Σε αντίθεση με ότι ισχύει στους τομείς της Ιατρικής και της Νομικής, το ποσοστό των γυναικών που ακολουθεί σπουδές στα γνωστικά αντικείμενα STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), στην Ευρώπη, εξακολουθεί να είναι χαμηλό σύμφωνα με πολλές έρευνες[1].

Στα 4 χρόνια που λειτουργεί στο σχολείο μας η ομάδα ρομποτικής, συνολικά συμμετείχαν σε αυτή 11 αγόρια και 4 κορίτσια. 2 κορίτσια που συμμετέχουν φέτος στην ομάδα καταθέτουν τις εμπειρίες τους και την άποψή τους για τη Ρομποτική:

  • (Σαβίνα Ζαφειροπούλου) Από μικρή μου άρεζε η πληροφορική και γενικώς ό,τι είχε σχέση με αυτό τον τομέα. Το γεγονός ότι στο σχολείο μας υπάρχει ομάδα ρομποτικής, ήταν κάτι που με ενθουσίασε από την αρχή. Μου άρεζε και μου αρέσει πολύ η εβδομαδιαία συνάντησή μας μετά το τέλος του εξάωρου, διότι είναι κάτι που με χαλαρώνει και περνάω πολύ ωραία, γιατί γελάμε πολύ αλλά και παράλληλα μαθαίνουμε πολλά για την κατασκευή, τη μηχανική και τον προγραμματισμό των ρομπότ. Τα 2 Φεστιβάλ Ρομποτικής και ο Διαγωνισμός WRO στα οποία συμμετείχα ήταν μια μοναδική εμπειρία για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί κερδίζαμε συνεχώς και δεύτερον γιατί μπήκα σε μια διαδικασία η οποία μου άρεσε πολύ (μαθητές από πολλά σχολεία  συγκεντρωνόμαστε στον ίδιο χώρο για μια ολόκληρη μέρα και προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας τα ρομποτάκια μας). Για το μέλλον, τη ρομποτική δεν τη σκέφτομαι ως επάγγελμα, παρά μόνο ως χόμπι.
  • (Αφροδίτη Δανιηλίδου) Λατρεύω τα μαθηματικά, την πληροφορική και ό,τι έχει σχέση με αυτά και όταν έμαθα ότι το σχολείο μας μου παρείχε τη δυνατότητα να συμμετέχω σε αυτήν την ομάδα, κατευθείαν είπα το ναι. Τα 2 αυτά χρόνια στη ρομποτική είχαν ευχάριστα γεγονότα, όπως οι διαγωνισμοί και οι νίκες που φέρναμε στην ομάδα. Οι συναντήσεις μας στο σχολείο σίγουρα θα μου μείνουν αξέχαστες: τα γέλια μας αλλά και οι τσακωμοί μας, όλα μας βοηθούσαν να γίνουμε καλύτεροι. Τα 2 Φεστιβάλ που πήγαμε, αν και ήταν κουραστικά, μου έμαθαν πολλά πράγματα (όπως πώς να συγκεντρώνομαι, να διαχειρίζομαι το άγχος μου και να λύνω προβλήματα σε περιορισμένο χρόνο). Όσο για το διαγωνισμό του WRO οι κόποι μας ανταμείφθηκαν και αν και δεν τα καταφέραμε να πάμε στον τελικό διαγωνισμό της Αθήνας, φέραμε την 1η και 2η θέση στην Κεντρική Μακεδονία. Σίγουρα θέλω να συνεχίσω τη ρομποτική, γιατί μου αρέσει πολύ και θα μπορούσα να ασχοληθώ με αυτό και επαγγελματικά, αλλά θα προτιμούσα να το κρατήσω σαν χόμπι.

[1] http://eige.europa.eu/sites/default/files/documents/ta_oikonomika_ofeli_tis_isotitas_ton_fylon_stin_eyropaiki_enosi._pos_i_isotita_ton_fylon_stis_spoydes_stem_odigei_se_oikonomiki_anaptyxi.pdf

 

Leave a Comment