Ο ποιητικός τρόπος με εκφραστικό μέσο τις λέξεις, ως υπέρτατη καλλιτεχνική έκφραση, αντλεί την έμπνευσή του από το λαό ,αλλά και απευθύνεται στο λαό. Για αυτό από την αρχαιότητα έως και σήμερα η ποίηση, οι ποιητές και το ίδιο το ποιητικό δημιούργημα  βρίσκονται σε μία αέναη σχέση αλληλεξάρτησης με το λαό και τα οράματά του, καθώς με όχημα τις λέξεις ο άνθρωπος προσπάθησε να προσεγγίσει τον κόσμο και να αποκωδικοποιήσει τα μυστήριά του. Η ποίηση δεν έχει στόχο μόνο την ευχαρίστηση ή την ψυχαγωγία του λαού, αλλά «επιθυμεί» τη διδαχή και τη διαπαιδαγώγησή του.  Η σχέση του Ποιητικού λόγου με τον απλό άνθρωπο αποτελούσε πάντα το ζητούμενο. Η ενασχόληση μιας μικρής ομάδας μαθητών του σχολείου μας με την ποίηση μέσω της μελέτης ποιημάτων, αλλά και της συγγραφής πρωτόλειων ποιημάτων, ήταν, νομίζω, μια ευκαιρία εκκίνησή τους στο ταξίδι των λέξεων? Η ποιητική τους σύνθεση, λοιπόν, εκφράζει την επιθυμία τους «να μην αφήνουμε την παρτίδα έτσι, όπως να? ναι να τελειώσει» στην σκακιέρα τόσο των συλλογικών, όσο και των προσωπικών διεκδικήσεων.  Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στην δράση που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Διεύθυνση β?βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα τελετών του ΠΑΜΑΚ, στις 20 Μάρτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης?( Ελευθερία Μπέντση, φιλόλογος)

 

Παίζοντας “σκάκι” με τους ποιητές? 

 

Στη σύνθεση που ετοιμάσαμε περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το ποίημα “Το πιόνι” του Κ. Καβάφη, από το ποίημα “το σκάκι” του Μ. Αναγνωστάκη και από ποιήματα που εμπνεύστηκαν οι μαθητές/τριες  μας με αφορμή τα παραπάνω. Αποτέλεσμα; Οι μαθητές/τριες μας να “διαλέγονται με τους  ποιητές!

…Γιατί αν η ζωή φαντάζει με σκακιέρα

τότε κι εσύ κι εμείς

με λέξεις που ο ποιητής μας τις διαλέγει

παίζουμε όλοι σε τούτη την παρτίδα

Έχουμε την πένα της ποίησης και τον κοντυλοφόρο της επιθυμίας

Παίζουμε σκάκι για των ιδεών τη νίκη

Και δεν αφήνουμε την παρτίδα, έτσι, όπως να ‘ναι να τελειώσει…(Ευδοξία Θεοδωρίδου, φιλόλογος)

 

Επιμέλεια κειμένων: Ευδοξία Θεοδωρίδου και Ελευθερία Μπέντση

Έγραψαν ποιήματα οι μαθητές/τριες: Αναστασία Δελτσίδη, ΝαούμΒογιατζής, Αθανασία Σουγιελτζή, Θεοδώρα Μικροπούλου

Πώς ήταν όμως η εμπειρία των παιδιών που συμμετείχαν σ’ αυτήν την εκδήλωση;

Από την Αναστασία Δελτσίδη

Σίγουρα, τα οφέλη  της συμμετοχής μας ως ομάδα στη δράση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης είναι αναμφισβήτητα!  Μέσω της ενασχόλησης μας με ποιήματα καταξιωμένων ποιητών (Καβάφης, Αναγνωστάκης ) έγινε σε μας οικείος ο ποιητικός τους  τρόπος. Μια τόσο σύντομη επαφή, βέβαια ,δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετή, όμως, πιστεύω πως τόσο η ίδια η εκδήλωση, όσο και η προετοιμασία μας για αυτήν , έδωσαν αξιοπρόσεκτα ερεθίσματα για περαιτέρω προσωπική ενασχόληση. Ελπίζουμε και ο καθένας, όσο μπορεί, να αγωνίζεται για να ενταχθούν τέτοιες δράσεις στη σχολική καθημερινότητα, με σκοπό όλοι οι μαθητές να αποκομίζουν τα οφέλη της ποίησης?

Από τον Ναούμ Βογιατζή

Μέσα από αυτή την εκδήλωση και τις τόσες ετοιμασίες για την δράση της παγκόσμιας ημέρας της ποίησης μόνο χαμένοι δεν βγήκαμε. Μάθαμε κάτι περισσότερο για τους σύγχρονους και όχι μόνο ποιητές. Δημιουργήσαμε με πρωτοβουλία των υπευθύνων καθηγητριών ποιήματα εμπνευσμένα από γνωστούς ποιητές και από τα βιώματα μας. Γνωρίσαμε καλύτερα την έννοια “ποίηση” και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Ήρθαμε πιο κοντά  μεταξύ μας, σαν ομάδα. Συνεπώς είμαστε κερδισμένοι από όλες τις απόψεις!

Από την Θεοδώρα Μικροπούλου

Ένα καινούριο ταξίδι ξεκίνησε για μάς μόλις μας ανακοινώθηκε η πρόταση για συμμετοχή σ’ αυτήν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση,  που σχετίζεται με την ποίηση. Μαθητές και καθηγητές συνοδοιπόροι για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος μας ήταν να προσπαθήσουμε μέσα από τη σύνθεση και δραματοποίηση της δημιουργίας μας να μεταδώσουμε κάποια μηνύματα. Ενημερωθήκαμε για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε, ασχοληθήκαμε με τέχνες και περάσαμε τον χρόνο μας ευχάριστα και δημιουργικά. Όλο αυτό ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς δοσμένη από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και στην συνέχεια από τις καθηγήτριες μας, που μας εμπιστεύτηκαν για το έργο αυτό. Κερδίσαμε πολλά. Ευχαριστούμε!

Από την Αθανασία Σουγιελτζή

Μέσα από την ενασχόληση με τα ποιήματα  και την εμπειρία της προετοιμασίας μας, ήρθαμε πιο κοντά στον κόσμο της ποίησης και τους ποιητές. Είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ποιήματα αλλά και να γράψουμε δικά μας. Ξέρω τώρα ότι στην “παρτίδα” της ζωής παίζουμε όλοι και είμαστε μάλλον τα πιόνια, που μπορούν όμως να “αλλάξουν” την παρτίδα. Κέρδισα, μόνο κέρδισα και σίγουρα αυτό το ταξίδι δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

 

Leave a Comment