Τα Μ.Μ.Ε. είναι μέσα στη ζωή μας. Πόσο όμως αποτελούν μέρος της ζωής μας; Πόσο μας επηρεάζουν; Ποιο ανάμεσά τους είναι πιο διαδεδομένο; Τα εμπιστευόμαστε;Αυτές και άλλες ερωτήσεις απευθύναμε στους συμπολίτες μας στις Συκιές και τα αποτελέσματα δεν μας εξέπληξαν! 

Περίπου 100 άτομα πήραν μέρος στην έρευνά μας, σχετικά ισόρροπα μοιρασμένα ως προς το φύλο και την ηλικία, με τους μισούς σχεδόν να έχουν μορφωτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι άλλοι μισοί πανεπιστημιακή. Στην πλειοψηφία προτιμούν να ενημερώνονται από το διαδίκτυο (53%), ενώ η τηλεόραση παραμένει, επίσης, σημαντικό μέσο ενημέρωσης (30%). Οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο «υπολείπονται» κατά πολύ! Αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν σε ποσοστό 60%, ενώ ελάχιστα ή καθόλου δηλώνει το 13%. Χρησιμοποιούν συχνά το μέσο αυτό (27%) και πολλοί καθημερινά (55%). Πόσες ώρες; Πάνω από 4 ώρες (50%), 1-3 ώρες (34%), ενώ μόλις 3% δεν χρησιμοποιεί τα Μ.Μ.Ε. καθόλου. Βλέπουν τηλεόραση για να ενημερωθούν (40%), να ψυχαγωγηθούν (40%) ή απλά για να περάσουν την ώρα τους(20%). Οι περισσότεροι παρακολουθούν ψυχαγωγικά προγράμματα (31%), αρκετοί θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος (27%) αλλά  και πολιτικά (20%). Πάνω από τους μισούς προτιμούν για την ενημέρωσή τους το διαδίκτυο, γιατί είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό (39%), οι ιστοσελίδες ενημερώνονται διαρκώς (33%) αλλά επίσης γιατί είναι ελκυστικότερο από τα άλλα μέσα ενημέρωσης (24%). Οι περισσότεροι προτιμούν τα ιδιωτικά κανάλια για ενημέρωση (57%) αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν  και τα κρατικά (43%). Βέβαια σε ποσοστό 40% δεν θεωρούν την τηλεόραση αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης, ενώ μόλις 15% της έχουν εμπιστοσύνη. Οι εφημερίδες δεν θεωρούνται το μέσο, που έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα στην ενημέρωση (57%), αλλά ένα 43% τις εμπιστεύεται περισσότερο.

Για την εργασία δούλεψε το Β΄1 του σχολείου μας και τα ερωτηματολόγια επεξεργάστηκαν οι μαθητές/-τριες: Στέλιος Αλεκτορίδης, Αφροδίτη Δανιηλίδου, Στέλλα Δόντσιου, Δέσποινα Βασμαδά, Ελένη Γυριχίδου, Κων/νος Γωνιάδης. Το διάγραμμα έκανε η Αφροδίτη Δανιηίδου. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Leave a Comment