δηλσδή, ό,τι θέλει αγνοώντας τους γύρω του και να ενδιαφερόμενος  μόνο για την δίκη του επιβίωση; Τότε,  γιατί οι άνθρωποι διαθέτουν ιδιότητες,  όπως το να φροντίζουν τους αρρώστους και να δείχνουν ενδιαφέρον για όσους έχουν ανάγκη;

Κάποιοι έχουν διαπιστώσει πως το να κάνουν πράγματα για τους άλλους, λόγου χάρη το να δίνουν από τον χρόνο και τις δυνάμεις τους,  για να τους βοηθούν σε δύσκολους καιρούς, έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ανταποδοτικό και έχει προσδώσει νόημα στην ζωή τους. Ακόμη, αν έχουμε αληθινούς φίλους, και είμαστε και εμείς καλοί φίλοι, η ζωή μας θα είναι πιο ικανοποιητική. «Για όσους δεν έχουν φίλους ο κόσμος είναι μια έρημος» έγραψε ο Άγγλος δοκιμιογράφος Φ. Μπέικον. Στην πραγματικότητα, είναι πιο εύκολο να αντέξουμε τις δυσκολίες της ζωής, αν τις μοιραζόμαστε.

Τελικά, πιστεύω πως η πραγματική ευτυχία και ικανοποίηση στην ζωή προκύπτουν μόνο, αν ζούμε μια ζωή με όνειρα, ελπίδα, αγάπη και αισιοδοξία και αν βρούμε το πραγματικό νόημα της ζωής,  κάτι που εύχομαι όλοι σας να ανακαλύψετε?.

 

 
 

Leave a Comment