Από τη Νικολέτα Κουσογιαννίδου το ποίημα και την Καλλιόπη Θεοδωράκη το σκίτσο

Η πόλη έχει γεμίσει ψεύτες,

Υποκριτές και ατομιστές.

Είμαι μόνη μου μέσα στην ομίχλη.

Μου λείπει πολύ ένα αεράκι για να καθαρίσει ο τόπος.

Αρχίζω να χάνομαι στη χώρα της μοναξιάς.

Φοβάμαι ότι θα γίνω ένα με όλους.

Αρχίζω και χάνομαι κι εγώ.

Όμως κάποια στιγμή καταλαβαίνω

ότι υπάρχουν λίγοι Άνθρωποι να μοιραστείς τα πάθη της ψυχής σου.

                                                                                          Αρχίζω να πετάω κι εγώ με φτερά                                                                                                      παραδεισένια.

                                                                                                                                                                        
 
Από το Θεόφιλο Διαμαντίδη το κείμενο και τον Αλί Μεχμετάι το σκίτσο

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων συνειδητοποιούν ότι η ζωή σ? αυτές είναι σκληρή υπόθεση.

Μια σειρά προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αύξηση της εγκληματικότητας έχουν πλέον φθάσει σε οριακά σημεία και οδηγούν όλο και περισσότερους αστούς ν? αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους φυγής από την πόλη.

Η ζωή στις σύγχρονες πόλεις μάς προσφέρει μεν αρκετές ευκολίες ,αλλά όπως ξέρουμε καθετί έχει και την αρνητική του πλευρά. Μας προσφέρει ευκολίες όπως το μειωμένο κόστος των προϊόντων, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού. Η ιατρική περίθαλψη είναι αμεσότερη και ποικίλλει ανάλογα με την ασθένεια. Η εκπαίδευση είναι πιο προσβάσιμη, διότι οι αποστάσεις μεταξύ των σπιτιών  και των σχολείων είναι μικρότερες κι έτσι τα παιδιά δεν χρειάζεται να ξεκινούν από τα χαράματα για να φτάνουν έγκαιρα στο σχολείο. Ακόμα οι θέσεις εργασίας είναι περισσότερες, ώστε αρκετοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τους τόπους τους για την αναζήτηση εργασίας.

Παρόλα αυτά έχει και τις δυσκολίες της. Οι γρήγοροι ρυθμοί που κυλά η ζωή και ο λιγοστός χρόνος που έχουν οι άνθρωποι για να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, αυξάνουν το αγχος και τα προβλήματα υγείας. Τα παιδιά φορτώνουν το πρόγραμμά τους με εξωσχολικές δραστηριότητες και περνούν

πολλές ώρες στα ηλεκτρονικά, έτσι ώστε δεν παίζουν έξω με φίλους, αλλά μειώνουν και τον χρόνο που θα μπορούσαν να περάσουν μαζί με την οικο-γένειά τους.

Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση. Έτσι και στα παραπάνω υ-πάρχουν αρκετές λύσεις, όπως για παράδειγμα να γνωρίσουμε για αρχή τους γείτονες μας, διότι σήμερα υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους των πόλεων. Ακόμα θα πρέπει να αυξηθούν οι προσλήψεις των αστυνομικών ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα. Αλλά και η οργάνωση δενδροφύτευσης θα βοηθούσε να αυξηθεί το πλήθος των δέντρων και να μειωθούν  οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.     

Leave a Comment